Penderecki, “Sacred Choral Works”, door het Latvian Radio Choir o.l.v. Sigvards Kļava op het label Ondine. Het gezongen geweten van Polen!

Dit jaar zou het het de 90ste verjaardag van Krzysztof Penderecki (1933-2020) zijn, een van de meest prominente Poolse componisten van de 20ste – 21ste eeuw. Religieuze thema’s en teksten omringden het creatief werk van Penderecki, waaronder veel van zijn grootschalige werken. Dit album van het bekroond Lets Radiokoor onder leiding van Sigvards Klava, bestaat voor het grootste deel uit zijn indrukwekkende religieuze a capella koorwerken uit vijf verschillende decennia, die voornamelijk in het Latijn werden gecomponeerd. Deze diep religieuze koorwerken zijn moderne klassiekers in het koorrepertoire geworden. Niet te missen!

Het Latvian Radio Choir (LRC) behoort tot de beste professionele kamerkoren in Europa. Hun repertoire varieert van renaissancemuziek tot de meest verfijnde partituren van moderne componisten en het zou kunnen worden omschreven als een geluidslaboratorium. De zangers verkennen nl. hun vaardigheden door zich te wenden tot de mysteries van traditionele zang, evenals tot de kunst van kwarttonen en boventoonzang en andere geluidsproductietechnieken. Het koor heeft een nieuw begrip ontwikkeld van de mogelijkheden van een menselijke stem en is daardoor als het ware de schepper van een nieuw koorparadigma. Elke zanger is met name een apart individu met zijn of haar eigen vocale signatuur. Een recente cd van het koor met koorwerken van John Cage, werd genomineerd voor de Gramophone Awards 2023.

Sigvards Kļava (1962) uit Riga, is een van de meest vooraanstaande Letse dirigenten, professor directie en producer, en muziekdirecteur van het Letse Radio Koor sinds 1992. Als resultaat van Sigvards Klava’s gestage inspanningen is het Lets Radio Koor een internationaal erkend, vocaal collectief geworden waarin elke zanger een creatieve individualiteit bezit. Onder leiding van Sigvards heeft het koor een aantal koorwerken opgenomen van weinig bekende of volledig vergeten componisten uit het verleden, en een samenwerking aangegaan met een aantal opmerkelijke Letse componisten. Sigvards Klava is professor aan de Jazeps Vitols Latvian Academy of Music en meervoudig winnaar van de Latvian Great Music Award.

Tracklist:

1 gloriosa virginum (2009)

2 De profundis (1996)

3 In pulverem mortis (1966)

4 Song of Cherubim (1986)

5 Veni Creator (1987)

6 Miserere (1965)

7 Agnus Dei (1981)

8-13 Missa brevis (2012)

Penderecki Sacred Choral Works Latvian Radio Choir Sigvards Kļava cd Ondine ODE14352

https://www.stretto.be/2017/04/17/klankheropbouw-van-het-muzikaal-geweten-van-polen/

https://www.stretto.be/2017/04/16/hulde-aan-jarige-krzystof-penderecki/