“Dis-moi Vénus…L’amour sous Louis XV”, door Marie Perbost en het Choeur et Orchestre de l’Opéra Royal o.l.v. Gaétan Jarry op het label Château de Versailles. Alweer magnifiek !

Mars plutôt que Vénus (Botticelli) – Amateur d'art

Mars plutôt que Vénus (Botticelli) – Amateur d'art

Venus is de godin van de sensualiteit die het web van sterfelijke hartstochten weeft en deze vaak tot verdoemenis veroordeelt. Dit magnifiek recital doet een beroep op de godin en heldinnen van de Franse opera uit de eeuw van Lodewijk XV. Op het programma staan aria’s van Rameau, Mondonville, Rebel, Duni, Francoeur, Niel en Mouret.

Vénus et Adonis - Partie d'un ensemble de peintures

Marie Perbost belichaamt alle figuren die het slachtoffer zijn van de passies die Aphrodite loslaat. ‘Dis-moi Vénus…’ onthult de figuur van de godin van de liefde, vanaf het eerste refrein van Castor en Pollux van Rameau tot de parodistische spot van “La Folie de Platée”. Het programma van haar cd omvat bijna drie decennia Franse opera met aria’s uit lyrische tragedies en komische opera’s.Vénus et Adonis dans l'art | Le nu dans l'art

Deze bloemlezing, die vooral geconcentreerd is rond musici van de generatie van Jean-Philippe Rameau, nodigt ook uit om de virtuoze pagina’s van Mondonville in Les Fêtes de Paphos (1758) te herontdekken. Onder de wereldpremières horen we een aria uit de pastorale Ismène van Rebel en Francoeur. Dit opera-ballet werd in 1747 gecomponeerd voor het Théâtre des Petits Appartements in Versailles, met Madame de Pompadour in de titelrol. Ook zullen we de slaap van de liefde ontdekken, ontleend aan “Les Romans” (1746) van Jean-Baptiste Niel en de uitnodiging tot de sensualiteit van de pittige Iphis in “Les Fêtes de Thalie” (1714) van Jean-Joseph Mouret, op een libretto van Joseph de Laffont, het meest hervatte Opéra-ballet in de 18de eeuw.Reproductions De Peintures | Le Festin de Vénus d, 1637 de Peter Paul  Rubens (1577-1640,

De aria uit “Les Moissonneurs” (1768) van Egidio Romualdo Duni herinnert aan Mozart. Het libretto van Charles-Simon Favart, vol tederheid, had daar veel mee te maken. Ter gelegenheid van de release van de cd in de prestigieuze Château de Versailles Spectacles-collectie brengt Gaétan Jarry de musici van het Royal Opera Orchestra samen voor dit sprankelend eerbetoon aan muziek over liefde en waanzin!Marie Perbost - Soprano

Al op jonge leeftijd, aangemoedigd door haar moeder, ging de  sopraan, Marie Perbost (1989), naar de prestigieuze Maîtrise de Radio-France, waarmee ze in Frankrijk en in het buitenland optrad onder leiding van de grootste dirigenten (o.a. Kurt Masur, Myung Wung Chung). Tijdens haar studies aan het Conservatoire National Supérieur in Parijs, ontdekte ze bij Alain Buet en Cécile de Boever, de subtiliteiten van het beroep van operakunstenaar. Ze voltooide haar opleiding aan de Parijse Nationale Opera Academie en in 2016, was ze Lyrical Revelation van ADAMI. Na het behalen van een masterdiploma met unanieme onderscheiding, perfectioneerde ze zich aan de Academies van het Festival van Aix-en-Provence (waar ze de Prix des Amis du Festival d’Aix ontving) en het Festival in Salzburg, waar ze de kans kreeg om haar eerste Pamina in Mozarts “Zauberflöte” te zingen.

Na zijn studie orgel, klavecimbel en kamermuziek aan het CRR (Conservatoire à rayonnement régional) van Versailles (foto) en St-Maur-des-Fossés, trad Gaétan Jarry (foto) toe tot het CNSM in Parijs (klas van Michel Bouvard en Olivier Latry), waar hij in 2010 de orgel- en vertolkingslicentie behaalde. Hij is mede-titularis van de grote orgels van de kerk van Saint Jeanne d’Arc in Versailles en van de grote historische orgels van Saint Gervais in Parijs. In 2007 richtte hij het “Ensemble Marguerite Louise” op en sinds 2012 heeft hij de leiding van “Les Petits Chanteurs de Saint François de Versailles”.Dis-moi Vénus... - Opéra de Versailles / Château de Versailles Spectacles

Tracklist:

Rameau: Brillez, astres nouveaux… ! (Castor et Pollux)

Niel: Le sommeil sur mes yeux (Les Romans)

Rebel & Francoeur: Gavotte (Ismène)

Duni: Ô toi que le hameau révère (Les Moissonneurs)

Rameau: Amour, lance tes traits (Platée)La naissance de Vénus de Botticelli -

Rebel & Francoeur: Ô vous, qui nous faites entendre (Ismène)

Rameau: Air de Phèdre: Cruelle Mère des amours (Hippolyte et Aricie)

Rameau: Castor et Pollux: Tristes apprêts, pâles flambeaux (Castor et Pollux)

Mouret: Aimez, aimez, qu’attendez-vous? (Les Fêtes de Thalie)

Rameau: Chaconne (Platée)La Naissance de Vénus de François Boucher : focus sur un chef-d'oeuvre

Mondonville: Non! Non! Non! N’espère pas que ton tourment finisse (Les Fêtes de Paphos) –  J’ai perdu mes attraits et l’Amour va paraître (Psyché)

Rebel & Francoeur: Loin de vos cœurs, les tristes plaintes (Scanderberg)

Rameau: Vénus, ô Vénus (Castor et Pollux)

Rameau: Air de la Folie: Formons les plus brillants concerts – Aux langueurs d’Appollon (Platée)choix-france-musique - La Montagne Secrète

choix-france-musique - La Montagne Secrète

Dis-moi Vénus… l’Amour sous Louis XV Marie Perbost Choeur et Orchestre de l’Opéra Royal Gaétan Jarry cd Château de Versailles CVS111