PIANOMUZIEK VAN JEAN ROGER-DUCASSE

Rijke fantasie

Jean Roger-Ducasse (1873-1954) uit Bordeaux was een goede vriend van Debussy. Hij studeerde bij Fauré en Gedalge, won in 1902 de tweede Grand Prix de Rome met zijn cantate “Alcyone”, werd inspecteur van het algemeen muziekonderwijs en was van 1935 tot 1945 compositieleraar aan het Parijse conservatorium als opvolger van Paul Dukas. Als componist combineerde hij de beste kwaliteiten van de Franse muziek tot een originele, overvloedig rijke fantasie en een onfeilbare smaak. Deze kwaliteiten zijn te vinden in zijn pianowerken die variëren van prachtig kleurrijke stukken zoals “Sonorités”, het speels en virtuoos spel in “Rhythmes”, in dromerige en dramatische Barcarolles en in een laatste innovatieve Romance op de rand van de tonale harmonie.

Talentvolle pianist

De talentvolle in Canada geboren Joel Hastings (1969- 2016) was de winnaar van de 8ste International Web Concert Hall Wedstrijd en de Internationale Bach Wedstrijd in het Kennedy Center in Washington, DC. Op de 10de Van Cliburn International Piano Competition in Fort Worth in Texas, was Hastings de publiekslieveling terwijl zijn kinetische vingers vergeleken werden met deze van zijn overleden landgenoot Glenn Gould. Newsweek magazine vermeldde dat het publiek aan zijn voeten lag na een wilde prestatie van Franz Liszts Totentanz en critici beschreven zijn spel als gepassioneerd, hypnotiserend en transcendent.

Steinway Artist

Als Steinway Artist speelde Hastings solo recitals doorheen Canada, de Verenigde Staten en Europa, speelde met de Toronto Philharmonic en met de Kamerorkesten van Detroit, Ann Arbor, Oakville, Okanagan, Windsor, Kamloops, Niagara, Racine, Timmins en Sault Ste. Hij speelde met de University of Michigan Symphony Band, de Ann Arbor Concert Band, en met het Florida State University Orchestra.

Alom geprezen opnamen

Zijn discografie omvat live opnamen van lied- en opera-transcripties van Liszt en Chopins 24 Etudes. Zijn opnamen werden geselecteerd voor awards door Canadese critici, werden geprezen in publicaties zoals de American Record Guide en Musicweb International, op CBC nationale radio en op tal van stations in de Verenigde Staten. In 2014 bracht het Naxos American Classics label zijn opname uit van de solo piano muziek van de Amerikaanse componist Carter Pann (°1972), “The Piano’s 12 Slides”.

Jong overleden

Hij was lid van de faculteit van de InterHarmony International Music Festival in Arcidosso in Toscane, en Sulzbach-Rosenberg in Beieren. Hij was ook gastprofessor aan het Sichuan Conservatorium in Chengdu in China en speelde en onderwees in Nałęczów in Polen, als onderdeel van het Polen International Piano Festival. Hij was medeorganisator van de Midsummer Piano Retreat in Praag en was assistent professor piano aan de Florida State University in Tallahassee in Florida. Heel tragisch, overleed Joel Hastings plotseling in mei 2016, op de leeftijd van 46 jaar.

Van 1906 tot 1923

Op zijn Roger-Ducasse cd in de prestigieuze reeks Grand Piano, staan composities gecomponeerd tussen 1906 en 1923, 2 Barcarolles, Rythmes, Preludes in a, Chant de l’aube, Sonorités, 6 Préludes, Impromptu, Romance, Petite suite (arrangement van Jacques Charlot voor solo piano) en Quatre Etudes. Jacques Charlot was een neef van Debussy’s uitgever Jacques Durand en was bevriend met Maurice Ravel. Hij bewerkte verscheidene werken van Ravel voor piano en Ravel droeg de Prelude van zijn “Tombeau de Couperin” aan hem op. Charlot sneuvelde als luitenant in het Franse leger op 3 maart 1915.

Herontdekking

De muziek van Roger-Ducasse is subliem en het pianospel is navenant. Dit is een belangrijke herontdekking van een vergeten, muzikale grootheid, een herontdekking van uitmuntende, Franse pianomuziek. Warm aanbevolen.

 Roger-Ducasse Piano Works Joel Hastings cd Grand Piano GP724