“Im wachen Traume”, de nieuwe cd van het Delian Quartett op het label ECM New Series. Alweer heel bijzonder.

Ontdek de cd, “Im wachen Traume met muziek van Schumann/Reimann Byrd/Pierini Purcell”, door het Delian Quartett,  Claudia Barainsky (sopraan) en Mikhail Timoshenko (bariton), op het label ECM New Series. Een grote meerwaarde!

Het programma van “Im wachen Traume”, genoemd naar een zin uit het eerste lied/gedicht van Schumanns liedcyclus, “Frauenliebe und Leben”, combineert die cyclus met een nieuw arrangement voor sopraan en strijkkwartet van Aribert Reimann, en met muziek van de renaissancecomponist William Byrd en de barokcomponist Henry Purcell. De meeste werken zijn daarenboven eerste opnames. De uitvoerders zijn Claudia Barainsky sopraan en Mikhail Timoshenko bariton, het Delian Quartett, Matthias Lingenfelder, 2de altviool (Hochschule für Musik in Detmold) (foto), en Andreas Arndt, tweede cello (voormalig cellist van het Auryn Quartett) (foto).

Het vroegere Engelse repertoire vormt het raamwerk van het programma en omvat de liefde en het leven van vrouwen in een thematisch kader dat, om de violist Andreas Moscho van het Delian Quartet te citeren, “de ruimte kleurt in duizelingwekkende harmonieën, van de gelukzaligheid van het moment tot het einde der dingen”. De meeste stukken van Byrd en Purcell verschijnen op deze cd daarenboven in herziene (gearrangeerde) versies van de hand van de Italiaanse componist, Stefano Pierini.

„Seit ich ihn gesehen,

Glaub ich blind zu sein;

Wo ich hin nur blicke,

Seh ich ihn allein;

Wie im wachen Traume

Schwebt sein Bild mir vor,

Taucht aus tiefstem Dunkel,

Heller nur empor.“ (Adalbert von Chamisso (1781-1838)

Van “Frauenliebe und Leben” uit 1840, gebaseerd op de poëziecyclus van Adelbert von Chamisso (foto), zijn veel interpretaties en versies. Deze nieuwe benadering, speciaal voor het Delian Quartett en de sopraan Claudia Barainsky bedacht, opent nieuwe perspectieven die al die tijd in de originele partituur sluimerend lijken te hebben gelegen. Door de pianopartij over te brengen naar vier stemmen, kleedde Reimann de cyclus in een geheel nieuw jasje, dat  voortbouwt op de aanhoudende kwaliteit van de strijkers en gebruik maakt van zowel de kunst van het reduceren, tot een geconcentreerd en minimalistisch einde, als van verfraaiing, in de vorm van vibrato’s en pizzicati. En dit alles met als doel, de emotionele nadruk van zowel de muziek als de teksten te benadrukken.

De in maart van dit jaar overleden Duitse pianist en componist, Aribert Reimann (1936-2024), vooral bekend om zijn opera’s naar literaire onderwerpen, was gespecialiseerd in het hedendaags Lied. Hij was trouwens professor in het hedendaags Lied in Hamburg en Berlijn. Tot zijn bekendste werken behoren de opera’s Ein Traumspiel, Lear (gebaseerd op het toneelstuk van Shakespeare) en Medea. Reimann bedacht zijn arrangement van Schumanns Frauenliebe und Leben nadat hij had gedroomd over een versie van de cyclus, uitgevoerd door strijkers. Dit was in 2018. Hij voltooide de partituur binnen twee maanden na de droom.

Claudia Barinsky, een van de belangrijkste vertolkers van Reimanns muziek, is opvallend aanwezig in het programma en vooral expressief in de Schumann-cyclus, waarin het verhaal wordt verteld van een verliefde vrouw, vanaf haar eerste ontmoeting met haar liefde, via het huwelijk, tot aan zijn dood, met overtuiging en een scherp gevoel voor de emotionele inhoud van de tekst. De unieke, onafhankelijke stemvoering van de piano uit de originele partituur werd in dit arrangement voor strijkkwartet uitgebreid, met geïnspireerde vertaalkeuzes met betrekking tot bereik, en met repetitieve pianomotieven hier behendig over de twee violen, altviool en cello verspreid.

