“Handel, Messiah – Choruses” door The Sixteen o.l.v. Harry Christophers, op het label  Coro. Magistraal!

Händels Messiah behoeft geen introductie. Dit machtig, majestueus meesterwerk is het populairste oratorium ooit gecomponeerd en bevat het beroemdste koor aller tijden: het iconische Hallelujah!

Händel was een meesterlijke koorschrijver en voor Messiah trok hij bewust alle registers open door het koor overal centraal te stellen. Hoewel het synoniem is geworden met Kerstmis, werd Messiah oorspronkelijk gecomponeerd als een paasoffer, dat in april 1742 op het podium van de Musick Hall in Dublin weerklonk. Deze verzameling van The Sixteen, afkomstig uit de bekroonde volledige opname van Messiah uit 2008 (COR16062), viert de prachtige koren die zoveel zangers, zowel amateurs als professionals, zoveel vreugde hebben gegeven en een blijvende liefde voor dit episch werk hebben geïnspireerd.

Tegenwoordig geldt “Messiah” als een absoluut meesterwerk van de barokmuziek. Het is één van de meest uitgevoerde en opgenomen composities, met een rijke uitvoeringstraditie rond Kerstmis in de hele westerse wereld. In de nazomer van 1741 componeerde Händel in slechts vierentwintig dagen tijd, een oratorium vol aria’s en melodieuze refreinen, met teksten uit de “King James Bible” en psalmteksten uit het “Book of Common Prayer”. De tekst van “Messiah” was een samenstelling van een groot aantal losse, korte teksten uit het Oude en het Nieuwe Testament. Het werk werd opgesplitst in de profetieën in het Oude Testament met de verkondiging van de Messias, zijn dood, de opstanding en de hemelvaart, en zijn wederkomst en heerschappij.

De première als benefietconcert in de Great Music Hall (foto) in Fishamble Street in Dublin in 1742 van dit vernieuwend werk, was een succes. William Cavendish, de 3de Hertog van Devonshire en Lord Lieutenant (de vertegenwoordiger van de Britse vorst) (foto) van Ierland, had Händel nl. uitgenodigd voor medewerking tijdens het winterseizoen aan een aantal liefdadigheidsconcerten in Dublin.

De schepping van Handels “Messiah” was, in meer dan één betekenis, een geloofsdaad van twee bijzondere mannen, Georg Friedrich Handel en zijn vriend, literator en muziekliefhebber, landeigenaar en mecenas, Charles Jennens (1700-1773). Jennes schreef naar alle waarschijnlijkheid ook de libretti van Handels “Saul”, “Israel in Egypt”, “l’Allegro, il Penseroso ed il Moderato” en “Belshazzar”. “Messiah, an Oratorio” of “A New Sacred Oratorio” was een volkomen nieuw fenomeen in het oratoriumgenre. Daardoor was een gunstige ontvangst ten tijde van de eerste uitvoering weliswaar niet vanzelfsprekend. In een culturele omgeving die beheerst werd door regels, normen, betamelijkheid en decorum, had een uniek muzikaal kunstwerk als “Messiah”, tijd nodig om voet aan de grond te krijgen bij publiek en uitvoerders.

Tracklist :

Symphony

And the glory of the Lord shall be revealed

And he shall purify

O thou that tellest good tidings to Zion

For unto us a child is born

Glory to God in the highest

His yoke is easy, and his burthen is light

Behold the Lamb of God

Surely he hath borne our griefs

And with his stripes we are healed

All we like sheep have gone astray;

He trusted in God that he would deliver Him

Lift up your heads, O ye gates

Let all the angels of God worship him

The Lord gave the word

Their sound is gone out into all lands

Let us break their bonds asunder

Hallelujah!

Since by man came death

But thanks be to God

Worthy is the Lamb that was slain

Amen

Handel Messiah – Choruses The Sixteen Harry Christophers cd Coro COR16211