“Saverio Mercadante, Messa Solenne for soloists, male chorus and orchestra” door het Orchestra e Coro dell’Opera Carlo Felice Genova, o.l.v. Fabrizio Callai, op het label Dynamic. Een fenomenale ontdekking!

Wist je dat? – De Plechtige Hoogmis en de Stille Mis | Defensio Fidei

Wist je dat? – De Plechtige Hoogmis en de Stille Mis | Defensio Fidei

In de afgelopen tien jaar heeft onderzoek in de archieven van Genua een reeks belangrijke manuscripten aan het licht gebracht, waaronder de Messa Solenne van Saverio Mercadante (1795-1870). Deze magnifieke partituur vereist vier vocale solisten, een mannenkoor (vrouwen mochten toen nog niet zingen in de kerk) en een groot orkest met uitgebreide concertante partijen voor althobo en viool. Het werk ging in première in januari 1868, twee jaar voor het overlijden van Mercadante. Deze opname is een wereldpremière. Bravo!

Saverio Mercadante - Wikipedia

Saverio Mercadante studeerde bij Nicola Antonio Zingarelli, Agostino Furno en Giacomo Tritto aan het Conservatorio di Santa Maria di Loreto in Napels. In 1833 werd hij kapelmeester aan de dom van Novara en in 1840 volgde hij Nicola Antonio Zingarelli op als directeur van het Conservatorio di San Pietro a Majella di Napoli. Saverio Mercadante, die fluitist was, toonde aanvankelijk belangstelling voor instrumentale composities. De aanmoediging van Rossini bracht hem ertoe om in 1821 opera te componeren waarmee hij aanzienlijk succes boekte. Hij werkte enige tijd in Wenen, Madrid en Lissabon, maar vestigde zich in 1831 opnieuw in Italië. In de vroege jaren 1840 leek hij de belangrijkste componist van de Italiaanse opera, beïnvloed door Meyerbeer in Parijs, die nieuwe elementen van drama introduceerde. Saverio Mercadante - Wikipedia

Before Verdi There Was Rossini | Operavore | WQXR

In de tweede helft van de 19de eeuw kwamen zijn werken echter in de schaduw te staan van deze van Verdi, die de Italiaanse opera ging domineren. Mercadante componeerde wel 60 opera’s. Hiervan is Il giuramento (De eed) mogelijk de belangrijkste, de eerste die die nieuwe dramatische elementen laat zien, in reactie op de tekst die, net als Ponchielli’s Gioconda, was gebaseerd op Victor Hugo’s Angelo. Tot ca. 1822 was hij een gevierd operacomponist, tot hij plaats moest ruimen voor Donizetti en Bellini.

Mercadante’s Messa Solenne toont de artistieke volwassenheid van de componist op zijn hoogtepunt, een weelderige orkestratie, uitgebreid contrapunt, ingewikkelde instrumentale texturen, rijke lyriek en fugatisch meesterschap.09.04.2023 - PASQUA DEL SIGNORE – S. Messa Solenne - Parrocchia di Civello

09.04.2023 - PASQUA DEL SIGNORE – S. Messa Solenne - Parrocchia di Civello

Saverio Mercadante Messa Solenne for soloists, male chorus and orchestra Francesco Meli Matteo Lippi Mario Cassi Nicola Ulivieri Orchestra e Coro dell’Opera Carlo Felice Genova Fabrizio Callai cd Dynamic CDS7986