Brel & Barbara a capella, door het Ensemble Aedes o.l.v. Mathieu Romano. Schitterend!

Het Aedes Ensemble, een professioneel koor opgericht door Mathieu Romano, stelde een a capella-programma samen met chansons van twee grote, Franse chansonartiesten die klassiekers zijn geworden, Jacques Brel en Barbara. Dirigent Mathieu Romano heeft componisten de opdracht toevertrouwd om in hun arrangementen, de intimiteit van hun universum aan te wenden, om zeventien creaties voor Aedes, vorm te geven.

Het Aedes Ensemble werd in 2005 opgericht door Mathieu Romano en heeft als doel grote, bekende en minder bekende werken van het koorrepertoire van de afgelopen vijf eeuwen te interpreteren. Samengesteld uit zeventien tot veertig professionele zangers, nam het Aedes Ensemble deel aan oratoria en geënsceneerde opera’s en bood verschillende programma’s voor koor en piano, orgel of instrumentaal ensemble aan. Het werkt regelmatig samen met gerenommeerde ensembles zoals Les Siècles (François-Xavier Roth), Le Cercle de l’Harmonie (Jérémie Rhorer), Les Musiciens du Louvre (Marc Minkowski), het Orchestre de Paris, het Orkest van Radio France of het Lets Radio Koor (Sigvards Klava).

Het Aedes Ensemble, in residentie in het Théâtre Impérial de Compiègne en in de Cité de la Voix van Vézelay, trad al op in de Philharmonie in Parijs, het Théâtre des Champs-Elysées, de Opéra Royal de Versailles, de Opéra van Bordeaux, en heeft deelgenomen aan de festivals van Chair-Dieu, Besançon, Radio France Montpellier en Granada. In 2017 onderscheidde het zich in Bizets “Carmen” op het Festival d’Art Lyrique van Aix-en-Provence. Dit jaar nodigt de Opéra National de Paris hen uit voor achttien uitvoeringen van “Les Noces” van Stravinsky.

Muziek uit de 20ste eeuw en hedendaagse creaties spelen een essentiële rol in de activiteiten van het ensemble. Hun eerste a capella-cd getiteld “Ludus verbalis” (Eloquentia / Harmonia Mundi), gewijd aan wereldlijke muziek van de 20ste eeuw, werd uitgebracht in juni 2011 en werd bekroond met een Diapason en een Deutsche Schallplattenkritik-prijs. Hun tweede cd, uitgebracht in november 2012, en “Instants limites” (Aeon / Harmonia Mundi), gewijd aan de componist Philippe Hersant (°1948), uitgebracht in september 2013, hebben ook beide een Diapason d’Or gekregen. De dubbel cd “Ludus verbalis, volumes III en IV” (NoMadMusic), gewijd aan religieuze muziek van de 20ste eeuw, werd uitgebracht in april 2015. In maart 2019 verscheen hun magnifieke cd waarop het Requiem van Fauré en de Cantate Figure Humaine van Francis Poulenc samenkomen.

In juni 2016 werd het Aedes Ensemble door de “Association Professionnelle de la Critique Théâtre Musique et Danse”, dé muzikale revelatie van het seizoen genoemd. Het Aedes Ensemble, in residentie in de regio’s Bourgondië-Franche-Comté en Hauts de-France, ontwikkelt ook elk jaar educatieve en culturele activiteiten, en is betrokken bij educatieve projecten met schoolkinderen, studenten en zangers of dirigenten, amateurs en jonge professionals. Het Aedes Ensemble wil overal en met alle doelgroepen muziek delen en wil daarbij ook muziek brengen op onverwachte plaatsen, zoals in ziekenhuizen of gevangenissen.

Mathieu Romano maakt deel uit van de nieuwe generatie veelzijdige dirigenten en werkt zowel met a capella-koor als met orkest. Hij omarmt alle genres, van barokmuziek tot hedendaagse creaties, concert en opera. Na zijn studie aan het CNSMDP vervolmaakte hij zich in masterclasses van François-Xavier Roth, Pierre Boulez en de Finse dirigente en celliste, Susanna Mälkki, en werd assistent-dirigent van David Zinman, Dennis Russell Davies, François-Xavier Roth, Paul Agnew en Marc Minkowski. Hij dirigeerde ensembles zoals het RIAS Kammerchor of het Lets Radio Koor, dirigeert regelmatig operaproducties met de “Frivolités Parisiennes”, evenals hedendaagse projecten met het “Ensemble Itinéraire”, en werkt ook samen met het Nederlands Kamerkoor en het Orchestre Régional de Normandie.

Met het Ensemble Aedes, waarvan hij oprichter en artistiek directeur is, wordt hij regelmatig uitgenodigd door de Philharmonie in Parijs, het Théâtre des Champs-Élysées, het keizerlijk theater van Compiègne, het auditorium van Dijon, en op festivals zoals deze van Aix-en-Provence, La Chaise-Dieu en Besançon, of de Rencontres musicales de Vézelay en is met het Ensemble Aedes, betrokken bij acties voor meer toegankelijkheid en muziekeducatie. Sinds 2017 is hij dirigent van het Orchestre DEMOS Châtellerault, één van de vier DEMOS-orkesten in Nieuw-Aquitanië (samenvoeging van de regio’s Aquitanië, Limousin en Poitou-Charentes), en is geassocieerd kunstenaar van het “Théâtre Impérial de Compiègne”.

Zeventien nummers werden geselecteerd door een groep van zeventien zangers en negen componisten-arrangeurs, Aurélien Dumont, Manuel Peskine, Vincent Manach (foto), Julien Joubert, Philip Lawson, Victor Jacob, Fabien Touchard, Christophe Looten en François Saint-Yves. Met opgewonden benaderingen die verrassen, kenmerkt het vocaal ensemble zich door een goede samenhang als tutti, maar onthult ook prachtige individualiteiten in de afwisseling van lichtere nummers, donkere en vaak verpletterende, vooral bij Barbara.

Op de cd staan Gauguin (arr. Aurélien Dumont); La Mort (arr. Manuel Peskine); Dis, quand reviendras-tu (arr. Manuel Peskine); Attendez que ma joie revienne (arr. Victor Jacob); Hop-là (arr. Julien Joubert); L’Aigle noir (arr. Philip Lawson); Septembre (arr. Vincent Manac’h); Jacques Brel (1929-1978): Le Tango funèbre (arr. Manuel Peskine); Les Fenêtres (arr. Vincent Manac’h); La Valse à mille temps (arr. Julien Joubert); Voir un ami pleurer (arr. Philip Lawson); L’Air de la bêtise (arr. Victor Jacob); L’Amour est mort (arr. Fabien Touchard); Ne me quitte pas (arr. Christophe Looten); Le Gaz (arr. Manuel Peskine); Grand-Mère (arr. François Saint-Yves) en La Quête (arr. Fabien Touchard). De cd werd opgenomen in de Salle Colonne in Parijs. Een programma dat opnieuw de vitaliteit en verbeelding bewijst van het ensemble Aedes. Warm aanbevolen.

Brel & Barbara Ensemble Aedes Mathieu Romano cd Evidence EVCD055

https://www.stretto.be/2017/11/23/alexandre-tharaud-barbara/

https://www.stretto.be/2017/04/09/depardieu-chante-barbara/

https://www.stretto.be/2019/03/29/requiem-versie-van-1893-van-gabriel-faure-en-koorwerken-van-poulenc-en-debussy-door-het-vocaal-ensemble-aedes-o-l-v-mathieu-romano-op-het-label-aparte-adembenemend-mooi/