Meta van den Boomen, “Wijn in de Lage Landen. De mooiste wijndomeinen in Nederland en België”, een bijzonder mooi geïllustreerde uitgave van Terra.

Van het noorden van Friesland tot op de Haspengouwse hellingen en in het Vlaamse Heuvelland zijn bevlogen wijnmakers dag in dag uit bezig op een heel professionele manier wijn te maken. Dit boek geeft die wijnmakers een gezicht en gaat dieper in op de smaak van onze eigen wijn, van wijngaard en druivenras tot duurzame wijnbouw en het vinificatieproces in de kelder.

Wijn in de Lage Landen: een smakelijk succesverhaal! | Nouveau

Wijn ontstaat door het vergisten van het sap van blauwe en witte druiven. Er zijn honderden soorten druiven met allemaal hun eigen, unieke smaak. Door alcoholische vergisting worden de suikers door de gist omgezet in alcohol. Het volledig proces van wijnbereiding heet vinificatie. Zuurtegraad en tannines spelen daarbij een heel belangrijke rol. Van blauwzwarte druiven wordt rode en van groengele druiven wordt witte wijn gemaakt. Het sap van wijndruiven is weliswaar zo goed als kleurloos. De kleur van rode wijn komt van de druivenschillen. Daarin zitten de pigmenten die de wijn zijn kleur geven.Jolie VOF wijnhandelaar en andere dranken

Door het kleurloos sap van donkere druiven samen met de schillen te laten vergisten, geven de schillen hun kleur af aan het sap. Mocht je die donkere druiven meteen persen en het sap zonder de schillen vergisten (wat bij groengele druiven doorgaans gebeurt), dan zou je witte wijn krijgen. Rosé wordt dan weer gemaakt door de schillen van blauwzwarte druiven slechts een bepaalde tijd mee te vergisten, tot op het moment dat de kleur roze is, en nog niet rood.Een gids om de beste Spaanse wijnen te kiezen

Tannine komt voor in schillen, pitjes en steeltjes van druiven. Bij het persen van die druiven, maar vooral bij het gisten van rode wijn, komt tannine in het sap terecht, omdat hier de schillen voor de kleur en de smaak worden mee gegist. Dit bevordert de houdbaarheid van de wijn, omdat tannine oxidatie tegengaat. In de productie van witte wijn worden de schillen van de druiven niet gebruikt. Witte wijn bevat dan ook minder tannine en is juist daardoor minder lang houdbaar.Wijngoed Monteberg - Wijngaard | RouteYou

In de afgelopen decennia is het aantal wijngaarden in Nederland en België gestaagd gegroeid. Bovendien heeft de teelt van wijndruiven en de productie van wijn een ontwikkeling doorgemaakt van hobbyisme tot een activiteit die steeds professioneler is geworden. Wijnkenner Meta van den Boomen is op pad gegaan om een aantal van de beste wijndomeinen in de lage landen te bezoeken. De weerslag van deze bezoeken is terug te vinden in dit prachtig geïllustreerd en mooi vormgegeven boek.Wat zeggen de tranen op het glas over de wijn? - La Vinoteca®

In “Wijn in de Lage Landen”, neemt Wijndame Meta van den Boomen u mee langs de mooiste wijngaarden in Nederland en Vlaanderen. Nederland splitste ze op in de regio’s Noord- Midden- Oost- en Zuid-Nederland. De sfeervolle foto’s van Sarah Distel illustreren het persoonlijk verhaal van de wijnmakers en voeren u mee naar de meest idyllische plekken.foodparade Archives - Gereons Keuken Thuis

In Vlaanderen ontdekt u het Wijndomein Aldeneyck in de Maasvallei in Limburg, meermaals bekroond tot Beste Belgische Wijn, het Domein Pietershof in het gehucht Nurop, nabij het dorp Teuven in het Gulpdal in de heel mooie Voerstreek, het Wijnkasteel Genoels-Elderen in Riemst, de Haspengouwse wijn, Clos d’Opleeuw op een zuidelijke helling in het mooi, pittoresk Haspengouws dorpje, Gors-Opleeuw, Het Wijndomein Entre-Deux-Monts op de flanken tussen de Rodeberg en de Zwarteberg in het Heuvelland, en het Wijndomein Oud Conynsbergh in Boechout.Welkom | Wijndomein De Koen

In Noord-Nederland ontdekt u o.a. het Wijndomein De Koen en de Wijngaard de Frysling, in Midden- en Oost-Nederland, de Wijngaard Hof van Twente en de Wijngaard Aan de Breede Beek, het Betuws Wijndomein en de Wijnhoeve de Colonjes, en in Zuid-Nederland staan o.a. de Wijnhoeve De Kleine Schorre, de Wijngaard Dassemus, het Wijngoed Wolf en het Wijngoed Thorn centraal. Meta van den Boomen - Wijnschrijver, wijndocent en sommelier - Wijndame |  LinkedIn

Er worden lokale, ambachtelijke en duurzaam geproduceerde wijnen besproken en u krijgt een unieke inkijk in het leven van 20 wijnmakers met tips voor proeverijen, rondleidingen en wandelingen. Wie wijn als passie heeft, wordt vanzelf een reiziger, want overal ter wereld zijn er ontelbare verschillende wijnen te ontdekken. Ontdek in deze prachtuitgave wijn en wijngaarden in uw eigen land. Niet te missen!Meta van den Boomen - Wijnschrijver, wijndocent en sommelier - Wijndame |  LinkedIn

Meta van den Boomen studeerde Cultuurwetenschap, maar kwam er al snel achter dat haar hart meer bij wijn en gastronomie ligt. Daarom volgde ze een wijnopleiding en deed ze in 2017 examen voor vinoloog. Ze lanceerde haar eigen bedrijf onder de naam Wijndame.Wijndomein Lescrauwaet opent de deuren tijdens Dag van de Landbouw |  Jabbeke | hln.be

Wijndomein Lescrauwaet opent de deuren tijdens Dag van de Landbouw |  Jabbeke | hln.be

Meta van den Boomen Wijn in de Lage Landen De mooiste wijndomeinen in Nederland en België 192 bladz. geïllustreerd uitg. Terra ISBN 9789089899248