Ontdek Richard Leveridge en John Frederick Lampe op de cd, “Weeping Philosophers”, door Lawrence Zazzo, Soraya Mafi en Tercia Realidad o.l.v. Jorge Jiménez, op het label Pan Classics.

De portrettering van filosofen en filosofie in vroege barokmuziek was divers en kleurrijk, soms zelfs (tragi)komisch. Ze verkondigden niet altijd filosofische wijsheid, maar waren zowel denkende als voelende individuen, die in gelijke mate blootstonden aan de passies en spot van hun omgeving. Samen met de sopraan Soraya Mafi en het Spaans ensemble Tercia Realidad, traceerde de contratenor, Lawrence Zazzo, de portrettering van filosofen in Italiaanse, Duitse, Franse en Engelse vocale werken uit de vroeg barok. Warm aanbevolen.

De nobele maar bespotte Seneca in Monteverdi’s “Poppea”, de onderdanige, polygame Socrates in Telemanns Der geduldige Sokrates, de drank minnende Diogenes en Aristoteles in de ballades van Leveridge en Lampe, en de verliefde Heraclitus en Democritus in duetten. Daarnaast zijn er de trio’s en klaagzangen van Carissimi, Purcell, Strozzi, Couperin en Jean-Baptise Stuck. Heraclitus en Democritus, twee pre-socratische denkers uit de 5e eeuw, waren bijzonder vruchtbare onderwerpen voor afbeeldingen vanwege hun associatie met twee polaire effecten: Heraclitus werd bekend als de ‘huilende filosoof’ en werd in artistieke afbeeldingen vaak gecontrasteerd met Democritus, de ‘lachende filosoof’. Deze filosoof-zangers zijn verre van afstandelijke orakels die retorisch wijsheid verspreiden, maar zijn zowel gevoels- als denkende subjecten, die in gelijke mate onderhevig zijn aan lijden en (zelf)spot.

Op het programma staat werk van Barbara Strozzi (1619-1677), Giacomo Carissimi (1605-1674), Johann Heinrich Schmelzer (1623-1680), Henry Purcell (1659-1695), Jean-Baptiste Stuck (1680-1755), Georg Philipp Telemann (1681-1767), Richard Leveridge (1670-1758), Francois Couperin (1668-1733), Francois Duval (1672-1728), John Frederick Lampe (1702-1751) en Francesco Durante (1684-1755).

De Amerikaanse contratenor Lawrence Zazzo is een van de meest opvallende zangers van zijn generatie. Lawrence, geboren in Philadelphia en afgestudeerd in zowel Engels als muziek aan de Yale University en King’s College, Cambridge en het Royal College of Music, maakte zijn operadebuut als Oberon, A Midsummer Night’s Dream met groot succes terwijl hij zijn zangstudie aan het Royal College voltooide. Met een doctoraat in muziek aan de Queen’s University Belfast geeft Lawrence Zazzo ook regelmatig masterclasses, lezingen en vocale workshops over de hele wereld, en is momenteel Senior Lecturer in Music aan de Universiteit van Newcastle, waar hij regelmatig vroege opera’s opvoert en dirigeert met studenten. Toekomstige optredens zijn onder meer Herald in Reimann’s Medea in de Wiener Staatsoper, de titelrol in een nieuwe productie van Giulio Cesare in de Oper Frankfurt, en Carmina Burana met het Brussels Philharmonic onder leiding van Kazushi Ono.

De Engelse sopraan, Soraya Mafi studeerde aan het Royal Northern College of Music en het Royal College of Music en is een voormalig Harewood Artist bij de English National Opera. In het seizoen 2022/23 waren operahoogtepunten onder meer Tytania, A Midsummer Night’s Dream voor het Glyndebourne Festival en Opéra de Rouen, Susanna, Le nozze di Figaro voor Glyndebourne on Tour, en Ismene, Mitridate, re di Ponto voor Garsington Opera. Bij toekomstige optredens maakt Soraya haar roldebuut als Pamina, Die Zauberflöte en keert ze terug naar het Glyndebourne Festival, de Welsh National Opera, Opera North en Garsington Opera.

De Spaanse violist en dirigent Jorge Jiménez studeerde viool aan het Conservatorio Superior de Música de Barcelona, ​​de HvdK Constantijn Huygens in Zwolle en het Conservatorium van Amsterdam. Zijn barokviool carrière begon in 2000, toen hij lid werd van het European Union Barokorkest. Daarom kreeg hij een tweejarige studiebeurs van de Catalaanse regering om historische viool te studeren bij Lucy van Dael aan het Conservatorium van Amsterdam. Onder zijn leraren bevonden zich ook Rachel Podger, Marc Destrube, Remy Baudet, Marie Leonhardt. De passie van Jorge Jiménez voor de viool en voor muziek van de hoogste kwaliteit heeft hem ertoe gebracht internationale ensembles in heel Europa te dirigeren. Hij staat bekend om zijn grondige en spannende aanpak, waarbij hij muziek uitvoert in de stijl en op de instrumenten waarvoor het bedoeld is, van de middeleeuwen tot de 21ste eeuw.

Tracklist:

Barbara Strozzi: L’Eraclito amoroso

Giacomo Carissimi: I filosofi

Johann Heinrich Schmelzer: Ballo di ginnosofisti filosofi

Henry Purcell: Love thou art best

Jean-Baptiste Stuck: Kantate “Heraclite et Democrite”

Georg Philipp Telemann: Vergnüge dich, mein stiller Mut

Richard Leveridge: The Tippling Philosophers

Francois Couperin: Heraclite, Democrite, Diogene

Francois Duval: Sonata IV (instrumental)

John Frederick Lampe: Zeno, Plato, Aristotle

Francesco Durante: Kantate “Seneca svenato ossia la crudelta di Nerone”

Weeping Philosophers Lawrence Zazzo Tercia Realidad, Jorge Jiménez cd Pan Classics PC10456