“Joseph & Michael Hadyn, Overtures and Symphonies”, door Haydn Philharmonie o.l.v. Enrico Onofri, op het label  MDG.

The Brothers Haydn”, Music of the Baroque reviewed by Julia W. Rath

The Brothers Haydn”, Music of the Baroque reviewed by Julia W. Rath

Joseph Haydns twee uitgebreide bezoeken aan Londen, in 1791 en 1794, waren de grootste triomfen in zijn carrière. Nadat hij al 92 symfonieën had gecomponeerd, componeerde hij er nog 12 tijdens die bezoeken aan Londen. De Engelsen stonden versteld van zijn nieuwe meesterwerken. Het publiek wist dat ze in de aanwezigheid waren van de grootste componist ter wereld. Mozart was nl. al overleden, en Beethoven was nog niet bekend.

Joseph Haydn (1732-1809) componeerde 104! symfonieën. Hij componeerde zijn eerste 25 symfonieën tussen 1759 en 1766. In 1755 kreeg Haydn nl. dankzij graaf von Fürnberg, een vaste betrekking als kapelmeester aan het hof in het kasteel (foto) van graaf von Morzin in Lukawitz (Unter-Lukawitz of Dolní Lukavice) in Bohemen, nu Tsjechië. In 1761 werd het orkest er echter opgeheven en kwam Haydn naar Eisenstadt, bij vorst Paul II Anton Esterházy. Deze werd een jaar later door zijn broer Nikolaus I Jozef (foto) opgevolgd.

Haydn zou daar tot 1790 in dienst blijven. Nadat prins Nikolaus Esterhazy in september 1790 overleed en zijn opvolger Paul Anton II de paleiskapel had ontbonden, verhuisde Haydn naar Wenen en tekende begin december een contract voor zes nieuwe symfonieën met de violist en concertondernemer, Johann Peter Salomon (foto). Salomon organiseerde nl. reeds jarenlang met succes, zijn eigen reeks abonnementsconcerten in Londen. Die concerten waren gespreid over twee jaar, aangezien het concertseizoen in Londen beperkt was tot de lente. Het abonnement voor deze concertreeks omvatte elk twaalf concerten, die plaatsvonden tussen maart en juni 1791 en tussen februari en mei van het daaropvolgend jaar. In deze concertreeks waren Haydns werken, naast de symfonieën, een opera en enkele kleinere werken, een attractie.

Begin januari 1791 kwamen Haydn en Salomon in Londen aan. Haydn was toen 58 jaar. De belangrijkste redenen voor de reis waren de goede zakelijke vooruitzichten en de ontbinding van de paleiskapel in Esterhazy. Haydns aankomst in Londen werd door de Londense pers gevierd als een openbaar evenement. Haydn was nl. reeds van vóór 1791 in Engeland bekend, vooral in Londen. Van 6 tot 8 juli 1791 verbleef Haydn in Oxford, waar hij de titel van eredoctor kreeg. Hij had al zijn Symfonie nr. 92 gecomponeerd, die waarschijnlijk bij deze gelegenheid in 1788 werd uitgevoerd. Het eerste verblijf in Engeland eindigde op 3 of 4 mei 1792, het tweede duurde van begin januari 1794 tot augustus 1795.

De symfonieën nrs. 93-98 werden gecomponeerd voor de concerten die Salomon organiseerde tijdens zijn eerste verblijf in Engeland. De nrs. 99-104 waren bedoeld voor zijn tweede verblijf in Engeland, de nrs. 102–104, meer bepaald voor de “Opera Concerts”. In deze symfonieën gecomponeerd voor zijn tweede reis naar Londen, gebruikt Haydn voor het eerst klarinetten. De Symfonie nr. 100, voltooid in 1793 of 1794, bekend als de “Militaire”, was de achtste van Haydn Londense symfonieën, die hij componeerde naar aanleiding van zijn twee bezoeken aan Londen. Haydn componeerde dus zijn Symfonie nr. 100 als onderdeel van zijn tweede reis naar Londen. De hoekbewegingen zijn waarschijnlijk kort na zijn aankomst in Londen gecomponeerd, terwijl de midden bewegingen nog in Wenen werden gecomponeerd. De symfonie ging op één van de “Salomon’s Concerts” in de Hanover Square Rooms (foto) in Londen, in maart 1794, in première.

