MAHLER 5

Deze CD is een eerbetoon aan Gustav Mahler door het benaderen van zijn Symfonie nr. 5 in een origineel arrangement voor 17 musici uitgevoerd zonder dirigent. Deze nieuwe versie van Mahler’s 5 geeft een duidelijke en transparante kijk op het stuk, het toont het elk klein detail dat Mahler in het stuk verborgen heeft, als het ware alsof je het door een vergrootglas ziet. Tegelijkertijd geeft deze kamermuziek-uitvoering door de Natalia Ensemble een unieke kracht, energie en diepte aan het stuk welke de essentie van alle werken door Mahler is.

Het arrangeren van orkestwerken voor kleinere ensembles is zo oud als de muziekgeschiedenis zelf. Vanaf de barokke componisten rond1600, die niet componeerden voor een specifieke settting maar voor rollen of functies, door componisten zoals Mozart en Beethoven die kamermuziek arrangementen van hun grotere werkten gebruikten om hun eigen muziek te promoten of mee te toeren, tot aan de bijna forensische aanpak van Schönberg en zijn studenten in Wenen in het begin van de 20e eeuw, die enkele grote symfonische werken ontleden die op dat moment zeer invloedrijk en relevant waren.
De Natalia Ensemble is een project opgericht door een groep jonge muzikanten met een zelfde muzikale achtergrond, die nadat ze samen gespeeld hadden in de GMJO (Gustav Mahler Jugend Orchester), de behoefte voelden om hun gezamenlijke muzikale ervaring te verlengen. Hun idee is om zonder dirigent groot symfonisch repertoire te benaderen door het bestuderen en uitvoeren hiervan en de volledige verantwoordelijkheid van de uitkomst hiervan te nemen. Orkestwerken welke geïnterpreteerd worden als kamermuziek.Verbonden door hun gemeenschappelijke visie over de manier waarop muziek wordt gemaakt en aangespoord door hun vriendschap, werken ze om dit project te bestendigen.
Warm aanbevolen!
Mahler 5 / Natalia Ensemble / COBRA 0055