“Richard Wagner, Tristan & Isolde – An Orchestral Passion Symphonic compilation arranged by Henk de Vlieger”, door de Staatskapelle Weimar o.l.v. Hansjörg Albrecht, op het label Oehms Classics. Een meerwaarde!

Kunstwerk « Tristan en Isolde » – Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van  België

Kunstwerk « Tristan en Isolde » – Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van  België

Deze nieuwe opname van de legendarische Staatskapelle Weimar, presenteert in navolging van hun cd, “Der Ring Ohne Worte” (OC1872), een zelden gehoorde compilatie van belangrijke passages uit Wagners “Tristan und Isolde”, alweer schitterend gearrangeerd voor orkest (zonder zang) door Henk de Vlieger.

Richard Wagner voltooide Tristan und Isolde in het Hotel Schweizerhof (foto) in 1859 in Luzern en volgens zijn eigen bekentenis bracht hij de gelukkigste jaren door in het nabijgelegen Landhaus, Tribschen, nu het Richard Wagner Museum. Tijdens een verblijf van twee keer enkele jaren in Zwitserland, in eerste instantie in politieke ballingschap, kende de componist er vruchtbare perioden. Hij componeerde er gedeeltelijk “Die Meistersinger”, de volledige Handlung, “Tristan und Isolde”, de “Wesendonck-Lieder”, en werkte er aan “Der Ring des Nibelungen”. Landhaus Tribschen werd een populaire ontmoetingsplaats voor bekende persoonlijkheden, die deel uitmaakten van de vriendenkring van de componist. Onder anderen waren de Beierse koning Ludwig II, Franz Liszt en Friedrich Nietzsche te gast aan het Vierwoudstedenmeer. In 1872 verliet Wagner de zogenaamde “Tribschener Idylle” om zijn plannen voor zijn eigen Festspielhaus in Bayreuth te realiseren.

“Tristan und Isolde”, grotendeels gebaseerd op een liefdesdrama van Gottfried von Strassburg, gecomponeerd tussen 1856 en 1859, werd gekenmerkt door Wagners vooruitstrevend, doorgedreven gebruik van chromatiek. In november 1857, had hij vijf gedichten van Mathilde Wesendonck op muziek gezet. Muziek uit twee van die liederen werd door Wagner aangemerkt als studies voor zijn “Drama der Zukunft“, zijn opera (Handlung), “Tristan und Isolde”. Een motief uit “Träume” werd het liefdesduet van de 2de akte, terwijl het thema van “Im Treibhaus”, de prelude van de 3de akte werd. Hij voltooide de 2e akte tijdens zijn verblijf van acht maanden in Venetië, en in Luzern componeerde hij de 3e akte, die gereed kwam in 1859. Tristan und Isolde - Wikiwand

Na de première in München met Ludwig Schnorr von Carolsfeld als Tristan, en Malvina, (zijn vrouw), als Isolde, volgende eerst een Tristan-productie in Weimar in 1874, en Wagner zelf leidde in maart 1876, een andere productie in Berlijn. Het werk werd pas in Wagners eigen theater in Bayreuth, na zijn overlijden, opgevoerd in 1886. De hier opgenomen, schitterende, symfonische bewerking van Wagners “Tristan and Isolde” verbindt de centrale momenten van het muziekdrama puur instrumentaal, en volgt de momenten in volgorde zoals ze voorkomen in de oorspronkelijke “Handlung”.

De Nederlandse slagwerker, componist en arrangeur, Henk de Vlieger (1953) studeerde slagwerk bij Willem Heesen en compositie bij Theo Loevendie en Klaas de Vries aan het Rotterdams Conservatorium. Vanaf 1984, was hij slagwerker bij het Radio Filharmonisch Orkest en in 2011, werd hij benoemd als artistiek adviseur van dit orkest. Henk de Vlieger verwierf internationale erkenning met zijn symfonische compilaties van opera’s van Richard Wagner, waaronder Der Ring des Nibelungen (1991), Die Meistersinger (2005) en Parsifal (1993). Deze arrangementen worden nu uitgevoerd door grote orkesten en grote dirigenten over de hele wereld.

De Vliegers overige werken omvatten orkestraties van de Vier ernste Gesänge van Johannes Brahms (2012), en een arrangement voor slagwerk van de “Schilderijen van een tentoonstelling” van Modest Moessorgski (1981). Ook schreef hij een Handboek voor de orkestrale percussiesectie (2003) en orkestreerde hij in 2000, de Eerste Symfonie “The Lord of the Rings” (oorspronkelijk voor harmonieorkest) uit 1984-1988, van de Nederlandse componist, dirigent, eufoniumspeler en trombonist, Johan de Meij (1953). De versie voor symfonieorkest werd door het Noord Nederlands Orkest o.l.v. Jurjen Hempel en het London Symphony Orchestra o.l.v. David Warble op cd opgenomen.

Hansjörg Albrecht (*1972) (foto) uit Freiberg, tussen Dresden en Chemnitz, is een Duitse dirigent, organist en klavecinist, en is artistiek leider van het Bachkoor München en het Bachorkest van München. Hansjörg Albrecht begon zijn muzikale opleiding als lid van het Kreuzchor van Dresden en studeerde daarna directie en orgel in Hamburg, Lyon en Keulen. Parallel aan zijn studie was hij 7 jaar assistent-organist in de hoofdkerk Sankt Michaelis in Hamburg. Van 2000 tot 2005 werkte hij als assistent, organist en klavecinist, nauw samen met de zanger en dirigent, Peter Schreier. Sinds het seizoen 2005/2006 is Hansjörg Albrecht artistiek leider van het Bachkoor München en het Bachorkest München.Tristan und Isolde (opera) - Wikipedia

Tracklist:

Prelude

Isolde’s Desire for Love

Night Song

Prelude and Round dance

Tristan’s Vision

The Reunion

Isolde’s Love Death

Richard Wagner Tristan & Isolde – An Orchestral Passion Symphonic compilation arranged by Henk de Vlieger Staatskapelle Weimar Hansjörg Albrecht cd Oehms Classics OC1729