DEPARDIEU CHANTE BARBARA

Liliy Passion

Herinner u “L’aigle noir”, “Nantes”, “La solitude” of “Dis, quand reviendras-tu?” Van 21 januari tot 19 februari 1986 werd in de Zenith in Parijs “Lily Passion” gepresenteerd. Protagonisten waren Barbara, idool van een fervent publiek en Gérard Depardieu die toen in de afgelopen jaren één van de favoriete acteurs van de Franse cinema was geworden. De 19 chansons (o.a. “Ma plus belle histoire d’amour” uit 1966), waarvan enkele samen met Depardieu en eentje “David song” enkel door Depardieu gezongen, werden door Philips op plaat/dubbelalbum uitgebracht. In de jaren ’80 ontwikkelde Barbara een nauwe relatie met de toen rijzende filmster Depardieu en zijn toenmalige echtgenote Élisabeth Guignot. Eenendertig jaar later, worden de twee namen herenigd op wel een heel bijzondere cd “Depardieu zingt Barbara”.

Herdenking

In 2017 herdenken de nostalgische liefhebbers van het Frans chanson de 20ste verjaardag van het heengaan van de joods-Franse zangeres Barbara, eigenl. Monique Serf (1930-1997). Nu heeft het ‘monstre sacré’ van de Franse cinema besloten om een cd uit te brengen waarop hijzelf chansons van Barbara zingt. Depardieu herinnert zich Barbara uit “Lily Passion” toen hij met de legendarische Lady in Black in 1986 het podium deelde in deze muzikale show.

Met pianist Gérard Daguerre

Op de cd staan 14 nummers, waaronder “Mijn grootste liefdesverhaal”, “mimosa-eiland”, “Een kleine cantate”, “In de bossen van Saint-Amand” of “A force de”, geschreven door zijn zoon Guillaume Depardieu dat Barbara op haar laatste album zong. Voor dit bijzonder project werd Gérard Depardieu bijgestaan door Gérard Daguerre, de laatste pianist van de zangeres. De cd werd zelfs opgenomen in haar huis in Précy-sur-Marne.

Intimiteit

Gérard Depardieu zingt overtuigend nieuwe versies van haar emoties. Hij wou de intieme tot flamboyante muziek van Barbara, die voor hem een echte godin was, doen herleven. Hij is daar bijzonder in geslaagd. Barbara’s sentimentele symbiose van weleer met het publiek, dat ze haar “amant à mille bras” noemde, is verworden tot de intimiteit van de opname. Heel bijzonder.

Expressief fluisterend

Op de cd staan een instrumentale prélude (“Précy prélude”) en dertien chansons. Expressief fluisterend declamerend, gesproken- gezongen, interpreteert Depardieu Barbara’s woorden. Daguerre, die haar vanaf 1980 begeleidde, herinnert zich levendig de kracht en expressiviteit van haar melodieën. Op de cd staan de chansons “L’île aux mimosas”, “Une petite cantate”, “Mémoire, mémoire”, “Drouot”, “Le soleil noir”,” Au bois de Saint-Amand”, “La solitude”, “L’aigle noir”, “Nantes”, “À force de”, “Ma plus belle histoire d’amour”, “Dis, quand reviendras-tu?” en “Göttingen”. Als laatste de instrumentale “Précy prélude”.

Tedere passie

De intens tedere maar ingehouden passie van de reus van de Franse cinema is hier gewijd aan de zangeres. Zijn unieke frasering, uniek stemgeluid, zowel gezongen als gesproken, soms zachtjes, soms krachtig, resoneren wonderwel met de op de piano gespeelde noten van Gérard Daguerre, lange tijd de arrangeur van Barbara. Het is het soort passie waarmee de kunstenaar van het witte doek door het prisma van mannen en vrouwen, wier levens ooit door haar heel bijzondere chansons zijn beïnvloed, een nieuwe dimensie schenkt.

Ontroerend zacht

Depardieu zegt en zingt de woorden van Barbara, terwijl Daguerre speelt. Glimlachende blikken weerspiegelen medeplichtigheid. Hier heerst vreemde ernst met klasse. Acterende handgebaren begeleiden de teksten, dat voel je. Staande naast de piano, soms zittend, met ontroerende zachtheid in zijn stem maar terughoudend, brengt Depardieu “Drouot”, “La Solitude” of “A force de”, geschreven voor het laatste album van Barbara door Guillaume, zijn zoon, die in 2008 jong overleed. Een magistraal moment van kwetsbaarheid.

“Du plus loin que me revienne, L´ombre de mes amours anciennes, Du plus loin, du premier rendez-vous, Du plus loin qu´il m´en souvienne, Si depuis, j´ai dit “je t´aime”, Ma plus belle histoire d´amour, c´est vous.”

Depardieu Chante Barbara Au piano Gérard Daguerre cd CIRAN’R / SOGNO MOI Warner

https://www.stretto.be/2019/08/01/brel-barbara-a-capella-door-het-ensemble-aedes-o-l-v-mathieu-romano-schitterend/