Jonathan Eig, “King, Het leven van Martin Luther King”, een uitgave van Hollands Diep.

“King”, de eerste grote biografie van Martin Luther King jr. in meer dan veertig jaar, is gebaseerd op jarenlang onderzoek, honderden interviews en duizenden niet eerder gepubliceerde documenten, waaronder een grote hoeveelheid geheim materiaal van de FBI. Het is het meest omvattend en compleet portret dat ooit is geschreven over deze iconische figuur. Jonathan Eig combineerde nl. onthullend en uitputtend nieuw onderzoek met levendige en toegankelijke verhalen.

Op donderdag 1 december 1955 werd Rosa Parks in Montgomery, Alabama gearresteerd nadat ze in de bus als zwarte vrouw geweigerd had haar zitplaats af te staan aan een blanke man, zoals de toenmalige wet dat voorschreef. Tijdens een ontmoeting in een kerk met een nieuwe dominee in de stad, werd besloten tot een boycot van al het openbaar vervoer als protest tegen de scheiding van rassen in bussen. De nieuwe dominee heette… Martin Luther King.De hoop die uitging van de ‘I have a dream’- toespraak van Martin Luther King, eigenl. Michael King (1929-1968), en de tragiek van zijn dood hebben het levensverhaal van deze briljante, doortastende en gecompliceerde man volledig overschaduwd. Want King droomde niet alleen, hij stelde ook eisen. Om de strijd van King binnen de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging beter te begrijpen, doet dit boek niet alleen recht aan zijn radicale opvattingen en zijn betekenis voor de huidige samenleving, het probeert ook de ware Martin Luther King te reconstrueren uit de mist van hagiografieën. Want King was bovenal een mens en geen heilige…

“Als jongeman probeerde hij zich twee keer van zijn leven te beroven, maar deed dat halfslachtig. Als volwassene is hij verschillende keren opgenomen geweest vanwege uitputting, zoals hij het zelf noemde, maar anderen noemden het een depressie. Hij had een eigenaardig gevoel voor humor, wetende dat grof taalgebruik grappiger was uit de mond van een doopsgezinde predikant. Hij was afhankelijk van zijn vrouw Coretta op een manier die maar weinigen in die tijd begrepen. Hij ging herhaaldelijk vreemd, zelfs toen hij wist dat de FBI hem schaduwde. Met een maîtresse had hij zo lang een relatie dat vrienden haar zijn tweede vrouw noemden. Hij was een man die geen angst kende en al vroeg zei dat God hem had opgeroepen te handelen”.

Levendig geschreven en grondig onderzocht, is “King: A Life” van Jonathan Eig de eerste grote biografie in decennia van de Amerikaanse baptistendominee en burgerrechtenicoon Martin Luther King Jr. en de eerste die onlangs vrijgegeven FBI-bestanden bevat. In dit onthullend nieuwe portret van de prediker en activist die de wereld deed schudden, geeft de bestverkochte biograaf ons een intiem beeld van de moedige en vaak emotioneel gekwelde mens, die vreedzaam protest eiste voor zijn beweging, maar zelden vrede met zichzelf had. Hij werpt een nieuw licht op de oorsprong van de familie King en de complexe relaties van MLK met zijn vrouw, vader en collega-activisten. “King” onthult een dominee, die worstelde met zijn eigen menselijke zwakheden en duistere stemmingen, een burger die werd opgejaagd door zijn eigen regering en een man die vastbesloten was om voor gerechtigheid te vechten, ook al bleek dat een gevecht op leven en dood te zijn.

“In dit boek”, zo lezen we, “wordt het verhaal verteld van de man die, in een carrière van nauwelijks dertien jaar, wilde afrekenen met een realiteit die bestond in het behandelen van mensen als bezit en als tweederangsburgers, en die het land daar dichterbij bracht dan ooit eerder. Dat hij er niet volledig in slaagde zijn doel te bereiken zou niet meer moeten afdoen aan zijn heldenmoed dan het falen van de oorspronkelijke founding fathers aan die van hen”.

