Alexandre Tharaud e.a., Barbara

Voor deze heel bijzondere dubbel cd nodigde pianist Alexandre Tharaud een spectaculaire reeks gasten uit om hem te vergezellen in zijn eerbetoon aan de singer-songwriter Barbara, die in november 1997, nu 20 jaar geleden, overleed. Onder de gasten zijn Juliette Binoche, Vanessa Paradis en Jane Birkin.

De Parijs-Joodse Monique Serf, alias “Barbara” (1930-1997), deelde een ereplaats in de wereld van het Frans chanson met twee andere ‘B’s’, Jacques Brel en Georges Brassens. Het idee van Alexandre Tharaud voor dit album gaat terug tot de dag van haar begrafenis. Hij ging, net als vele andere fans, naar de begraafplaats in Bagneux aan de rand van Parijs. Nadat de drukte en tv-camera’s waren vertrokken, bleef een groep toegewijden aan haar graf. “Ik besefte toen dat Barbara zou blijven leven met onze stem”, zegt Tharaud. “Ik was jong, maar de opnamestudio stond al centraal in mijn leven. Die ochtend beloofde ik op de begraafplaats van Bagneux om een album te maken dat helemaal gewijd zou zijn aan de muziek van Barbara. Ik had tijd nodig en zangers. De gasten op dit album zijn niet die anonieme rouwenden, maar vrienden die ik heb uitgenodigd om hun eigen unieke stem te geven aan dit eerbetoon.”

Voor deze dubbel cd heeft Tharaud uitvoerders uit verschillende generaties en met diverse artistieke en culturele achtergrond uitgenodigd. Het zijn naast de actrices-zangeressen Juliette Binoche, Vanessa Paradis en Jane Birkin, rockster Radio Elvis, singer-songwriters Bénabar, Juliette, Dominique A, Tim Dup, Jean-Louis Aubert en Albin de la Simone, Camélia Jordana, Rokia Traoré, Hindi Zahra en Luz Casal, acteur-regisseur Guillaume Gallienne, de violist Renaud Capuçon, klarinettist Michel Portal, de accordeonist Roland Romanelli en het strijkkwartet Modigliani. Alexandre Tharaud speelt zelf mee op bijna alle nummers, niet alleen piano, maar ook elektronisch orgel en celesta. Heel, heel bijzonder.

Cd 1

1.Pierre (prélude) – Alexandre Tharaud

 1. Cet Enfant – là Dominique A
 2. Septembre – Camélia Jordana
 3. Mes Hommes – Juliette Binoche
 4. Du bout des lèvres – Vanessa Paradis
 5. A mourir pour mourir – Pierre Guénard
 6. Vivant poème – Jean-Louis Aubert
 7. Pierre – Tim Dup
 8. Y’aura du monde – Bénabar

Cd 2

 1. Là – bas Jane Birkin
 2. C’est trop tard – Albin de la Simone
 3. Au bois de Saint – Amand Rokia Traoré
 4. Vienne – Juliette Binoche
 5. Dis,quand reviendras – tu? Hindi Zahra
 6. Les Amis de Monsieur – Guillaume Gallienne
 7. Attendez que ma joie revienne – Luz Casal
 8. Pierre (postlude) – Alexandre Tharaud

Agenda : “BARBARA” met ALEXANDRE THARAUD ten voordele van VIVA FOR LIFE : Zaterdag 16/12/2017 om 20H15  –  FLAGEY STUDIO 4   – BRUSSEL

Alexandre Tharaud Barbara diverse uitvoerders 2 cd Erato/Warner Classics 0190295759155

https://www.stretto.be/2018/12/16/alexandre-tharaud-speelt-beethovens-piano-sonatas-opus-109-110-en-111-op-het-label-erato-magistraal/#more-14516

https://www.stretto.be/2019/08/01/brel-barbara-a-capella-door-het-ensemble-aedes-o-l-v-mathieu-romano-schitterend/