“Paul Hindemith – Alfred Schnittke”, door Anna Gourari, piano en het Orchestra della Svizerra italiana orchestra o.l.v. Markus Poschner op het label ECM New Series. Grandioos!

Na drie veelgeprezen solo-pianoprogramma’s voor ECM New Series, verbreedt Anna Gourari hier het instrumentale spectrum met het in Lugano gevestigd Orchestra Della Svizzera Italiana onder leiding van Markus Poschner in opvallende uitvoeringen van Alfred Schnittke’s Concerto voor piano en strijkorkest en Paul Hindemiths “The Four Temperaments”.

In 1979, het jaar van de creatie van het Concerto, ontwikkelde Alfred Schnittke (1934-1998) (foto) interesse in yoga, de Kabbalah en de I Tjing en antroposofie. “Ik vond de gewenste slaapwandelende veiligheid in de benadering van banaliteit in vorm en dynamiek – en in het onmiddellijk vermijden daarvan, […] waar alles – niet in staat om de balans te creëren tussen ‘zonneschijn’ en ‘onweerswolken’ – uiteindelijk uiteenvalt in duizend stukjes. De Coda bestaat uit dromerige, zachte herinneringen aan alles wat eraan voorafging. Pas op het einde ontstaat er een nieuwe onzekerheid – misschien niet zonder hoop?

Schnittke legde uit dat het zijn dubbele bedoelingen in het concerto waren om de banaliteit in vorm en dynamiek te ‘vermijden’ en ’te benaderen’. In de context van dit werk impliceerde banaliteit geen connecties met popmuziek, maar met ‘een bepaalde stroom van monotone ritmes, passieve opeenvolging van herhaalde akkoorden’, en een algeheel gevoel van ‘overdaad’, vooral in dramatische muziek. Schnittke beschreef ook dat verschillende punten van het concerto klonken als “schaduwachtige netwerken van polyfone canons”, “valse uitbarsting van Prokofjeviaanse energie”, “surrealistische flarden van zonsopgang uit orthodoxe kerkmuziek” en een ” bluesnachtmerrie “.

Schnittke componeerde het concerto voor de (nu helaas vergeten) pianist, Vladimir Krainev (1944-2011) (foto), die het werk in Leningrad in december 1979 in première speelde, tijdens een concert van de Philharmonic Society, met leden van het Leningrad Philharmonic onder leiding van Alexander Dmitriev (1935).  Terwijl Schnittke’s eerdere pianoconcert uit 1960, en een later pianoconcerto (vierhandig) uit 1988, de traditionele concertostructuur in verschillende contrasterende delen volgden, schreef de componist dit concerto als een doorlopend enkelvoudig deel, met de secties Moderato · Andante · Maestoso · Allegro · Tempo di valse · Moderato · Maestoso · Moderato · Tempo primo. De interpretatie bruist van dynamische nuance, waardoor het rijk potentieel van de partituur naar voren komt. 

Het werk van Paul Hindemith presenteert het orkest in een meeslepende uitvoering van de Symfonie Mathis der Maler. Gebaseerd op drie delen van het Isenheimer Altaarstuk, gebeeldhouwd en geschilderd door de Duitsers Nikolaus von Hagenau en Matthias Grünewald, vertaalde Hindemith de beeldtaal van Grünewald bedachtzaam in muziek. De componist zou de symfonie later integreren in de opera Mathis der Maler, die in 1938 in première ging, waarbij het eerste deel van de symfonie, Engelkonzert, hoewel gestructureerd als een traditionele sonatevorm, de ouverture werd. Het eerste deel is thematisch gebaseerd op een laatmiddeleeuws lied, maar bekeken vanuit het transfigurerend modern perspectief van de componist, die de ‘vrije tonaliteit’ opnieuw definieerde op basis van relaties binnen de chromatische toonladder. Het contemplatief tweede deel “Grablegung” en het uitgebreid derde deel “Versuchung des heiligen Antonius” blijven doorgaan met een ingewikkelde thematische ontwikkeling, voortgebracht door een zelfverzekerde orkestrale vertolking.

