“Queen Elisabeth Competition Voice 2023”, met La Monnaie Symphony Orchestra o.l.v. Alain Altinoglu. Magistraal! Top!

Het uitzonderlijk hoog niveau van de wedstrijd voor zang 2023, was te danken aan het reeds sterk ontwikkeld technisch en expressief stemvermogen van de jonge finalisten en de professionele maturiteit en podiumervaring van de anderen. Samen brachten ze prachtige recitals en concerten, waarbij met uitzondering van de jury, eigenlijk niemand nog dacht aan het aspect, wedstrijd…Fenomenaal!

Koreaanse bariton Taehan Kim wint Koningin Elisabethwedstrijd voor zang |  BRUZZ

Queen Elisabeth Competition

Taehan Kim wint Concours Reine Elisabeth - Place de l'Opera

De eerste prijs was voor de Koreaanse bariton Taehan Kim, amper 22 jaar oud en de jongste finalist van de wedstrijd. De tweede prijs ging naar de Amerikaanse contralto Jasmin White. De Russische-Duitse sopraan Julia Muzychenko-Greenhalgh was derde en de Franse mezzosopraan Floriane Hasler eindigde vierde. De vijfde prijs was voor de Koreaanse bas Inho Jeong en de zesde prijs was voor de Franse mezzosopraan Juliette Mey. De publieksprijs van Canvas en Klara ging naar de Portugese sopraan, Sílvia Sequeira.Inho Jeong, 5e lauréat du Concours Reine Elisabeth 2023 Chant - rtbf.be

Choeur Étudiant de Toulouse - Découvrez aujourd'hui Juliette Mey, notre  soliste étudiante mezzo-soprano sur le Gloria de Vivaldi 🎶 Pour acheter  vos places, c'est ici : https://oset.festik.net/ Juliette Mey débute à l'âge

Koningin Elisabethwedstrijd

“De internationale muziekwedstrijd Koningin Elisabeth”/”Concours musical international Reine Élisabeth de Belgique”, werd in 1937, opgericht door de legendarische Koningin Elisabeth van België, die zelf viool speelde. De vzw. “Koningin Elisabethwedstrijd” is sedert 1951, de opvolger van de internationale muziekwedstrijd voor viool, die in 1937 voor het eerst plaatsvond en vernoemd was naar de wereldberoemde, Belgische violist en componist, Eugène Ysaÿe (1858-1931).

Ysaÿe was nl. kapelmeester aan het hof in België. De winnaar van deze allereerste wedstrijd was David Oistrakh (1908-1974), een violist uit de toen heel nieuwe Sovjet-Unie. In 1938, werd de wedstrijd ook georganiseerd voor pianisten en de winnaar was toen de 21-jarige Sovjet pianist, Emil Gilels (1916-1985) (foto). In 1939, werd er een wedstrijd voor dirigenten voorbereid, maar deze ging niet door vanwege de Tweede Wereldoorlog.

De wedstrijd voor zang werd in 1988, op initiatief van de geniale, Belgisch/Vlaamse opera-intendant, Gerard Mortier (1943-2014), (o.a. van 1981 tot 1991, van de Munt/La Monnaie in Brussel), voor het eerst georganiseerd. Dit was een fantastisch idee, aangezien het repertoire voor de menselijke stem, (de lyrische kunst), van liederen tot recitatieven en virtuoze of emotionele aria’s, gezongen door verschillende vrouwelijke en mannelijke stemtypes, het meest gedifferentieerde en gevarieerde is van alle repertoires van muziekinstrumenten. Winnares was toen de fantastische, Poolse sopraan, Aga Winska (1964) (foto).

