Ontdek de wondermooie stem van Andrea Motis met Camerata Papageno op de cd, “Febrero”, op het label Jazz to Jazz. Niet te missen!

De magnifieke cd, “Febrero”, gaat over geluk en liefde, de essentie van kunst. Het album werd opgenomen in de hete Chileense zomermaand februari 2023 en wordt nu uitgebracht in februari 2024, om toch nog een zomers gevoel te creëren in de Europese wintermaand. Het repertoire werd geselecteerd door de stralende, Spaanse zangeres en trompettiste, Andrea Motis, samen met de schitterende gitarist en arrangeur, Federico Dannemann. Andrea wordt vergezeld door de jonge en toegewijde Chileense klassieke musici van Camerata Papageno, samen met Christoph Mallinger op viool en mandoline en Federico Dannemann op gitaar.

De meeste muziek op deze cd komt uit Chili, Peru en Argentinië, aangevuld met muziek uit Broadway en Brazilië. Federico Dannemann schreef de bijzondere arrangementen, en samen met Camerata Papageno, met opwindende medewerking van Christoph Mallinger, zingt en speelt Andrea Motis sereen, maar altijd briljante klank. Haar stem en trompetspel smelten samen met de energiek klinkende jonge musici van Camerata Papageno. Zoals Andrea opmerkt, “Deze muziek en arrangementen brengen me terug naar het gevoel van kalmte en diepe vreugde dat we allemaal samen hadden tijdens die zomerdagen in Chili”.

Andrea Motis (1995) is een Spaanse zangeres, componiste, trompettiste en saxofoniste uit Barcelona. Vanaf haar zevende werd ze muzikaal onderwezen op de Escola Municipal de Música de Sant Andreu op de trompet en later de saxofoon. In 2007, ze was toen 11 jaar oud!, startte zij een samenwerking met de jazzband Sant Andreu Jazz Band onder leiding van dirigent en muziekleraar, Joan Chamorro (1962) en op haar veertiende nam ze haar eerste album met standards op, getiteld “Joan Chamorro Presents Andrea Motis”, gevolgd door het album “Feeling Good”. Kort daarna verscheen “Emotional Dance” (2017) op Impulse! en “Do outro lado do azul” (2019) op Verve.

Gedurende haar carrière heeft Andrea samengewerkt met legendarische artiesten als Quincy Jones, Omara Portuondo, Milton Nascimento, Gil Goldstein, de WDR Big Band en Scott Hamilton. In 2021, nam ze samen met Yo-Yo Ma “El cant dels ocells” op, uitgebracht op het album “Notes for the Future” (2021). Andrea Motis heeft concerten gegeven op gerenommeerde jazzpodia en festivals, zoals het Tokyo Jazz Festival, Jazz at Lincoln Center in New York, Jazz à Vienne, Festival de Jazz de Barcelona, Blue Note Japan, het National Music Auditorium in Madrid en het Palau de la Música in Barcelona.

De Culturele Stichting Papageno, Chili, bereikt meer dan 1800 kinderen met gratis muziekonderwijs via de “Papageno Routes”, waar 20 docenten elke week naartoe reizen om muzieklessen te geven aan 78 plattelandsscholen in de regio’s Araucanía en Los Ríos. Daarnaast heeft de Stichting haar hoofdkantoor in de Papageno Music School, waar privélessen en verschillende gratis muzikale opleidingen en culturele activiteiten plaatsvinden. Enkele van de initiatieven die Papageno de afgelopen 19 jaar heeft voortgebracht zijn muziekkampen, trainingen, masterclasses, concerten en educatieve bijeenkomsten met nationale en internationale gezelschappen in klassieke, volks- en jazzmuziek. Camerata Papageno is ontstaan vanuit de Stichting Papageno en bestaat uit jonge talenten, ‘rough diamonds’ zoals Christian Boesch ze noemt.

Bariton en oprichter van de Papageno Cultural Foundation, Christian Boesch (Wenen, 1941), heeft zijn hele carrière opgetreden in de meest prestigieuze theaters en operafestivals (o.a. New York Metropolitan, La Scala, Opera van Wenen en Salzburg Festival), waarbij hij vaak de rol van Papageno uit Mozarts Die Zauberflöte zong. Sinds 2013 is hij voorzitter en oprichter van de Papageno Cultural Foundation, een Chileense non-profitorganisatie die privélessen in instrumenten en zang geeft aan kinderen in de regio’s Araucanía en Los Rios.

Tracklist:

  1. La Pajita (Horacio Salinas / Gabriel Mistral)
  2. The Man I Love (George & Ira Gershwin)
  3. Carinhoso (Alfredo da Rocha Viana Filho Pixinguinha / João de Barro, Braguinha)
  4. Noche de ronda (George and Ira Gershwin)
  5. Garota de Ipanema (Antonio Carlos Jobim / Vinícius de Morales)
  6. Someone to Watch Over Me (Agustín Lara)
  7. Sensemayá (Horacio Salinas / Nicolàs Guillén)
  8. Perfidia (Alberto Domìnguez Borrás)
  9. El Carnaval (Horacio Salinas)

Febrero Andrea Motis Camerata Papageno cd Jazz to Jazz AMC002

Jazz to Jazz