“Gypsy”, Zigeunertrio’s

Het label Aliud gaf een cd uit van het Trio Impression. Dit jong en jeugdig Vlaams ensemble verrast met een boeiende interpretatie van trio’s van Haydn en van Tsjechische componisten.

Haydn en 3 Tsjechen

Op de cd staat het Trio Hob.XV, nr.25 in sol groot, “Zigeuner trio” van Haydn en 3 minder tot onbekende pianotrio’s van Antonín Dvořák, Josef Suk en Bohuslav Martinů, drie generaties Tsjechische componisten, van romantiek tot modernisme. Haydn componeerde zijn 3 klaviertrio’s Hob.XV:24-6 voor Rebecca Schroeter (1751–1826), een amateur muzikante die in Londen woonde. Zij was de vrouw van de Duitse pianist en componist Johann Samuel Schroeter en was later, als weduwe, een geliefde van Joseph Haydn. Zijn Trio Hob. XV bevat als finale het aanstekelijk Rondo a l’Ongarese in presto tempo.

Haydn en de volksmuziek

In het oeuvre van Haydn treffen we vaak Oostenrijkse (regio Burgenland), Joodse, Zigeuner- en Kroatische volksliedmelodieën aan. Een belangrijke invloed op Haydn was de muziek van zigeunermuzikanten. Deze muzikanten waren in strikte zin niet echt volksmuzikanten, maar professionals met een sterke folkloristische achtergrond. Zigeunermuzikanten werden in dienst genomen door de patroons van Haydn, de rijke Eszterházy familie, voor twee doeleinden. Ze reisden van herberg naar herberg met militaire aanwervers om “verbunkos” of wervingsdansen te spelen en ze werden ook geëngageerd om muziek te spelen in het paleis. Bij die gelegenheden hoorde Haydn hun opzwepende muziek. Haydn bracht hulde aan de zigeunermuzikanten in zijn pianotrio, Hob XV: 25, in het menuet van zijn strijkkwartet op. 20 nr. 4 uit 1772 door Haydn omschreven als “Alla zingarese”, en in de finale van zijn klavierconcerto in D Hob.XVIII:11 uit 1782, gemarkeerd Rondo all’Ungarese. Tussen haakjes, de Kroatische melodie van het lied “Stal se jesem v jutro rano”, die Haydn in 1797 als thema koos voor de variaties van zijn strijkkwartet op. 76 nr.3, kreeg in dat zelfde jaar van Lorenz Leopold Haschka (1749–1827) de tekst “Gott erhalte Franz den Kaiser”…

Schoonvader, leraar en leerling

Dvořáks pianotrio opus 26 (1876) werd gecomponeerd in de periode van het overlijden van zijn eerste dochter Josefa. Het tweede deel is een lieflijke romance voor cello. Het scherzo is een opzwepende springdans. De finale is een heuse polka. Josef Suk (1874-1935) was de schoonzoon van zijn compositieleraar, Antonín Dvořák. Hij huwde diens dochter Otilie ‘Otilka’ Dvoráková. Zijn pianotrio op. 2 (1889-91) is een jeugdwerk. Bohuslav Martinu (1890-1959) studeerde aan het Praags Conservatorium bij Josef Suk, maar werd in 1910 uitgesloten wegens onverbeterlijke achteloosheid. Vanaf 1923 studeerde hij in Parijs bij Albert Roussel. Hij componeerde het trio in 1950-51 in New York. Ritmisch obsessieve passages worden afgewisseld met dromerige en rijke harmonieën, de buitendelen zijn ritmisch complex en opzwepend van karakter in contrast met de ingetogen en elegische tweede beweging.

Fien, Riet en Florestan

Het opkomend Belgisch Pianotrio Impression, winnaar van alle drie de prijzen op de internationale ‘Storioni Toonzaal Prijs’ 2015 (NL), bestaat uit de zussen Fien en Riet Van den Fonteyne (viool en cello) en pianist Florestan Bataillie. Deze gepassioneerde muzikanten leerden elkaar kennen op het Internationaal kamermuziekfestival Musica Mundi. Het trio werd in eerste instantie gevormd als onderdeel van hun studie aan de Koninklijke Conservatoria van Antwerpen en Brussel. Al snel evolueerden ze tot een talentvol en gewaardeerd ensemble. Ze speelden reeds in Flagey, BOZAR, de Vlaamse Opera, het Koninklijk Conservatorium van Brussel, deSingel, Casa da Musica in Porto, het Concertgebouw van Amsterdam en in het Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven.

Beloftevol ensemble

Pianotrio Impression bracht in 2013 een eerste cd uit met werk van Rachmaninov, Haydn en Brahms. Vorig seizoen verlegden ze hun grenzen met concerten in Levanger (Noorwegen), Eindhoven (Nederland) en Porto (Portugal). Hun selectie voor de prestigieuze concertreeks ‘Jonge Oost-Vlaamse Solisten’ resulteerde in een tournee in maart 2015. Ze sloten in juni hun seizoen af op de Wereldexpo in Milaan (Italië). Het zijn beloftevolle musici die op een puike wijze musiceren. Er wacht hen een beloftevolle toekomst. Individueel beheersen ze hun instrument volkomen en in kamermuziekverband valt het gedreven samenspel op. Hun programma is origineel en hun klank en expressie houden hoge verwachtingen in. Ze zijn jong, dynamisch en gepassioneerd. Dit wordt top. Dat belooft. Warm aanbevolen.

Gypsy Piano Trio Impression Josef Suk  Bohuslav Martinu  Antonin Dvořák   Joseph Haydn cd Aliud ACD BA 088-2