FANTASTISCHE SJOSTAKOVITSJ DOOR PIANIST PETER DONOHOE

Van Chets tot Moskou

Peter Donohoe werd in 1953 geboren in Manchester. Hij studeerde aan de Chetham’s School of Music (Chets), studeerde af bij Alexander Goehr aan de Leeds University, en ging aan het Royal Northern College of Music bij Derek Wyndham studeren. Vervolgens ging hij zich nog vervolmaken in Parijs bij Olivier Messiaen en Yvonne Loriod. Hij wordt geprezen als een van de belangrijkste pianisten van onze tijd, voor zijn muzikaliteit, stilistische veelzijdigheid en indrukwekkende techniek. Hij was gedurende enige tijd zelfs als percussionist werkzaam bij het City of Birmingham Symphony Orchestra en heeft met hen in 1974 als pianist de Orgelsymfonie van Saint-Saëns uitgevoerd. Als pianist trok hij de aandacht van het publiek toen hij in 1982 met Vladimir Ovchinnikov (°1958) in Moskou de 2de prijs deelde op de Internationale Tsjaikofski wedstrijd. Er werd dat jaar geen eerste prijs uitgereikt. Ovchinnikov won in 1987 dan ook nog eens de eerste prijs op de Leeds International Pianoforte Competition en werd in 2005 Narodny artist Rossiiskoi Federatii (Kunstenaar van het volk).

Veel gevraagd jurylid

Donohoe speelde met het Dresdens Filharmonisch Orkest, het BBC Philharmonic Concert Orchestra, het Cape Town Philharmonic Orchestra, de St Petersburg Philharmonia, het RTE National Symphony Orchestra en Belarusian State Symphony Orchestra, en met het City of Birmingham Symphony Orchestra. Hij is ook een veel gevraagd jurylid voor internationale wedstrijden. Hij is lid geweest van de jury van het Internationaal Tsjaikofski Piano Concours in Moskou (2011 en 2015), de Busoni International Competition in Bolzano, (2012), de Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel (2016), de George Enescu Competition in Boekarest (2016), de Hong Kong International Piano Competition (2016), en de Ricardo Viñes International Competition in Lleida in Spanje.

Superlatieven

Recente cd opnamen waren Alexander Skrjiabins Pianosonaten (SOMM Records) die door de Sunday Times terecht als ‘magnificent’ werden omschreven, een opname van Witold Maliszewski’s Pianoconcerto in bes met het Royal Scottish National Orchestra olv Martin Yates en drie cd’s Prokofiev pianosonaten voor SOMM Records. De eerste Prokofiev cd werd door Gramophone beschreven als ‘devastatingly effective’, zijn tweede Prokofiev cd kreeg 5 sterren van BBC Music Magazine, en de derde cd werd de hemel in geprezen door The Times, Birmingham Post, en door de gerenommeerde, Engelse muziekjournaliste Jessica Duchen. Andere originele opnamen waren Cyril Scotts Pianoconcerto met het BBC Concert Orchestra o.l.v. Martin Yates en Malcolm Arnolds Fantasy op een thema van John Field met het Royal Scottish National Orchestra o.l.v. Martin Yates, waardoor BBC Music Magazine hem beschreef als een ‘excellent soloist’.

7 keer ere doctor

Donohoe is één van de beste pianisten ter wereld. Hij speelde met de grootste dirigenten als Christoph Eschenbach, Neeme Järvi, Lorin Maazel, Kurt Masur, Andrew Davis en Yevgeny Svetlanov. Meer recent speelde hij als solist met Gustavo Dudamel, Robin Ticciati en Daniel Harding. Peter Donohoe is eredoctor in de muziek van wel zeven Britse universiteiten en werd geridderd als CBE voor zijn verdiensten aan de klassieke muziek.

Na 1945 werd Sjostakovitsj als Sovjet Ruslands prominentste componist uitgekozen om de Sovjets in het buitenland te vertegenwoordigen als cultureel ambassadeur. Eén van die reizen ging in 1950 naar Leipzig om het Festival ter herdenking van de 200ste sterfdag van Johann Sebastian Bach bij te wonen. Sjostakovitsj werd ook gevraagd om deel te nemen aan de jury van het eerste Internationaal Bachconcours. Eén van de deelnemers was de 26-jarige Tatiana Nikolayeva uit Moskou. Ze had zich voorbereid om elk van de 48 stukken uit Bachs Wohltemperiertes Klavier te spelen. Ze behaalde de eerste prijs. Door deze fenomenale prestatie begon Sjostakovitsj aan het componeren van zijn eigen 24 preluden en fuga’s. Hij componeerde de complete cyclus tussen oktober 1950 en februari 1951 en droeg het meesterwerk op aan Nikolayeva. Zij speelde de première in Leningrad op 23 december 1952.

Topklasse

De aanslag van Donohoe is legendarisch. Zijn legato en staccato fraseren en zijn inzicht in de contrapuntische stemvoering zijn dat ook. De expressie is gevarieerd en is telkenmale optimaal. De wisselende stemmingen zijn aanstekelijk en zijn technische beheersing en tempi zijn perfect. Dit is topklasse, dit is wereldniveau, dit is niet te missen!

Shostakovich 24 Preludes and Fugues Peter Donohoe 2 cd Signum Classics SIGCD 396

http://melome.com