“Fernando Lopes-Graça, Canções Portuguesas” door het Coro Casa da Música o.l.v. Paul Hillier op het label Naxos. Een grandioze ontdekking!

Fernando Lopes-Graça (1906-1994) was een Portugese componist, dirigent en musicoloog. Hij werd geboren in Tomar en werd beïnvloed door de Portugese populaire muziek, die hij ook bestudeerde, waarmee hij het werk van de componist en musicoloog Francisco de Lacerda voortzette. Hij was lid van de Portugese Communistische Partij en verzette zich krachtig tegen de Estado Novo en zijn leider António de Oliveira Salazar. Hij voltooide het Dicionário de Música (Woordenboek van Muziek), gestart door zijn leraar, de componist Tomás Borba.

Geboren in een gezin zonder muzikale traditie – zijn ouders runden een hotel – begon Fernando Lopes-Garça (foto) op 14-jarige leeftijd te werken als pianist in de bioscoop in zijn geboorteplaats Tomar. Hij speelde zijn eigen arrangementen en speelde stukken van Debussy en van hedendaagse Russische componisten. In 1923, volgde hij de hogere cursussen aan het Conservatorium van Lissabon onder leiding van Adriano Meria in piano, Tomás Borba voor compositie en Luís de Freitas Branco (1890-1955) voor musicologie.

Vanaf 1927, volgde hij de virtuositeitsklas bij de pianist en oud-leerling van Franz Liszt, de pianist en componist, José Vianna da Motta (foto). In 1928, volgde hij ook cursussen musicologie en filosofie aan de Letterenfaculteit van Lissabon, die hij in 1931 verliet uit protest nadat een academische staking was onderdrukt.

Fernando Lopes-Graça’s belang voor de Portugese muziek in de 20ste eeuw kan niet worden overschat. Zijn studie van inheemse liederen en tradities is vergeleken met die van Bartók, en de soulvolle melodieën van Três canções corais zijn een vroeg voorbeeld van zijn zeer effectieve integratie van volksstijl in strikte, historisch gevestigde vormen. Van de eerbied en zuiverheid van de kerstliederen van de kerstcantate tot de harmonische dichtheid van de Três líricas castelhanas de Camões, de krachtige en vaak diep ontroerende combinatie van Lopes-Graça’s gebruik van klassieke structuren met het muzikaal erfgoed van zijn land, culmineerde alles in zijn vocale composities.

Paul Hillier OBE (1949) is een Engelse dirigent, muziekdirecteur en bariton, gespecialiseerd in zowel oude als hedendaagse klassieke muziek, vooral die van componisten Steve Reich en Arvo Pärt. Hij was medeoprichter van het Hilliard Ensemble en Theatre of Voices en leidde jarenlang het Ests Filharmonisch Kamerkoor. Sinds 2008 is hij chef-dirigent van Ars Nova (Kopenhagen) (2003-2023) en artistiek directeur en chef-dirigent van Chamber Choir Ireland (voorheen bekend als het National Chamber Choir of Ireland). Hillier werd geboren in Dorchester, waar hij de Hardye’s Grammar School bezocht. In 1967 werd hij student aan de Guildhall School of Music & Drama, waar hij zang studeerde.

In 1974 was hij medeoprichter van het Hilliard Ensemble, samen met collega-vicariskoor Paul Elliott, tenor en contratenor David James. Zijn concertdebuut was in 1974 in de Londense Purcell Room. Hillier bleef directeur van het ensemble tot 1990, toen hij Theatre of Voices oprichtte. Naast oude muziek verkent deze groep ook meer hedendaags repertoire. Met het in Chicago gevestigde ensemble His Majestie’s Clerkes nam Hillier vroeg Amerikaans repertoire op, zoals de werken van William Billings op het album A Land of Pure Delight uit 1992.

Hillier werd later directeur van het Early Music Institute aan de Indiana University Jacobs School of Music, waar hij de Pro Arte Singers dirigeerde. Hij verliet het EMI in 2003 en was inmiddels artistiek directeur en chef-dirigent van het Ests Philharmonisch Kamerkoor. Hij verliet de functie in 2007. Sinds 2003 heeft Hillier zijn thuis gevonden in Kopenhagen, waar hij chef-dirigent is van Theatre of Voices (1990-) en Ars Nova (Kopenhagen) (2003-2023). In 2008 werd hij benoemd tot artistiek directeur en chef-dirigent van Chamber Choir Ireland. In februari 2024 werd aangekondigd dat dit Hillier’s zestiende en laatste jaar zou zijn als artistiek directeur van Chamber Choir Ireland.

Fernando Lopes-Graça Canções Portuguesas Dos romances viejos Tres cancoes regionais portuguesas; Oito cancoes da primeira cantata do Natal Tres liricas castelhanas de Camoes Tres cancoes regionais portuguesas Tres cancoes corais Coro Casa da Música Paul Hillier cd Naxos 8.574309

https://www.stretto.be/2018/07/13/luis-pipa-speelt-compleet-onbekende-pianomuziek-van-jose-vianna-da-motta-op-het-label-toccata-classics/

https://www.stretto.be/2021/01/08/oscar-da-silva-piano-music-vol-1-door-luis-pipa-op-het-label-toccata-classics/