Dan Jones, “Wolven in de winter”, deel 2 in de reeks Crécy trilogie, uitgegeven door Omniboek

In “Wolven in de winter” keren de onvergetelijke personages uit De Essex Dogs terug voor een nieuwe epische campagne tijdens de Honderdjarige Oorlog. Het verhaal is een rauwe maar tevens humoristische verbeelding van het middeleeuws militair bestaan, dat de 14de eeuw weer tot leven wekt.

De Honderdjarige Oorlog was een reeks oorlogen, gevoerd van 1337 tot 1453, tussen het huis Valois en het huis Plantagenet, ook bekend als het huis Anjou. Inzet van de oorlogen was de Franse troon, die vacant was door het uitsterven van het huis Capet, de eerste lijn van Franse koningen. Het Huis Valois maakte aanspraak op de titel van koning van Frankrijk, terwijl de Plantagenets aanspraak maakten op zowel de troon van Frankrijk als de troon van Engeland. De Plantagenets waren de heersers van het koninkrijk Engeland tijdens de 12de eeuw en hadden hun wortels in de Franse gebieden van Anjou en Normandië (het Angevijnse Rijk van Hendrik II van Engeland). Het conflict duurde 116 jaar, onderbroken door verscheidene periodes van vrede, vooraleer het uiteindelijk eindigde door het verdrijven van de Plantagenets uit Frankrijk (behalve uit Calais). Het resultaat was een overwinning voor het huis Valois. De oorlog had de Valois wel bijna geruïneerd, terwijl de Plantagenets zichzelf hadden verrijkt door plundering. Frankrijk leed sterk onder de oorlog, omdat het grootste gedeelte van het conflict plaatsvond op Frans grondgebied.

Op 26 januari 1340 presenteerde Eduard III zich op de Gentse Vrijdagmarkt als koning van Frankrijk, met een nieuw wapen waarin de Franse lelie was geïntegreerd. Met de steun van Jacob van Artevelde, vroeg hij het publiek om hem als koning te erkennen en nam hij de hommage van verschillende Vlaamse edelen in ontvangst. In september 1340, werd hij in Gent tot koning van Frankrijk uitgeroepen, wat het effectieve begin was van de Honderdjarige Oorlog.

Op 24 juni 1340, vernietigden de Engelsen de Frans-Genuese vloot in de Zeeslag bij Sluis en verwierven zo de heerschappij over de zee. In 1346, plunderde Eduard III Normandië en nam de stad Caen in. In augustus 1346 werd Eduard III, achternagezeten door Filips VI, ingehaald bij Crécy (Slag bij Crécy), de eerste grote veldslag van de Honderdjarige Oorlog, waar de Engelse boogschutters, de Franse cavalerie decimeerden.

26 augustus 1346. De Essex Dogs zijn levend maar niet ongeschonden uit de Slag bij Crécy gekomen. De mannen verlangen naar huis, maar koning Edward heeft andere plannen. Geen enkele Engelsman zal Frankrijk verlaten voor de kleine havenstad Calais gevallen is. Wat volgt is een elf maanden durend beleg. De Dogs moeten zien te overleven in een wetteloos kamp, gevaarlijker dan welk slagveld dan ook, omringd door schijnheilige edelen en wrede piraten. Ze zullen erachter komen dat de oorlog nog lang niet voorbij is.

“Wolven in de winter” is het episch vervolg op Essex Dogs, een voortzetting van de trilogie van romans over het lot van tien gewone soldaten tijdens de Honderdjarige Oorlog. 1347, zes soldaten, bekend als de Essex Dogs, gekneusd en bebloed door een epische slag bij Crécy, doorzoeken de wrakstukken van de gevechten. Nu begint een nieuwe belegering en worden de Dogs gestuurd om de hoge muren van Calais aan te vallen. Koning Edward heeft gezworen dat geen enkele Engelsman, Frankrijk zal verlaten tot deze stad valt. Maar, om thuis te komen moeten ze een meedogenloze winter overleven in een wetteloos kamp dat dodelijker is dan welk slagveld dan ook… Calais maakte deel uit van het graafschap Artesië, tot de Engelsen het bij het Beleg van Calais in 1347 veroverden en het een Engelse exclave werd. 

Calais werd in 1347 na een elf maanden durend beleg gedwongen tot overgave wegens de grote hongersnood in de stad. Koning Edward III was geërgerd door het kostbaar tijdsverlies en wilde de inwoners alleen sparen als de zes belangrijkste burgers hem de sleutels van de stad zouden overhandigen, blootsvoets, met onbedekte hoofden en met een strop om hun nek, om daarna meteen gehangen te worden. Ontroerd door de zelfopoffering van de mannen, o.a. Jean de Fiennes, Eustache de Saint Pierre en Jean d’Airedie, die enkel in een hemd waren gekleed, (in 1895, vereeuwigd door het beeldhouwwerk van Auguste Rodin), wierp koningin Filippa van Henegouwen zich aan de voeten van haar man en smeekte hem hun leven te willen sparen, wat dan ook gebeurde. In 1558 werd Calais weliswaar heroverd door de Fransen.

Een overtuigend beeld van harde mannen in een moeilijke tijd, de fictie van Dan Jones weerspiegelt de autoriteit van zijn wetenschappelijke geschiedenis. Een rauwe, opzwepende tocht door de middeleeuwse onderwereld. Schitterende historische fictie, levendig en vitaal. Een boeiende en opwindende kroniek van de oorlogvoering in de 14e eeuw, geschreven door een begenadigd middeleeuwse historicus die u op een briljante wijze meeneemt naar de ervaringen van degenen die de gruwel van de Honderdjarige Oorlog meemaakten.

Dan Jones (1981) is een Britse historicus, schrijver en programmamaker. Van zijn non-fictieboeken zijn in Nederland en België al meer dan 40.000 exemplaren verkocht. Wolven in de winter is het tweede deel in de Crécy trilogie en het razend spannende vervolg op De Essex Dogs, Jones’ fictiedebuut. Dan Jones is de New York Times-bestseller auteur van Powers and Thrones, Crusaders, The Templars, The Plantagenets, Wars of the Roses en Magna Carta, evenals de roman Essex Dogs. Hij is de presentator van de podcast This is History: A Dynasty to Die For en heeft tientallen tv-programma’s geproduceerd, geschreven en gepresenteerd, waaronder de populaire Netflix-serie Secrets of Great British Castles.

Dan Jones Wolven in de winter Reeks Crécy trilogie nr. 2 400 bladz. Uitgeverij Omniboek ISBN9789401919920

https://www.stretto.be/2023/06/30/dan-jones-de-essex-dogs-het-eerste-deel-van-de-crecy-trilogie-uitgegeven-door-omniboek/