In mei 2017, werd voor het eerst een wedstrijd voor cellisten georganiseerd. Winnaar was toen de al even fantastische, Franse cellist, Victor Julien-Laferrière (1990). Tot 2014, werd er ook om de twee jaar, een wedstrijd voor componisten georganiseerd. Het winnend werk fungeerde dan als verplicht werk voor de finale van de pianisten of violisten. Vanaf 2015, wordt het verplicht finalewerk voor piano, cello of viool, (er is er geen voor zang), in opdracht gecomponeerd.Koreaanse bariton Taehan Kim wint Koningin Elisabethwedstrijd voor zang |  Gazet van Antwerpen Mobile

Fabiola, niet alleen maar een vrome koningin | De Morgen

Koningin Fabiola (foto) was tot in 2013, gedurende bijna 50 jaar, de beschermvrouw van de wedstrijd. Vanaf de editie 2014 voor zang, is de beschermvrouw koningin Mathilde. Sindsdien wordt de koningin Mathilde-prijs, voorheen de koningin Fabiola-prijs, uitgereikt aan de winnaar. De juryvoorzitters van de wedstrijd waren achtereenvolgens, Victor Buffin de Chosal (1937-1938), Marcel Cuvelier (1951-1959), Léon Jongen (1960-1962), Marcel Poot (1963-1980), Eugène Traey (1981-1995), Arie Van Lysebeth (1996-2018) en sedert 2019, Gilles Ledure.Koreaanse bariton Taehan Kim wint Koningin Elisabethwedstrijd voor zang

De jonge eerste prijs winnaar Zang 2023, Taehan Kim, studeert zang in Seoel en won eerder al verschillende prijzen. In de Koningin Elisabethwedstrijd bracht hij een heel gevarieerd programma met liederen van Mahler en Schönberg en opera-aria’s van Donizetti, Verdi en Wagner. Hij begon eraan met grote ambities: “Ik wil een superster worden”, gaf hij te kennen in een VRT-interview. De 29-jarige Amerikaanse contralto, Jasmin White, maakte vooral indruk in de eerste ronde en de halve finale, met een warm stemgeluid en een groot vermogen tot expressieve inhoudelijke inleving.Koningin Elisabethwedstrijd – Zang 2018 | De Belgische Monarchie

Tracklist:

CD1:

Richard Wagner Wie Todesahnung – O, du mein holder Abendstern (Tannhäuser) – Taehan Kim

Gustav Mahler Ich hab’ein glühend Messer (Lieder eines fahrenden Gesellen) – Taehan Kim

Erich Korngold Mein Sehnen, Mein Wähnen (Die tote Stadt) – Taehan Kim

Gustav Mahler Urlicht (Des Knaben Wunderhorn) – Jasmin White

Richard Wagner Weiche, Wotan! Weiche! (Das Rheingold) – Jasmin White

Jules Massenet Suis-je gentille ainsi? – Je marche sur tous les chemins – Obéissons – Profitons bien de la jeunesse (Manon) – Julia Muzychenko-Greenhalgh

Giuseppe Verdi È strano – Ah, fors’è lui – Sempre libera (La Traviata) – Julia Muzychenko-Greenhalgh

Giuseppe Verdi Studia il passo – Come dal Ciel precipita (Macbeth) – Inho Jeong

Georges Bizet Quand la flamme de l’amour (La jolie fille de Perth) – Inho JeongDe leden van de jury van de Koningin Elisabethwedstrijd | De Belgische  Monarchie

Wolfgang Amadeus Mozart Che scompiglio, che flagello (La finta semplice) – Floriane Hasler

Christoph Willibald von Gluck Malheureux, qu’ai-je fait? – J’ai perdu mon Eurydice (Orphée et Eurydice) – Floriane Hasler

Antonio Vivaldi Agitata da due venti (Griselda) – Juliette Mey

Jules Massenet Enfin, je suis ici – A l’heure dite je fuyais (Cendrillon) – Juliette Mey

Giacomo Puccini Tu che di gel sei cinta (Turandot) – Sílvia Sequeira

Giacomo Puccini Senza mamma, o bimbo tu sei morto (Suor Angelica) – Sílvia Sequeira

Igor Stravinsky No word from Tom – Quietly night – I go, I go to him (The Rake’s Progress) – Carole-Anne Roussel

CD2:

