SAVALLS DIXIT DOMINUS

Alia Vox presenteert drie componisten in drie meesterwerken op basis van één van de hoekstenen van de Bijbel, psalm ‘Dixit Dominus’, het nieuwste programma van Jordi Savall. Op de cd staan Dixit Dominus, HWV 232 van Händel, Dixit en Magnificat, K. 193 van Mozart en Dixit Dominus “di Praga”, RV595 van Vivaldi. Ma-gis-traal!

Profetie van de heerschappij

Psalm 110 opent in het Latijn met de woorden “Dixit Dominus”, “De heer sprak tot mijn heer” of “De Heere heeft tot mijn Heere gesproken”. Met “mijn Heere” wordt de Messias bedoeld die uitgenodigd wordt plaats te nemen aan Gods rechterhand. De psalm is daarom de profetie van de heerschappij van de Messias op de Dag des Oordeels. Op grond van deze psalm wordt Jezus in de brief aan de Hebreeën aangeduid als een priester uit de orde van Melchisedek, priester van de Allerhoogste God, wat in de christelijke overlevering wordt beschouwd als de volmaaktste vorm van het priesterschap. “‘Je bent priester voor eeuwig, zoals ook Melchisedek was” staat te lezen in psalm 110.

Nieuwe standaarduitvoering

Zo’n tekst vraagt om navenante muziek. Naar Savalls veelgeprezen ‘Magnifcat & Concerti’ twee jaar geleden, is zijn “Dixit” een absoluut hoogtepunt in de ontwikkeling en werking van zijn ensembles. De levendige orkestrale kleuren, de ideale ruimtelijkheid van de instrumenten, de moeiteloze virtuositeit van het koor, de helder opgenomen klank doen elk detail in de werken uitkomen en bewijzen dat Jordi Savall een nieuwe standaarduitvoeringswijze heeft gevonden voor het opnemen van de 18de -eeuwse, religieuze muziek. Al meteen van bij het begin van de cd is het duidelijk. Dit is Top!

Sonore luxurians

Van de Vespers en Vesperpsalmen die Mozart voor de Dom van Salzburg componeerde, waren de hier opgenomen Vesperdelen “Dixit” en “Magnificat” uit 1774, de oudste. Zij behoren, evenals de daaropvolgende vervolledigde Vespers, tot de indrukwekkende, muzikale, figuratieve kunst in laat-barokstijl, zoals die aan veel grote hoven in de 18de eeuw werd gecultiveerd. Mozart toont zich hier als een grootmeester van de contrareformatorische laat barokmuziek. Savall ook. Hij brengt het met de nodige sonore luxurians. Vivaldi, Händel en Mozart klinken als hemelse pracht en praal in gedreven, gemengde dynamiek van tempo, klank en expressie. De vocale solisten klinken militant, de instrumenten jubelen uitbundig. Dit is feest, dit is prachtig, dit is ma-gis-traal! Deze cd mag U niet missen!

 

DIXIT DOMINUS Vivaldi Mozart Handel M. Mathéu H. Bayodi-Hirt A. Roth Costanzo M. Sakurada F. Zanasi  La Capella Reial de Catalunya Le Concert des Nations Manfredo Kraemer concertino Jordi Savall cd Alia Vox AVSA9918