Hindemith componeerde de symfonie in 1934, terwijl de plannen voor de opera zich in een voorbereidend stadium bevonden. Dirigent Wilhelm Furtwängler (foto) vroeg hem destijds om een ​​nieuw werk uit te voeren tijdens een aanstaande concerttournee van de Berliner Philharmoniker. Hindemith besloot symfonische delen te componeren die als instrumentale intermezzo’s in de opera zouden kunnen dienen, of die in verschillende scènes konden worden gebruikt of uitgewerkt. Furtwängler en de Berliner Philharmoniker speelden de eerste uitvoering in maart 1934. Het eerste optreden buiten Duitsland werd gegeven door het New York Philharmonic-Symphony Orchestra in oktober 1934 onder leiding van Otto Klemperer. Andere vroege uitvoeringen waren onder meer door het Leningrad Philharmonisch Orkest in 1936, onder leiding van Daniel Sternberg.

Oorspronkelijk bedoeld als ballet voor Léonide Massine, voltooide Hindemith, verbannen naar de VS, de partituur van de “Vier Temperamenten”, uiteindelijk in opdracht van George Balanchine, een werk gebaseerd op de Griekse theorie van de temperamenten, terwijl de formele conceptie ervan een thema is met vier variaties. De muziek ging op 10 maart 1943 in Zwitserland in première door het Stadtorchester Winterthur onder leiding van Hermann Scherchen. Balanchine creëerde de choreografie echter een paar jaar later . Het ballet, The Four Temperaments, was het eerste werk dat Balanchine maakte voor de Ballet Society , de voorloper van het New York City Ballet, en ging in première op 20 november 1946 op de Central High School of Needle Trades, New York, tijdens de dans van de Ballet Society’s eerste optreden. Hoewel critici het ballet bij de première niet goed ontvingen, werd het later erkend als een ‘meesterwerk’ en werd het nieuw leven ingeblazen door balletgezelschappen over de hele wereld.

Anna Gourari (1972) werd geboren in Kazan, Rusland. Haar ouders waren allebei docent aan de Kazan Muziekacademie en Anna begon op vijfjarige leeftijd met pianolessen en ging vanaf 1979 naar een speciale school voor hoogbegaafde kinderen in haar geboortestad. Later volgde ze verschillende masterclasses bij professor Vera Gornostaeva aan het Conservatorium van Moskou. In 1986 won Gourari de eerste prijs op de Kabalevsky-wedstrijd in Rusland, vier jaar later won ze de eerste prijs op het eerste Internationale Chopin Concours in Göttingen. Datzelfde jaar verhuisde ze naar Duitsland en vervolgde haar pianostudie bij Ludwig Hoffmann en Gitti Pirner in München. In 1994 won Gourari de Clara Schumann Pianowedstrijd in Düsseldorf (Jury: Martha Argerich, Alexis Weissenberg, Nelson Freire, Vladimir Ashkenazy, Joachim Kaiser ea), wat leidde tot optredens over de hele wereld, waaronder optredens met toonaangevende dirigenten als Sir Colin Davis, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Kirill Petrenko en Iván Fischer. Componisten Rodion Shchedrin en Jörg Widmann hebben composities voor haar gecomponeerd en opgedragen.

De Duitse dirigent en pianist, Markus Poschner (1971) studeerde aan de Universiteit voor Muziek en Podiumkunsten München bij Hermann Michael. Tot zijn mentors behoorden Sir Roger Norrington, Sir Colin Davis en Jorma Panula. Van 2000 tot 2006 was Poschner chef-dirigent van het Georgisches Kammerorchester Ingolstadt en was hij ook eerste kapelmeester van de Komische Oper Berlin. Van 2007 tot 2017 was Poschner Generalmusikdirektor (GMD) van de stad Bremen, die chef-dirigentschappen van de Bremer Philharmoniker en van het Theater Bremen omvatte. Poschner werd met ingang van het seizoen 2015-2016 chef-dirigent van het Orchestra della Svizzera Italiana. In februari 2015 kondigde het Bruckner Orkest Linz de benoeming aan van Poschner als zijn volgende chef-dirigent, met ingang van het seizoen 2017-2018. Buiten Europa was Poschner vaste gastdirigent van het Orquesta Sinfónica de Chile. Poschner is ook bekend als jazzpianist. Sinds 2010 is hij ereprofessor musicologie en muziekeducatie aan de Universiteit van Bremen.

Paul Hindemith Alfred Schnittke Anna Gourari Orchestra della Svizerra italiana Markus Poschner cd ECM New Series 4875453