Hemelse “Alegoria Del Amor” door Capella de Ministrers o.l.v. Carles Magraner.

Ontdek op de cd, Alegoria Del Amor (“Allegorie van de liefde”), liederen uit Valencia uit de 15de -16de eeuw, uit de “Cancionero de Upsala”, bewaard in de universiteitsbibliotheek van Uppsala. Niet te missen!

De “Cancionero de Upsala”, ook bekend onder de titels “Cancionero del Duque de Calabria” en “Cancionero de Venecia”, is een bundel met grotendeels anonieme, Spaanse muziek, gedrukt in Venetië in 1556. De eigenlijke titel is “Villancicos de diversos Autores, a dos, ya tres, ya quatro, ya cinco bozes, agora nuevamente corregidos”. De “Canciniero” is bewaard gebleven in een uniek exemplaar in de universiteitsbibliotheek van Uppsala en werd in 1909 uitgegeven door Rafael Mitjana. Een facsimile werd voor het eerst gepubliceerd door Alamire (Peer, België 1984) en later door de Biblioteca Valenciana (Valencia, Spanje 2003).

“Villancicos” (liederen) van verschillende componisten voor twee, drie, vier en vijf stemmen, nu opnieuw herzien …” (Venetië, 1556) – dit is de naam waaronder het Liedboek van de hertog van Calabrië (of het Liedboek van Uppsala) werd gedrukt . De selectie villancicosit bevat drie thema’s: populaire liederen en pastorale liederen, kerstliederen en liefdesliedjes. Op dit album kunnen we luisteren naar een selectie uit dit liedboek met werken voor twee en drie stemmen, waaronder enkele instrumentale werken onder de titel “Polyfone liedthema’s”, die zijn opgebouwd als oefeningen in compositie rond Gregoriaanse technieken. De uitvoerders zijn Beatriz Lafont, sopraan, Carles Magraner en Fernando Marín, vihuela de arco en Robert Cases, vihuela de mano en Renaissance-gitaar.

“Capella de Ministrers” is een ensemble voor oude muziek (grupo de música antigua), opgericht in 1987 in Valencia door de gambist, Carles Magraner. Het belangrijkste van het ensemble is hun focus op de restauratie van de Valenciaanse muziekcultuur en het herstel van het Valenciaans, muzikaal erfgoed. Hun producties volgen historisch onderzoek dat o.a. resulteert in de uitgave van boeken met cd’s. “Música Barroca Valenciana”, hun eerste uitgave, bevatte weinig bekende villancicos van de Valenciaanse componisten, Juan Cabanilles (1644-1712), Francisco Hernández Pla (overleden 1722), Joseph Pradas Gallén (1689-1757), Francisco Vicente Cervera (overleden 1722) en Pere Rabassa (1683-1767). De producties van de groep volgen de historische context van muzikale uitvoeringen en het uitbrengen van boeken met cd’s, zoals in het boek Muziek en Poëzie voor Ausiàs March, opgedragen aan de 15e-eeuwse Valenciaanse dichter.

De Iberische componisten die door Capella de Ministrers worden gepromoot, bestrijken een periode van 500 jaar, van anonieme middeleeuwse stukken zoals gevonden in de Llibre Vermell de Montserrat, El Cant de la Sibil·la, El Misterio de Elche, enz., tot barokwerken zoals de ensaladas van Joan Brudieu, tot bekendere componisten als Vicente Martín y Soler. Solers zarzuela La Madrileña (Madrid 1778) werd in 1996 nieuw leven ingeblazen door Magraner. De groep heeft ook een heropleving van de publieke en academische belangstelling voor de Mallorcaanse componist Antonio de Literes bevorderd door uitvoering van o.a. Los Elementos.

Carles Magraner (1962) (foto), geboren in Almussafes (provincie Valencia), studeerde cello en musicologie aan het Carcaixent, Conservatorio Superior de Valencia en aan de Conservatoria van Toulouse en Amsterdam (viola de arco). Hij is professor cello en viola da gamba.

Tracklist :

 1. Primus tonus [Ocho tonos de canto de órgano]
 2. Cómo puedo yo vivir [Villancico a dos voces]
 3. Secundus tonus
 4. Ay de mi! qu’en tierra agena [Villancico a tres voces]
 5. Tertio tono
 6. Desdeñado soy de amor [Villancico a tres voces]
 7. Quarto tono
 8. Si n’os huviera mirado [Villancico a tres voces, Cristóbal de Morales]
 9. Quinto tono
 10. No soy yo quien veis vivir [Villancico a dos/tres voces]
 11. Sexto tono
 12. Bella, de vós som amorós [Villancico a tres voces]
 13. Séptimo tono
 14. Andarán siempre mis ojos [Villancico a dos voces]
 15. Ottavo tono
 16. Si la noche haze oscura [Villancico a tres voces]

Alegoria Del Amor Capella de Ministrers Carles Magraner cd CDM2457Capella de Ministrers | Facebook