De composities van Byrd verschijnen op deze cd in sublieme arrangementen van de Italiaanse componist, Stefano Pierini, behalve de composities van Purcell, “Pavane” en “Chaconne”, die in hun oorspronkelijke, instrumentale  vorm worden weergegeven. Deze herinterpretaties uit de renaissance en de barok zijn meer dan louter herhalingen en inspireren tot pittige uitvoeringen van kwartet en sopraan. Bariton Mikhail Timoshenko wordt bij het ensemble gevoegd op Byrds ‘Lullaby, my sweet little baby’ en het programma-afsluitende Purcell-stuk ‘Hear my Prayer, O Lord’. Extra altviool- en cellopartijen in “Hear my Prayer”, zijn bijgedragen door Matthias Lingenfelder en Andreas Arndt.

Net als bij Schumann, komt de synergie van gedicht en muziek ook tot uiting, in Byrds ‘Jhon come kiss me now’, dat in de versie van Pierini, gebaseerd is op het gedicht uit 1792, van de Schotse dichter en liedjesschrijver, Robert Burns (1759-1796) (foto). Woord en zang zijn in “Im wachen Traume” met elkaar verweven, en de gepassioneerde uitvoeringen van het Delian Quartett samen met Claudia Barainsky bevestigen dat.

Sinds de oprichting in 2007 heeft het Delian Quartett brede internationale aandacht gekregen, door op grote podia en festivals in Europa en naast verschillende belangrijke figuren uit de klassieke wereld op te treden. Het prestigieus, Duits dagblad, Frankfurter Allgemeine Zeitung prees de “prachtige sonoriteit en opvallende plasticiteit van structuren” van het kwartet. Eerdere opnames, waaronder uitvoeringen van Schumann en Haydn, werden lovend ontvangen en genomineerd. Een van de belangrijkste accenten van het Delian Quartett is de uitbreiding van zijn repertoire met werken van hedendaagse componisten, zoals Alberto Colla, Per Arne Glorvigen, Gabriel Iranyi, Christian Jost, Uljas Pulkkis en de op deze cd opgenomen Stefano Pierini en Aribert Reimann. De meesten van hen hebben speciaal voor het ensemble muziek geschreven.

De magnifieke sopraan, Claudia Barainsky (1965) studeerde aan de Hochschule der Künste in haar geboortestad Berlijn bij Ingrid Figur, Dietrich Fischer-Dieskau en Aribert Reimann en wordt vanwege haar breed repertoire internationaal beschouwd als een van de meest veelzijdige zangeressen van haar generatie. Ze maakte haar debuut met de titelrol in Aribert Reimanns “Melusine” en ontving de Duitse Theaterprijs “Der Faust”, voor haar uitmuntende vertolking van de titelrol in  Reimanns Duitse première van “Medea” bij de Opera van Frankfurt. Barainsky heeft samengewerkt met enkele van de meest vooraanstaande orkesten en dirigenten ter wereld, met kamermuziek als haar specialiteit.

Tracklist:

William Byrd (Arrangements by Stefano Pierini)

Sing joyfully

Jhon come kisse me now

Ave verum corpus

Out of the Orient, crystal Skies

Lullaby, my sweet little Baby

Robert Schumann: (Arrangement for soprano and string quartet by Aribert Reimann)

Frauenliebe und Leben op. 42 :

Seit ich ihn gesehen

Er, der Herrlichste von allen

Ich kann’s nicht fassen, nicht glauben

Du Ring an meinem Finger

Helft mir, ihr Schwestern

Süßer Freund, du blickest

An meinem Herzen, an meiner Brust

Nun hast du mir den ersten Schmerz getan

Henry Purcell:

Pavane

When I am laid in   (Arrangement by Stefano Pierini)

Chaconne

Hear my Prayer, O Lord    (Arrangement by Stefano Pierini)

Im wachen Traume Delian Quartett Schumann/Reimann Byrd/Pierini Purcell Claudia Barainsky cd ECM New Series 2743 4875875 3