Georg Friedrich Haendel Hence Iris, hence away (Semele) – Jasmin White

Alban Berg Dem Schmerz sein Recht (Vier Gesänge op. 2 – Friedrich Hebbel) – Jasmin White

Xavier Montsalvatge Canción de cuna para dormir a un negrito (Cinco canciones negras – Ildefonso Pereda Valdés) – Jasmin White

Margaret Bonds The Negro Speaks of Rivers (Langston Hughes) – Jasmin White

Claude Debussy Trois chansons de Bilitis (Pierre Louÿs) – Floriane Hasler

Pyotr Tchaikovsky Niet, tolko tot, kto znal (Six Romances op. 6 – Lev Mey) – Inho Jeong

Carl Loewe Der Selt’ne Beter op. 141 (Heinrich Fitzau) – Daniel Gwon

Francis Poulenc Deux Pmes de Louis Aragon (Louis Aragon) – Anna-Sophie NeherKoningin Máxima bij Koningin Elisabethwedstrijd voor Piano in Brussel |  Nieuwsbericht | Het Koninklijk Huis

Wolfgang Amadeus Mozart Al destin, che la minaccia([Mitridate, Re di Ponto) – Anna-Sophie Neher

Ludwig van Beethoven Aus Goethe’s Faust op. 75/3 (Johann Wolfgang von Goethe) – Taehan Kim

Franz Schubert Der zürnende Barde op. 785 (Franz Seraph Ritter von Bruchmann) – Taehan Kim

Arnold Schoenberg Schenk mir deinen goldenen Kamm (Vier Lieder op. 2 – Richard Dehmel) – Taehan Kim

span style=”color:#ad1442; font-weight:600″>Johannes Brahms Wie Melodien zieht es mir (Fünf Lieder op. 105 – Klaus Groth) – Juliette MeyQueen Elisabeth Competition (@qelisabethcomp) / Twitter

Johannes Brahms Der Tod, das ist die kühle Nacht (Vier Lieder op. 96 – Heinrich Heine) – Juliette Mey

Claude Debussy La mer est plus belle que les cathédrales – Le son du cor s’afflige vers les bois (Trois mélodies – Paul Verlaine) – Fleuranne Brockway

Ottorino Respighi Nebbie (Ada Negri) – Fleuranne Brockway

Pyotr Tchaikovsky Ya li v pole da ne travushka bïla (Ivan Zakharovich Surikov) – Maria Warenberg

Nikolay Rimsky-Korsakov Plenivshis’ rozoy, solovey (4 Romances op. 2) – Julia Muzychenko-GreenhalghKorean baritone Taehan Kim wins coveted Queen Elisabeth voice competition |  The Bulletin

Palmares:

Queen Elisabeth Competition – Voice 2023

Taehan Kim [1st Prize]

Jasmin White [2nd Prize]

Julia Muzychenko-Greenhalgh [3rd Prize]

Floriane Hasler [4th Prize]

Inho Jeong [5th Prize]

Juliette Mey [6th Prize]

Fleuranne Brockway [Laureate]

Daniel Gwon [Laureate]

Anna-Sophie Neher [Laureate]

Carole-Anne Roussel [Laureate]

Sílvia Sequeira [Laureate]

Maria Warenberg [Laureate]

Prix Musiq3: Jasmin White – Canvas/Klara-prijs: Sílvia Sequeira (Audience prizes)Koreaan Taehan Kim wint Koningin Elisabethwedstrijd 2023 | De Tijd

Koreaan Taehan Kim wint Koningin Elisabethwedstrijd 2023 | De Tijd

Queen Elisabeth Competition Voice 2023  La Monnaie Symphony Orchestra Alain Altinoglu Philippe Rig, Ian Tindale Nino Pavlenichvili Ouri Bronchti Anna Naretto 2 CD 5425019970352Queen Elisabeth Competition Piano 2013 & 2016, een terugblik. | Stretto –  Magazine voor kunst, geschiedenis, filosofie, literatuur en muziek.