Anthony Bale, “Op reis in de Middeleeuwen De wereld door de ogen van pelgrims, handelaren en spionnen”, een schitterende uitgave van Balans.

Van de bruisende bazaars van Tabriz (Tauris in Iran) tot het mysterieus, fictief eiland Caldihe, waarover men vertelde dat er schapen aan de bomen groeiden, brengt Anthony Bale in zijn nieuw boek het verleden op een even onweerstaanbare als verrassende manier weer tot leven. Hij nodigt u nl. uit mee te reizen door een wereld, doorspekt van buitengewone wonderen en lang vergeten oriëntatiepunten…Een levende atlas tussen waarheid en fictie in de Middeleeuwen. Grandioos!

Op basis van nooit eerder vertaalde middeleeuwse teksten uit West-Europa, maar ook uit gebieden zo ver en uitgestrekt als Turkije, IJsland, Armenië, Noord-Afrika en Rusland, schreef Anthony Bale een unieke, levende atlas van de Middeleeuwen, waarin het onderscheid tussen echte en ingebeelde plaatsen vervaagt. Het resultaat is een fantastische, van begin tot eind boeiende reis door de middeleeuwse wereld, gezien door de ogen van degenen die daardoorheen reisden. Zo biedt “Op reis in de Middeleeuwen” in 14 hoofdstukken, waarbij hij in elk hoofdstuk een welbepaalde fase van die route bespreekt, een levendig en onvergetelijk beeld van een reis van Aken en Bolzano, naar Ethiopië, de zijderoute, tot India.

Na een inleiding over de wereld in 1491, vanuit het wereldbeeld van de Duitse kosmograaf Martin Behaim (1459-1507), bespreekt Bale hoe het destijds was om te vertrekken vanuit Engeland. De tocht richting Jeruzalem voert de reiziger dan via het Duitse Rijk over de Alpen naar Rome met een ommetje naar Venetië. Bij de oversteek van de Middellandse Zee wordt Constantinopel aangedaan. Na een uitvoerig bezoek aan Jeruzalem volgen reizen naar Ethiopië en in het spoor van monniken en handelaars via de zijderoutes naar Mongools China.

Anthony Bale brengt in zijn “A Travel Guide” met bizarre weetjes en verrukkelijke anekdotes, de middeleeuwen tot leven en nodigt u uit om door een middeleeuwse wereld te reizen, doorspekt met wonderbaarlijke wonderen en lang verloren gewaande monumenten. Reizend naast geleerden, spionnen en heiligen, van West-Europa tot het Verre Oosten, de tegenvoeters en de uiteinden van de wereld, is dit geen gewone reisgids, die alles bevat, van profane pelgrimsinsignes, Venetiaanse laxeermiddelen en vliegende doodskisten tot ontmoetingen met bandieten en rendez-vous met prinsessen. Door gebruik te maken van voorheen onvertaalde hedendaagse verhalen uit heel Turkije, IJsland, Armenië, Noord-Afrika en Rusland is A Travel Guide to the Middle Ages een levende atlas die het onderscheid tussen echte en ingebeelde plaatsen vervaagt en de lezer een levendig en onvergetelijk inzicht in hoe middeleeuwse mensen hun wereld begrepen.

Met beschrijvingen en overdenkingen van magische spreuken, de kostprijs van het oversteken vanuit Engeland en reizen door Egypte en het Heilig Land, de beste manier om een woestijn te doorkruisen, tot medisch advies, en zelfs uit eten gaan in Mongools China, is dit een wonderbaarlijk onderhoudend en uitermate verrijkend boek. Een boeiende reis door de uitgestrekte wereld van het middeleeuwse reizen, van Londen tot Constantinopel tot het hof van China en daarbuiten. Europeanen uit de Middeleeuwen waren de eersten die reisgidsen gebruikten om hun omzwervingen te oriënteren, terwijl ze zich door een wereld trokken die doorspekt was met wonderbaarlijke wonderen en verleidelijke ontmoetingen. In deze levendige en aanlokkelijke geschiedenis nodigt mediëvist Anthony Bale lezers uit voor een odyssee door de middeleeuwse wereld, waarbij hij de adviezen vertelt die circuleerden onder degenen die zich op pelgrimstocht, handel, diplomatie en oorlog waagden.

Reizend samen met geleerden, spionnen en heiligen, van West-Europa tot het Verre Oosten, de tegenvoeters en de uiteinden van de aarde, biedt Bale onmisbare informatie over de wisselkoers tussen Boheemse dukaten en Venetiaans gries, middeleeuwse geneeswijzen tegen zeeziekte, en hoe je zeeziekte kunt vermijden, afpersende gidsen en zingende sirenes. Hij neemt u mee van de straten van Rome, meer ruïne dan toeristenplek, en rondleidingen door het hof van de Khan in Peking naar het door Mamelukken gecontroleerd Jeruzalem, waar we over het heilig terrein en de drukke bazaars van Tabriz rijden. U verneemt ook alles over geruchten over fantastische plaatsen, zoals plaatsen waar lammeren aan bomen groeien en waar gigantische stokken fruit groeien, gemaakt van edelstenen, en u krijgt een glimp aangeboden van wat niet-Europese reizigers tijdens hun eigen reizen van het Westen vonden. Zeker lezen! “A Travel Guide to the Middle Ages: The World Through Medieval Eyes” werd vertaald door Fred Hendriks.

De Engelse medievist, Antony Bayle, is hoogleraar Middeleeuwse Studies aan Birkbeck, Universiteit van Londen. Van 2017 tot 2021, was hij Executive Dean van de School of Arts, en heeft veel geschreven over middeleeuwse christelijk-joodse relaties en over middeleeuwse cultuur en literatuur. Hij ontving in 2011 de Philip Leverhulme Prize, een prijs die wordt toegekend aan uitmuntende wetenschappers onder de 36 jaar die een substantiële bijdrage hebben geleverd aan hun vakgebied, die op internationaal niveau worden erkend. Hij heeft Feeling Persecuted: Christians, Jews and Images of Violence in the Middle Ages gepubliceerd, dat bekroond werd met de Beatrice White Prize van de English Association. Hij heeft nieuwe edities gepubliceerd van The Book of Marvels and Travels van Sir John Mandeville en The Book of Margery Kempe. Recentelijk was hij mede-redacteur (samen met Sebastian Sobecki) Medieval English Travel: A Critical Anthology, en was hij Morton W. Bloomfield Fellow aan de Harvard University. Zijn biografie van Margery Kempe, getiteld Margery Kempe: A Mixed Life, verscheen in 2021. Anthony Bale was van 2020 tot 2022 voorzitter van de New Chaucer Society.

Anthony Bale Op reis in de Middeleeuwen De wereld door de ogen van pelgrims, handelaren en spionnen 384 bladz. uitg. Balans ISBN 9789463823296