Onbekende Russische pianomuziek

Sergei Lyapunov

Sergei Lyapunov (1859-1924) componeerde zijn “12 Etudes d’exécution transcendante” tussen 1897 en 1905. De studies waren duidelijk gebaseerd op de études met dezelfde titel van Franz Liszt, zijn idool aan wie hij volledig verslaafd was, zoals hij zelf bekende. Een pianist van aanzienlijke reputatie (zijn leraar was Karl Klindworth, een leerling van Liszt), adapteerde Lyapunov Liszts pianospel voor zijn eigen virtuositeit en muzikale persoonlijkheid en als aanhanger van de “groep van vijf”, gebruikte Lyapunov folkloristische elementen. De Etudes zijn aantrekkelijke toongedichten. Ze evoceren o.a. een dans van de Sylphes naar het voorbeeld van Liszts “Feux Follets”, een orthodox gezang compleet met kerkklokken, een wilde dans verwant aan Balakirevs “Islamey” en een beklijvend “Nuit d’été”. Als laatste “Elégie en mémoire de François Liszt”. Een fameuze ontdekking.

Vincenzo Maltempo

De Italiaanse pianist Vincenzo Maltempo werd in 1985 geboren in Benevento en was leerling van Salvatore Orlando, zelf leerling van Sergio Fiorentino (1927-1998). Maltempo studeerde Summa cum Laude bij Orlando af aan het S.Cecilia Conservatorium in Rome. Van 2006 tot 2009 volgde hij les bij Riccardo Risaliti (°1939) aan de Internationale Piano Academie “Incontri col Maestro” in Imola. In 2006 won hij de wedstrijd “Premio Venezia” in het Teatro “La Fenice” in Venetië en startte een succesvolle, internationale carrière. Pianist Vincenzo Maltempo levert hier een schitterende prestatie van deze meesterwerken in een synthese van stijlen. Voor zijn recente opname van Liszts Hongaarse Rapsodieën ontving Maltempo trouwens ook zeer lovende kritieken en zijn opnamen van pianowerken van Charles-Valentin Alkan (1813-1888) bevestigden volgens de pers zijn plaats tussen beste uitvoerders van Alkan. Hij kreeg vijf sterren van Diapason en 5 Stars van Andrew Clement in The Guardian.

Sergei Bortkiewicz

De andere cd is gewijd aan muziek van Sergei Bortkiewicz (1877-1952), onterecht één van de meest vergeten, grote, Russische componisten. Bortkiewicz werd onderdrukt en vervolgd door zowel de Sovjet-Unie als door het naziregime. Als briljant pianist en componist was hij dus een vluchteling en een overlevende van twee wereldoorlogen en een burgeroorlog. De stijl van de muziek van Bortkiewicz kwam voort uit de grote romantische componisten van de 19de eeuw. Hij volgde Liszts rijk en briljante pianostijl, Chopins lyriek, de beeldtaal van Schumanns Karakterstukken en Wagners fantasierijke harmonie. Het handelsmerk van Bortkiewicz’ muziek waren zijn boeiende, poëtische melodieën. Deze nieuwe opname bevat zijn vier Esquisses de Crimee, op. 8, Minuit, op. 5, Lyrica Nova, op. 59, Lamentations and Consolations, op. 17, Etude, op. 15 nr. 10 en nog andere Preludes en Etudes. Warm aanbevolen.

Pavel Gintov

De fenomenale, Oekraïense pianist Pavel Gintov (°1984) studeerde cum laude af aan het Staatsconservatorium van Moskou, waar hij leerling was van Lev Naumov (Heinrich Neuhaus methode) en Daniil Kopylov. Hij werd Doctor of Musical Art aan de Manhattan School of Music in New York City waar hij bij Nina Svetlanova studeerde. Hij was eerste prijswinnaar van de Takamatsu International Piano Competition in Japan en speelde in Carnegie Hall, de Berliner Philharmonie, het Teatro Verdi in Milaan en op vele andere belangrijke locaties.

Lyapunov 12 Études d’exécution transcendente, Op. 11 (complete) Vincenzo Maltempo cd Piano Classics PCL0124

Bortkiewicz Piano Works Pavel Gintov cd Piano Classics PCL0120