Willem van der Does, “De magie van genezing, Radicale ideeën uit de geschiedenis van de psychiatrie”, een bijzonder interessante uitgave van Alfabet.

Zeker 50 gevaarlijke psychiatrische patiënten in Amsterdam

Zeker 50 gevaarlijke psychiatrische patiënten in AmsterdamIn “De magie van genezing”, beschrijft de hoogleraar klinische psychologie, Willem van der Does, 14 pioniers uit de geschiedenis van de psychiatrie. Van der Does legt uit hoe hypnose en het placebo-effect werden ontdekt, hoe de uitvinder van lobotomie (een levensgevaarlijke behandeling), werd bekroond met… de Nobelprijs, en hoe psychedelica, decennia geleden al succesvol werden ingezet. Fascinerend!

De geschiedenis van de geneeskunde is vol triomfen, maar tegelijkertijd is het helaas deels ook een horrorverhaal. Niemand zou vandaag de dag behandeld nog willen worden als de psychiatrische patiënt van een halve eeuw of langer geleden. Een klinisch psycholoog heeft deskundigheid en ervaring op het gebied van diagnostiek en behandeling van complexe psychische problemen. De klinisch psycholoog vervult daarnaast vaak functies als leidinggevende of supervisor of volgt ontwikkelingen in de zorg of de wetenschap. Hij/zij is ‘scientist-practitioner’ en is in staat om wetenschappelijke inzichten toe te passen in de klinische praktijk. “Eye Movement Desensitization and Reprocessing” (EMDR), bv., is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. EMDR werd meer dan 25 jaar geleden voor het eerst beschreven door de in dit boek besproken, Amerikaanse psychologe, Francine Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve therapeutische methode.

De klinisch psycholoog, Willem van der Does, dook voor zijn boek in de verhalen achter elektroshocks, psychoanalyse, emdr en het antidepressivum, Fluoxetine, bekend als Prozac. Historische hypes en ontsporingen tonen hoeveel vooruitgang er is geboekt, maar ook hoe moeizaam die verliep. Wat hebben we geleerd van de spectaculaire ongelukken onderweg en welke weg is er nog te gaan? De pioniers die in dit boek besproken worden, hadden elk een gewaagd idee. Hun doel was niet minder dan een revolutie, een verandering van paradigma, dankzij een radicaal nieuw inzicht. Zowel het verleden als het heden van de psychiatrie kent daarvan veel voorbeelden.

Dit boek biedt een bloemlezing van radicale ideeën uit de geschiedenis van de psychiatrie en klinische psychologie van 1773 tot 2023, een periode van exact 250 jaar. “Ik heb alleen behandelingen, tests en ideeën in dit boek willen opnemen die tot groot enthousiasme leidden en korte of langere tijd mainstream zijn geweest, of nog zijn. Extreme ideeën van eenpitters vielen af. Een ander belangrijk criterium was dat we iets kunnen leren uit deze verhalen voor onze huidige praktijk”, schrijft van der Does. Zeker lezen!

De 14 besproken pioniers in het boek zijn, Franz Anton Mesmer (1734-1815), Jean-Martin Charcot (1825-1893), Cesare Lombroso (1835-1909), Hermann Rorschach (1884-1922), Sigmund Freud (1856-1939), Egas Moniz (1874-1955), Ugo Cerletti (1877-1963), Frieda Fromm-Reichmann (1889-1957), Timothy Leary (1920-1996), Franco Basaglia (1924-1980), David Rosenhan (1929-2012), Robert Spitzer (1932-2015), Francine Shapiro (1948-2019) en Peter Kramer (1948). Zeker, zeker lezen!Dekódovat krmit přístup willem van der does Hlavní proud Předpovědět Noční  místo

De Nederlandse psycholoog, Willem van der Does (1960) studeerde klinische psychologie aan de Universiteit Leiden, en promoveerde in 1994 aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift Symptomatology and cognition in recent onset schizophrenia. In 1990 werd hij universitair docent, en in 2004, hoogleraar aan de Universiteit Leiden. In 2005 hield hij zijn inaugurele rede “Has everyone won and must all have prizes?”.Klootzakken, ik wil hieruit!' Waarom grijpt de psychiatrie nog steeds zo  vaak naar dwangmaatregelen?

Klootzakken, ik wil hieruit!' Waarom grijpt de psychiatrie nog steeds zo  vaak naar dwangmaatregelen?

Willem van der Does De magie van genezing Radicale ideeën uit de geschiedenis van de psychiaterie 240 bladz. uitg. Alfabet ISBN 9789021341392