“Fučík, Dances & Marches” door het Czech Chamber Philharmonic Orchestra Pardubice o.l.v. Marek Štilec, op het label Marco Polo. Overheerlijk!

Julius Fučík (1872-1916) werd al snel een van de grote “marskoningen” van zijn tijd. Hij verwierf wereldwijde faam maar na de dood van de componist gingen veel partituren verloren. De helft van de inhoud van deze cd komt uit handgeschreven manuscripten die in Praag werden bewaard en waarvan geen gedrukte delen bekend zijn. Dankzij zorgvuldig redactiewerk kunnen we nu het volledig scala van Fučíks werken opnieuw ontdekken.

De Tsjechische componist en dirigent, Julius Arnost Vilém Fučík (1872-1916) studeerde aan het Praags Conservatorium fagot, viool en slagwerk en kreeg nadat hij afgestudeerd was verder compositielessen bij Antonín Dvořák. In 1891 ging hij bij het Oostenrijks-Hongaarse infanterie-regiment 49 in Krems an der Donau in militaire dienst. Tot 1894 speelde hij onder de dirigent Joseph Franz Wagner. In 1895 kwam hij naar Praag terug en werd tweede fagottist aan het Deutsches Theater in Praag. In 1896 werd hij chef-dirigent van het Prager Stadtorchester en van het Danica-koor te Sisak in Kroatië. In 1897 werd hij militaire kapelmeester bij infanterie-regiment 86 in Sarajevo, Bosnië. Verdere steden in zijn loopbaan waren Boedapest en Theresienstadt. Na zijn huwelijk ging hij in 1913 naar Berlijn, waar hij een muziekuitgeverij stichtte. Met zijn orkesten heeft hij in Praag en Berlijn openbare concerten gegeven waar meer dan 10 000 luisteraars te gast waren. Fučik, wereldberoemd door zijn “Intocht der gladiatoren”, schreef meer dan 400 composities, waaronder een mis en zelfs een Requiem.

De Tsjechische dirigent Marek Štilec is een specialist in Tsjechisch romantische en hedendaagse muziek. Hij heeft samengewerkt met orkesten over de hele wereld, waaronder de New World Symphony, Ulster Orchestra, London Classical Soloists, Orchestra of the Swan, Berlin Camerata, Kammerphilharmonie Graz en Sinfonietta Bratislava. Hij is een productief artiest en heeft meer dan 30 albums gemaakt voor labels als Naxos, ArcoDiva, cpo en Supraphon. Op het gebied van historisch geïnformeerde uitvoeringen heeft Štilec samengewerkt met ensembles als Czech Ensemble Baroque en Ensemble 18+. Hij is ook de oprichter van de Wranitzky Kapelle en artistiek leider van Academy Prague Mannheim met Das Kurpfälzische Kammerorchester Mannheim. Hij volgde masterclasses bij Leonid Grin aan de International Järvi Academy for Conducting en bij Michael Tilson Thomas, Jorma Panula en Gerd Albrecht. Sinds 2020 is hij ook de vaste dirigent van het Tsjechisch jongenskoor Boni Pueri.

Tracklist:

Elbtalgruß op. 246

Lebensmärchen op. 253

Laban-Marsch op. 44

In der Sternennacht op. 242

Die Herzenskönigin op. 70

Frühlingsbotschaft op. 114

Furchtlos und treu op. 240

Karnevalskönig op. 244

Im süßen Traum op. 31

Unvergessliche Stunden op. 212

Auf der Lagune op. 221 (Fassung für Flügelhorn & Orchester);

Terpsichore op. 37

Traumland op. 270

Aus der Liederstadt op. 126

Im Adlerfluge op. 237

Fučík Dances & Marches Czech Chamber Philharmonic Orchestra Pardubice Marek Štilec cd Marco Polo 8225381