Het fenomeen Güttler, Saksens muzikale trots.

Het Label Berlin Classics gaf een box uit met 20 cd’s. Daarop kan u de veelzijdigheid en het artistiek talent van trompettist en dirigent Ludwig Güttler ontdekken. Een fenomeen dat in ons land nog te weinig bekend is.
Succes begon reeds in 1965
Wie Saksen zegt, denkt aan trompet. Wie in Saksen aan trompet denkt, denkt aan Ludwig Güttler. Als de namen Mudge, Hertel, Finger, Molter, Prentzel, Röllig, Rathgeber en Sperger u niets zeggen, mag u deze uitgave absoluut niet missen. Großes Verdienstkreuz des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland, Officer of the Order of the British Empire, Großes Goldene Ehrenzeichen für Verdienste um das Bundesland Niederösterreich, het zijn maar enkele van de vele, vele onderscheidingen die trompettist Ludwig Güttler (°1943) te beurt vielen. Sosa is een plaats in de Duitse deelstaat Saksen aan de Tsjechische grens, die nu deel uitmaakt van de gemeente Eibenstock in het mysterieuze Erzgebirge. Daar werd Ludwig Güttler geboren. Na zijn studie bij de Bach trompettist Armin Männel aan de Muziekacademie “Felix Mendelssohn Bartholdy” in Leipzig, begon zijn carrière in ’65 bij het Händel Festival Orkest in Halle (Saale), in ’69 bij het Dresdens Filharmonisch orkest en aan de Universiteit Carl Maria von Weber in Dresden, waar hij hoogleraar trompet werd. Hij gaf ook les tijdens het jaarlijks Internationaal Muziekseminarie in Weimar.

Piccolo trompet en Corno da caccia
Sinds het midden van de jaren ‘70 is Güttler vooral als solist en als dirigent in binnen- en buitenland bekend. Hij wijdde zich al die tijd aan de trompetliteratuur van de 18de  eeuw en zijn specifieke specialiteit werd de hoog gestemde piccolo trompet voor het spelen van de partijen die oorspronkelijk voor baroktrompet geschreven waren. Hij was dienaangaande ook betrokken bij de ontwikkeling van een modern koperen instrument om de partijen van de historische Corno da caccia, ook bekend als Reiche-Horn, trompe de chasse of Waldhorn, te spelen. Het bijzonder instrument werd ontworpen door de Metallblasinstrumentenbauer Friedbert Syhre in Leipzig. Het is gebouwd naar het model van het instrument dat bespeeld werd door Gottfried Reiche (1667-1734), Stadtpfeifer in Leipzig
Oprichter van 3 ensembles
Güttler speelde met het Nieuw Bach Collegium Musicum o.l.v. Max Pommer talrijke trompetconcerti en speelde talrijke concerten met zijn oude orgel en klavecimbel Partner Friedrich Kircheis. Hij maakte een groot aantal LP opnamen voor Eterna, vele in co-productie met Capriccio, na 1990, voor Carus en meer recent voor Berlin Classics. Maar weinig muzikanten kunnen terugblikken op zo’n originele, diverse en uitgebreide discografie. Güttler richtte in 1976 het Leipzigse Bach Collegium op, in 1978 het Ludwig Güttler Koper Ensemble en in 1985 het kamerorkest Virtuosi Saxoniae. Hij is ook de muzikale directeur van een festival in Saksisch Zwitserland en is lid van de Saksische Academie voor Beeldende Kunsten.
Grensverleggend
De kunstenaar kent in veel opzichten geen grenzen. Lang vóór 1989 wist hij de Oost-Duitse grens te overwinnen door te zoeken naar een publiek in voormalig West-Duitsland. De nu 73-jarige musicus blijft heel actief en werkt voortdurend aan nieuwe projecten en het ontwikkelen van zijn ideeën. In meer dan 40 jaar groeide de unieke verscheidenheid van zijn repertoire, van barok tot klassiek en modern, van Schütz over Bach en Mozart, tot Hindemith en Honegger.
Een rijkdom aan diversiteit
Na Konzerte für Trompete & Corno da caccia van L. Mozart, Röllig, Schwartzkopff en Torelli en beroemde Trompetconcerti van Franceschini, Haydn, F. A. Lazzari, L. Mozart, Mudge, Telemann en Vivaldi en een cd met als titel Virtuosi in Concert met werk van W. F. Bach, J. C. Bach, Förster, Pisendel en Telemann, volgt er een cd gewijd aan La caccia – Musik zur Jagd met composities van Fasch, Händel, Heinichen, L. Mozart en Vivaldi. Een volgende cd is gewijd aan Barocke Kammermusik van J. C. Bach, Finger, Hertel, Mancini, Prentzel, Telemann en Torelli, gevolgd door orkestcomposities van Händel. Op andere cd’s spelen de solisten van zijn Virtuosi Saxoniae werk van Manfredini, Quantz, Schmelzer, Telemann, Zelenka, Hummel, Neruda, Röllig, Telemann en Torelli. Een cd is gewijd aan feestelijke barokmuziek van Biber, Caldara, Fasch, Kerzinger, D. Purcell, Vejvanovský en Weichlein en een cd is gewijd aan Tafelmusik van Telemann.
Allemaal ontdekkingen
Maar dit is nog niet alles! Twee van de andere 10 cd’s hebben als titel “Virtuosi in Concert” en zijn gewijd aan Bach, Hertel, Mozart, Schmelzer, Telemann, Vivaldi, Händel en Haydn. Op cd 13 ontdekken we Johann Ernst von Sachsen-Weimar, een andere cd heet dan weer “Triumph des Corno da caccia” en er is een cd gewijd aan ouverturen van Fasch. Onder de titel “Die Himmel erzählen die Ehre Gottes”, is er een cd met werk van Bach, Gabrieli, Moritz Landgraf von Hessen, Krebs, Praetorius, Reger, Scheidt, Schütz en Telemann, gevolgd door een cd met Konzerte für Trompete & Corno da caccia van Händel, Hertel, Molter, Rathgeber en Sperger. De cd’s 19 en 20 bevatten ten slotte nog “Meisterwerke der Trompete” van Albinoni, Bach, Franceschini, Händel, Haydn, Hertel, Hindemith, Honegger, Hummel, Loeillet, Mancini, L. Mozart en Vivaldi. Een unieke uitgave. Niet te missen!

Edition MEISTERWERKE Ludwig Güttler Virtuosi Saxoniae Leipziger Bach Collegium Blechbläserensemble Ludwig Güttler 20 cd Berlin Classics 0300725BC

https://www.stretto.be/2018/08/05/brass-hommage-van-german-brass-en-de-edition-europa-van-trompettist-ludwig-guttler-op-het-label-berlin-classics-heerlijk/