“Om de lezers Kings strijd beter te laten begrijpen”, zo gaat het verder, “stelt dit boek zich ten doel de werkelijke man tevoorschijn te toveren uit de grijze hagiografische mist. Terwijl we bezig waren King heilig te verklaren, hebben we hem van zijn scherpe kantjes ontdaan en zijn ingewikkelde politieke en filosofische inzichten vervangen door holle frasen die aansluiten bij alle mogelijke ideologieën. We hebben de opnamen van zijn ‘I have a dream’ – toespraak zo vaak gehoord dat we de woorden niet werkelijk meer horen: niet langer dringt de smeekbede tot ons door dat Amerika de ‘onuitsprekelijke gruwelen van politiegeweld’ moet erkennen of dat er economische herstelbetalingen zullen moeten plaatsvinden”.

Jonathan Eig baseerde zich o.a. op duizenden onlangs vrijgegeven FBI-documenten en tienduizenden andere nieuwe bronnen, waaronder persoonlijke brieven, zakelijke archiefstukken, opnames van telefoongesprekken van het Witte Huis, mondelinge getuigenissen, nooit uitgezonden televisieprogramma’s en ongepubliceerde biografieën en autobiografieën van mensen die dicht bij King stonden. Dit is de eerste biografie waarbij gebruik wordt gemaakt van duizenden pagina’s materiaal, dat toebehoorde aan Lawrence Dunbar Reddick (1910-1995), die in 1959, “Crusader without Violence”, de eerste biografie van Martin Luther King, schreef.

Bovendien is het de eerste biografie waarin geprofiteerd wordt van de vondst van geluidsopnamen die werden gemaakt door Kings echtgenote Coretta in de maanden na de dood van haar man, en van de ongepubliceerde autobiografie van Kings vader. Daarnaast is dit boek samengesteld op basis van honderden vraaggesprekken met mensen die King hebben gekend, onder wie familieleden en goede vrienden, van wie er velen door het verstrijken van de tijd bereid bleken openhartiger te spreken dan ooit tevoren. In deze baanbrekende biografie stelt Eig, Martin Luther King voor als een diepzinnige denker en een briljante strateeg en een toegewijde radicaal, die een van de grootste bewegingen uit de geschiedenis leidde en wiens eisen voor raciale en economische rechtvaardigheid vandaag nog net zo urgent zijn als tijdens zijn leven. Niet te missen! “King: A life” werd vertaald door Frans Reusink.Jonathan Eig - IMDb

De Joods-Amerikaanse journalist en schrijver. Jonathan Eig (1964) publiceerde vijf biografieën. Zijn “Muhammad Ali” werd door Esquire Magazine uitgeroepen tot een van de beste 35 sportboeken ooit. Hij was dan ook adviserend producent voor de Ken Burns PBS-documentaire over Muhammad Ali. bol.com Lees Magazine | Jonathan Eig: “Ik houd ervan om te schrijven…

Eig werd geboren in Brooklyn, New York en studeerde aan de Medill School of Journalism van de Northwestern University. Na zijn studie werkte hij als nieuwsverslaggever voor de New Orleans Times-Picayune, The Dallas Morning News, het tijdschrift Chicago en The Wall Street Journal. Eig heeft schrijven gedoceerd aan Columbia College Chicago en lezingen bij Northwestern. Hij heeft als freelancer voor veel verkooppunten geschreven, waaronder The New York Times , Washington Post en de online editie van The New Yorker. Zijn werken zijn vertaald in meer dan een dozijn talen. Jonathan Eig: Best-Selling Author of Adult Non-Fiction and Children's Books

Zijn meest recente boek is ‘King: A Life’. Zijn vorige boek, Ali: A Life’, won de PEN Award en werd door Joyce Carol Oates geprezen als een ‘episch’ in haar recensie in de New York Times. Zijn andere boeken zijn: “Luckiest Man: The Life and Death of Lou Gehrig”, “Opening Day: The Story of Jackie Robinson’s First Season”, “Get Capone” en “The Birth of the Pill”.Book Review: 'King: A Life,' by Jonathan Eig - The New York Times

Book Review: 'King: A Life,' by Jonathan Eig - The New York Times

Jonathan Eig King Het leven van Martin Luther King 767 bladz. geïllustreerd uitg. Hollands Diep ISBN 9789048845361