Joseph Jongen

JOSEPH JONGEN

Jongen (1873-1953) werd in Luik geboren en behaalde in 1897 de Prix de Rome met zijn cantate “Comala”. Hij werd adjunct-docent harmonie en contrapunt aan het Koninklijk Conservatorium van Luik en werd daarna docent aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. Van 1925 tot 1939 was hij de legendarische directeur van het Brussels Conservatorium. Na het behalen van de Prix de Rome in 1897 begon Joseph Jongen aan het componeren van grote werken voor cello en orkest. Deze waren het gevolg van zijn Franse en Duitse cultuur die hem in staat stelden om de stilistische verbinding te maken tussen de stijl van Richard Strauss die hij in München ontmoette en deze van Ernest Chausson.

Cellist Henri Demarquette op een Goffredo Cappa

Op de cd staan Jongens Celloconcerto op. 18 uit 1900, zijn Poème n° 1 pour violoncelle et orchestre op. 16 uit 1899 en zijn Poème n° 2 pour violoncelle et orchestre op. 46 uit 1916. Deze drie magnifieke composities worden gespeeld door de briljante Franse cellist Henri Demarquette (°1970) en het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Luik o.l.v. de Oostenrijkse dirigent Christian Arming. Demarquette studeerde bij Maurice Gendron, Pierre Fournier en Paul Tortelier en vervolmaakte zich bij Janos Starker in de Verenigde Staten. Hij bespeelt een magistrale Italiaanse cello van Goffredo Cappa uit 1697 met een strijkstok van Jean Pierre Marie Persois uit 1820. Jean-Guihen Queyras bespeelt bv. ook een cello van Cappa en Stephan Grappelli bespeelde een viool van Goffredo Cappa uit 1695.

Na Ozawa, Christian Arming

Geboren in 1971 in Wenen, groeide Christian Arming op in Hamburg en daarna in Wenen, waar zijn vader lid was van het Presidium van Deutsche Grammophon Gesellschaft. Hij studeerde aan het Conservatorium van Wenen bij Leopold Hager de directeur van de Wiener Volksoper, en werkte daarna samen met Seiji Ozawa als dirigent van de Boston Symphony in Tanglewood en de New Japan Philharmonic in Tokyo. De New Japan Philharmonic was nl. in 1972 in Tokyo opgericht door Seiji Ozawa. Dit is sublieme muziek, schitterend gespeeld door zowel solist als orkest. Niet te missen!

Joseph Jongen Works for Cello & Orchestra Henri Demarquette (cello) Orchestre Philharmonique Royal de Liège Christian Arming cd Musique en Wallonie MEW1785

https://www.stretto.be/2019/10/16/joseph-jongen-entrevisions-integrale-des-melodies-vol-i-door-sarah-defrise-sopraan-en-craig-white-piano-een-uitgave-van-musique-en-wallonie/

https://www.stretto.be/2017/05/21/melodies-van-jongen/