Miriam Bunnik, “Vivaldi en Volare Een muzikale reis door Italië”, een prachtboek, uitgegeven door Nieuw Amsterdam.

Na haar succesvol boek in 2021, “Koffiebars en carabinieri, Een ander boek over Italië”, schreef Miriam Bunnik een muzikaal vervolg, met net zo’n klinkende titel, “Vivaldi en Volare”, een magnifieke reis door Italië en een ontdekkingstocht doorheen de muziekgeschiedenis. “Forse la musica è la cosa più vicina all’amore”, (“Misschien is muziek wel dat wat het dichtst bij liefde in de buurt komt”).

De muzieknotatie werd in de 11de eeuw uitgevonden door een monnik, het idee van opera werd in de 16de eeuw bedacht door Florentijnse liefhebbers van de antieke oudheid (de Camerata Fiorentina), de piano is er uitgevonden, de mooiste, bekendste en duurste viool komt ervandaan, het conservatorium is er ontstaan, en San Marco in Venetië beleefde zijn gouden eeuw met Monteverdi en Cavalli.

Komt daarbij dat “Volare, Nel blu dipinto di blu (“Vliegen, in het blauw geschilderd blauw”), het legendarisch en wereldberoemd geworden nummer, gecomponeerd en gezongen door de Italiaanse zanger en acteur, Domenico Modugno (1928-1994) (foto), op het Festival della Canzone Italiana di Sanremo in 1958, de eerste prijs won.

’O sole mio’ en ‘La donna è mobile’, zingende gondeliers en de opera’s van Verdi. Italië ís muziek en muziek is Italië. Hoe komt dat toch, vroeg Miriam Bunnik zich af. Ze ging op zoek en belandde in Genua en Arezzo waar ene Guido, een monnik, in de elfde eeuw, het notenschrift uitvond. In Florence bezocht ze het modern operagebouw, waar ze meer hoorde over het ontstaan van de opera. Ze trok naar Cremona waar ze met een vioolbouwer praatte over zijn stadsgenoot Stradivarius, naar Napels om er de fascinerende geschiedenis van het conservatorium te achterhalen, ze hoorde Sardijnse herdersmuziek, en ontmoette en ontdekte operazangers, o.a. Pavarotti’s belcanto in Modena, verhalenvertellers en begenadigde componisten als Verdi en Vivaldi.

En dit alles met op de achtergrond de klank van opzwepende tarantella’s. Maar, ze zocht ook de bekende italodisco-artiest Ryan Paris (foto) op in Tor San Lorenzo, liet zich in Bologna, rondleiden in het museum (Casa/Fondazione) (foto) van de populaire, Italiaanse singer-songwriter en acteur, Lucio Dalla (1943-2012) (foto) (de componist van “Caruso” (1986)) in Bologna, en keek haar ogen uit op een volksmuziekfestival in de Salento, wereldwijd bekend vanwege haar goede wijnen.

Dit wonderbaarlijk boek is schitterend, vertellend geschreven, boeit vanaf de eerste bladzijde, bevat een schat aan muziekhistorische informatie en getuigt van een liefde en passie voor wellicht het muzikaalste land van Europa. Kortom, dit boek is een meesterwerk dat u geenszins mag missen!

Miriam Bunnik (1983) raakte tijdens een schoolreis naar Rome gefascineerd door Italië. Ze ging Italiaans en de Italiaanse cultuur studeren en werd vertaalster en docente. Samen met Mara Schepers vertaalde ze onder meer ‘Het leugenachtige leven van volwassenen’ van Elena Ferrante, ‘Schittering’ van Margaret Mazzantini en nog talloze andere boeken. En ook al woont ze in Nederland, dankzij haar Genuese echtgenoot Andrea en zijn familie, hoeft ze niets van Italië te missen.

Miriam Bunnik Vivaldi en Volare Een muzikale reis door Italië 271 bladz. uitg. Nieuw Amsterdam ISBN 9789028452121