BACH OP ACCORDEON

Mie Miki (°1956) is een internationaal bekende Japanse accordeoniste die in Nederland woont. Als soliste speelde ze met het Orchestre de la Suisse Romande, de New Japan Philharmonic, het Gothenburg Symphony Orchestra, het NHK-symfonieorkest en het Belgisch Nationaal orkest o.l.v. Seiji Ozawa, Hiroyuki Iwaki, Hiroshi Wakasugi, Mario Venzago en Charles Dutoit. In 1989 ontving zij de Förderpreis des Landes Nordrhein-Westfalen en in 1996 werd Mie Miki erehoogleraar aan de Folkwang Hochschule in Duisburg. Sinds 2003 is ze hoogleraar accordeon aan de Folkwang Hochschule in Essen. Ze nam reeds talrijke opvallende cd’s op (o.a. Scarlatti Sonaten voor Vanguard Classics en Bach voor Denon met accordeonist Stefan Hussong), en haar cd “Mie Miki Accordion J. S. Bach” (Aeolus) werd in 1997 in Japan bekroond met de Record Academy Award.

Klavieraccordeon

Bachs “Das Wohltemperierte Klavier” wordt wel eens ‘het Oude Testament’ van de pianoliteratuur genoemd. De preludes en fuga’s zijn in meer dan één opzicht een hoogtepunt dat moet worden beklommen door pianisten en klavecinisten. Als toonaangevende, virtuoze accordeoniste met een verbazingwekkend breed repertoire, nam Mie Miki nu de uitdaging aan om twaalf van de 48 paren van preludes en fuga’s op accordeon te spelen. Voor BIS heeft Mie Miki eerder Bachs Italiaans Concerto opgenomen, en zoals ze toen al deed, speelt ze de muziek vanuit de originele partituur zonder enige aanpassing om de overgang naar de accordeon te vergemakkelijken. Het resultaat is verbluffend. Haar klavieraccordeon bespeelt ze immers met de rechterhand zoals op een piano. Het vermogen van de accordeon om aangehouden noten te spelen brengt Bachs contrapuntische fuga’s daarenboven mooi tot klinken, terwijl de lichte en snelle aanslag van het instrument zich goed leent om de horizontale vlotheid van de preludes weer te geven. Een heel andere Bach. Een aanrader.

Das Wohltemperierte Akkordeon Mie Miki cd Bis BISSA 2217