De heerschappij van het kasteel Rohrau hield in 1746, wegens een veepest, bedevaarten naar de Rochus- en Sebastiaankerk in de keizerlijke steengroeve op de Leithaberg. Deze werden georganiseerd door Mat(t)hias Haydn, wagenmeester en marktrechter uit Rohrau. Hij was de vader van twee beroemde zonen, Joseph en Johann Michael. Beide jongens kregen hun eerste muzikale indrukken van de grote kerkmuziek waar de processie naar Kaisersteinbruch beroemd om was. Net als zijn bekendere broer Joseph, was Johann Michael Haydn, koorknaap bij St. Stephan in Wenen. Na het verlaten van de koorschool werd hij eerst violist en in 1760, bisschoppelijk dirigent in Nagyvárad (tegenwoordig Oradea) bij bisschop Adam Patachich.

Door aartsbisschop Sigismund Graf von Schrattenbach naar Salzburg geroepen, werd hij in 1763, hofcomponist (hofmusicus en concertmeester) in Salzburg. In 1768 trouwde hij met de hofzangeres Maria Magdalena Lipp, dochter van de hoforganist Franz Ignaz Lipp. Het huwelijk bracht echter slechts één dochter voort, die als baby stierf. In 1782 volgde hij Wolfgang Amadeus Mozart op als organist van de Dreifaltigkeitskirche. Later was hij ook verantwoordelijk voor de kathedraalmuziek. Michael Haydn werkte in totaal 43 jaar in Salzburg. Hij componeerde zo maar eventjes 360 sacrale en wereldlijke composities, voornamelijk instrumentale muziek, en was een vriend van Mozart. Michael Haydn werd in augustus 1806, begraven in de gemeentelijke crypte in Petersfriedhof in Salzburg. Ter gelegenheid van één van de opruimingen van de crypten, schafte de weduwe van Haydn de schedel aan en plaatste die naast haar bed… Na haar dood werd de schedel bewaard in een deel van het graf van Haydn in de collegiale kerk van St. Peter. Het bevindt zich nog steeds in de abdij van St. Peter.ENRICO ONOFRI

De Italiaanse violist en dirigent. Enrico Onofri (1967) (foto) geboren in Ravenna, leerde viool spelen in zijn geboorteplaats voor hij naar het conservatorium van Milaan trok. Na zijn studie klassieke viool stapte hij over op de barokviool. Reeds als student was hij eerste violist van Jordi Savall’s Capella Reial de Catalunya. Onofri werkte ook samen met de Concentus Musicus Wien, het “Concerto Italiano” en het “Ensemble Mosaiques”. Sinds 1987 is hij solist en eerste concertmeester van het ensemble Il Giardino Armonico. Sinds 2000 leidt hij het door hem opgerichte “Ensemble Imaginarium”. Als dirigent maakte hij naam met andere ensembles, waaronder de “Academia Montis Regalis” en het Portugees barokorkest, “Divino Sospiro”, waarvan hij sinds 2005 chef-dirigent is. Enrico Onofri — Haydn Philharmonie

In 2000 benoemde het Conservatorio Bellini in Palermo, Onofri tot docent barokviool. In 2011 werd hij als gasthoogleraar uitgenodigd door het Department of Historical Performance Practice aan de Juilliard School in New York. Hij heeft een uitgebreide discografie met meer dan 40 cd’s en zeven video- of dvd-filmopnamen, voornamelijk met werken van Antonio Vivaldi, waaronder de veelgeprezen “Viva Vivaldi” met Cecilia Bartoli, maar ook vroege barokmuziek uit Italië en Frankrijk, en een live-opname van de Brandenburgse concerti van Bach.The Brothers Haydn”, Music of the Baroque reviewed by Julia W. Rath

Tracklist:

Michael Haydn:

Symphony No. 39

Introduzione “Der büßende Sünder”

Joseph Haydn:

Prelude to “Philemon und Baucis” (Der Götterrath)

Symphony No.96 “Miracle”Klassik aus Böhmen & Österreich | DI | 10 08 2021 | 14:05 - oe1.ORF.at

Klassik aus Böhmen & Österreich | DI | 10 08 2021 | 14:05 - oe1.ORF.at

Joseph & Michael Hadyn Overtures and Symphonies Haydn Philharmonie Enrico Onofri cd MDG MDG90122926Label | Musikproduktion Dabringhaus Und Grimm