Ontdek, “De Stradivarius van de keizer, op zoek naar de cello’s van Joseph Hollman (1852-1926)”, van Emile Hollman & George Vogelaar, alweer een uitzonderlijke  uitgave van Boom.

 

Als cellist was Joseph Hollman een der grootsten van zijn tijd. Zijn vriend, Camille Saint-Saëns, droeg muziek aan hem op en ook Hollman zelf componeerde niet onverdienstelijk.  In 1923, maakte Hollman op 70-jarige leeftijd een concertreis naar Japan en China. Aan het einde van die reis schonk hij zijn Stradivarius uit 1691, ooit eigendom van Filips Damiaan Lodewijk van Hoensbroeck, bisschop van Roermond… aan de Japanse keizer. De journalisten George Vogelaar en Emile Hollman konden dit niet geloven en gingen op onderzoek uit. Met hun boek, “De Stradivarius van de keizer”, schetsten zij een boeiend en innemend portret van deze ooit heel beroemde cellist.

Joseph Hollman (1852-1926) speelde over de hele wereld, van zijn woonplaats Parijs tot Buenos Aires en van New York tot Tokyo. Aan het einde van zijn leven, schonk Joseph Hollman zijn peperdure Stradivarius-cello aan… de keizer van Japan. Deze Nederlandse cellist en componist, werd geboren in Maastricht. Al op jonge leeftijd bleek hij over grote muzikale gaven te beschikken. Zijn eerste celloleraar was André Keller. Op 14-jarige leeftijd werd hij toegelaten tot het conservatorium van Brussel, waar hij korte tijd les kreeg van de beroemde cellist, Adrien François Servais en later van Isidore Deswert. Daarnaast volgde hij compositielessen bij François-Joseph Fétis en Charles Bosselet. In 1870 sloot Hollman op 18-jarige leeftijd, zijn Brusselse conservatoriumopleiding af met een eerste prijs. Daarna vervolgde hij zijn cellostudie in Parijs bij Léon Jean Jacquard en in Sint-Petersburg bij Karl Davidoff.

Zijn eerste openbaar concert was in 1875, in Parijs. Daarna volgden succesvolle concerten in heel Europa en Amerika. In de jaren 1880, was Hollman enige tijd solocellist van de legendarische Meiniger Hofkapelle, in die tijd een gerenommeerd orkest onder leiding van Hans von Bülow! In 1887 keerde hij terug naar Parijs, waar hij kennis maakte met onder meer Jules Massenet, Edouard Lalo, Eugène Ysaÿe en Camille Saint-Saëns. Van 1916 tot zijn overlijden, was Parijs zijn vaste woonplaats.

Koning Willem III benoemde Hollman tot hofmusicus met als eretitel ‘koninklijk violoncellist’. Ook gaf Hollman enige tijd les aan de zoon van de Japanse keizer. Verschillende composities werden aan hem opgedragen. Zo droeg Camille Saint-Saëns in 1902 zijn tweede celloconcerto in d klein, op. 119, aan Hollman op, en in 1910 “La Muse et le poète” voor viool, cello en orkest, op.132, aan Hollman en Ysaÿe samen. Joseph Hollman componeerde zelf ook, maar had daarmee minder succes. Hij ontving daarentegen diverse (internationale) onderscheidingen en titels, onder andere officier in de Orde van Oranje-Nassau, officier in de Orde van de Eikenkroon (Nederland), officier van het Legioen van Eer (Frankrijk), ridder in de Huisorde van de Wendische Kroon (Mecklenburg-Strelitz), ridder in de Order of Merit (Groot-Brittannië) en officier in de Orde van de Rijzende Zon (Japan). Joseph Hollman overleed in 1926 in Parijs, maar werd in zijn geboortestad Maastricht onder groot eerbetoon begraven op de Algemene Begraafplaats Tongerseweg. In hetzelfde jaar werd een gedenkplaat aangebracht aan zijn geboortehuis (Spilstraat 4), het prestigieus Bonnefantenmuseum bezit een geschilderd portret van hem, en in het stadhuis van Maastricht staat een portretbuste. In de Maastrichtse wijk Brusselsepoort is daarenboven een straat naar hem vernoemd.

Emile Hollman is journalist, schrijver en schrijfdocent. In 2011 verscheen zijn debuutroman Zilver en Antraciet, daarna volgde de verhalenbundel Entre chien et loup (2015, met schilder Gèr Boosten) en boeken over de architecten Jan Stuyt (2021) en Frits Peutz (2023).

George Vogelaar begon zijn journalistieke loopbaan bij het Journalisten Kollektief Utrecht en was onder meer hoofdredacteur van de Winschoter Courant, de Drents Groningse Pers en Dagblad De Limburger. Hij werkte als freelancer voor Nieuwe Revue, Vrij Nederland en verschillende omroepen. Hij is documentairemaker, interviewer en presentator.

Emile Hollman, George Vogelaar De Stradivarius van de keizer Op zoek naar de cello’s van Joseph Hollman (1852-1926) 160 bladz. geïllustreerd uitg. Boom ISBN 9789024466498