ROSTROPOVICH, CELLIST VAN DE EEUW

2017 brengt de 10de verjaardag van het overlijden op 27 april 2007 van Mstislav Rostropovich. Hij was een van de topmusici van de late 20ste eeuw/begin 21ste eeuw en een charismatische en invloedrijke figuur, zowel in de wereld van de muziek als meer in het algemeen in de wereld van cultuur en politiek. Bovendien was de 90ste verjaardag van zijn geboorte op 27 maart jongstleden.

De misschien wel grootste dan toch zeker beroemdste cellist van zijn tijd en een man van spreekwoordelijke vrijgevigheid en charisma, blijft Mstislav Rostropovich (1927-2007) een tot de verbeelding sprekende, invloedrijke figuur op het wereldtoneel. Hij was een meester van het traditioneel repertoire met een passie voor nieuwe muziek (wel 120 nieuwe composities werden aan hem opgedragen) die Prokofiev, Sjostakovitsj en Britten onder zijn vrienden telde.Zijn vurig humanisme leidde tot jaren van verbanning uit de Sovjet-Unie maar hij keerde in 1990 terug om de overgang naar de democratie te bevorderen. De buitengewone rijkdom van het leven en de kunst van Rostropovich wordt uitgedrukt in deze prachtige set, samengesteld met advies van zijn beide dochters Elena en Olga. Live-en studio-opnamen van meer dan drie eeuwen muziek worden aangevuld met een onthullend audio-interview over Sjostakovitsj uit 2006 en een 200-pagina’s tellend, hardcover boek in het Engels, Duits en Frans vol informatie en zelden geziene foto’s, met teksten van Elizabeth Wilson, leerlinge van Rostropovich, en Claude Samuel, voormalig hoofd van Radio France die een intieme vriend was van Rostropovich. Prachtig! Warner Classics brengt voor de gelegenheid alle opnamen samen die Rostropovich maakte voor EMI, Erato en Teldec, zowel solo, cello en piano, cello in kamermuziekverband en uiteraard cello en orkest. Een verzameling van ongekende allure. Alle audio opnamen in de box zijn geremastered. De analoge opnamen zijn geremastered in 24 bit-96khz van de originele opnamen. Subliem! Een must!

Rostropovich Cellist of the Century THE COMPLETE WARNER RECORDINGS Mstislav ROSTROPOVICH / Various composers Various Orchestras instrumentalists & conductors 40CD + 3DVD Warner Classics 9029589230