Michael Maul, “Bach Een liefdesverklaring”, een prachtuitgave van Uitgeverij Bijleveld.

Michael Maul vertelt in zijn boek over de relatie tussen het leven van Johann Sebastian Bach en de verklanking van het Godsbeeld, het mensbeeld, het wereldbeeld en het Jezusbeeld in de indrukwekkendste, meest ontroerende Kirchenmusik aller tijden. Voornaam, waardig en verrijkend. Niet te missen!

Johann Sebastian Bach componeerde ca. 220 cantaten. Aangaande kerkelijke of geestelijke cantaten componeerde Bach er voor vijf jaargangen. Zo een cantatejaargang bevatte voor elke zondag en voor elke kerkelijke feestdag een cantate in functie van de Lutherse Gottesdienst. Muziek en tekst volgden daarbij de Lutherse Bijbellezing van die bepaalde zondag. Daarnaast componeerde Bach ook cantaten ter gelegenheid van de inwijding van een orgel, voor de wisseling van de raad of voor huwelijken en begrafenissen, maar ook wereldlijke cantaten voor zowel het hof, de adel als voor de burgerij.

Michael Maul (1978) geldt wereldwijd als de belangrijkste vertegenwoordiger van de nieuwe, jonge generatie Bachkenners. In zijn “Bach – Een liefdesverklaring” werpt de musicoloog, wetenschappelijk medewerker van het Bach-Archiv en directeur van het wereldberoemde Bachfest Leipzig, onder het motto “Hoe wonderbaarlijk zijn uw werken!” een verrassend nieuw licht op het leven en werk van de bewonderde componist. Centraal in dit boek staat de adembenemende productie van cantates, passies en missen in de jaren dat Bach actief was als cantor van de Thomaskirche in Leipzig. Hierbij biedt Michael Maul een musicologisch onderbouwde maar tegelijkertijd uitermate levendige, glasheldere en voor elke muziekliefhebber onmisbare toegang tot het doorgronden van het verbluffende oeuvre en het genie van de Thomascantor. Dankzij Mauls enthousiaste uitleg, maar ook dankzij de zeer persoonlijke monologen met Bach, waarin bewondering, liefde en inspirerende vakkennis zich mengen, krijgen de verbluffende reeks cantates en de al even miraculeuze omvangrijke werken zoals de “Matthäus-Passion” en de “Mis in b-klein” (bekend als “Hohe Messe”) een nieuwe dimensie.

Zo biedt dit boek niet alleen beter begrip van Bachs muziek, maar ook van de context waarin zijn werken tot stand kwamen, en komen de vaak verbazingwekkende verbindingen tussen muziek, teksten en biografische aspecten tot leven. Zo is dit boek uiteindelijk veel meer dan een nieuwe uitleg van Bachs muziek of een nieuwe biografie – het is hartveroverende liefdesverklaring aan Bach, waarmee Maul bovenal de lezer (mede aan de hand van beluisterbare muziekfragmenten!) wil inspireren opnieuw te kijken naar en vooral opnieuw te luisteren naar de grootste componist uit de muziekgeschiedenis. Eerder schreef Michael Maul diverse boeken over Bach, was hij samensteller van de zeer succesvolle “Luisterbiografie” Universum JSB die werd uitgezonden op Deutschlandfunk Kultur, en presenteert hij op MDR Klassik een wekelijks radioprogramma over Bach en diens muziek. In 2005 verwierf hij wereldfaam door zijn ontdekking van een tot dan toe onbekende aria van Bach in de Hertogin Anna Amalia Bibliotheek te Weimar.

De 300 jaar oude kerkmuziek van Johann Sebastian Bach inspireert vandaag de dag muziekliefhebbers over de hele wereld. De bekende Bach-onderzoeker Michael Maul, directeur van het Leipzig Bach Festival, biedt een goed gefundeerde en tegelijkertijd gemakkelijk te begrijpen ‘handleiding’ voor de muziek van de beroemde Leipzigse cantor St. Thomas. Op levendige wijze verwondert hij zich over adembenemende momenten in Bachs cantates, passies en de Hohe Messe, en in zijn zeer persoonlijke monologen met Bach brengt hij de context waarin de werken tot stand kwamen en de vaak verbazingwekkende verbindingen tussen tekst en muziek tot leven. Tegelijkertijd onthult Maul waarom Bach al snel wanhoopte aan zijn ‘vreemde autoriteit’, waarom hij zijn aanvankelijk overweldigende verlangen om kerkmuziek te componeren na vijf jaar in het St. Thomascantoraat bijna volledig verloor en zich steeds meer terugtrok. Mauls nieuwe boek is een hartstochtelijke en ontroerende liefdesverklaring aan zijn voor hem goddelijke componist. Talrijke illustraties en een afspeellijst beschikbaar op Spotify completeren het boek. “J.S. Bach Wie wunderbar sind deine Werke, Eine Liebeserklärung an die Musik des Thomaskantors Johann Sebastian Bach“ werd vertaald door Clemens Romijn.

Michael Maul Bach Een liefdesverklaring 240 bladz. geïllustreerd Uitg. Bijleveld ISBN 9789061314127