“SOLO”, het aangrijpend levensverhaal van zangeres Luna Zegers

Luna verloor haar ouders en zus aan ziekte waarna ze als jonge vrouw alleen achterbleef. Ze ging op zoek naar troost en naar een manier om uiting te geven aan haar verdriet. Luna vond deze in de Spaanse flamencozang.

In dit boek, zowel een familiekroniek als een reisverslag, vertelt ze over haar onbezorgde jeugd, van de verdrietige periode van verlies en rouw, en van een hernieuwde levenslust waarmee ze als eerste niet-Spaanse de opleiding flamencozang afrondde aan het prestigieus conservatorium ESMUC in Barcelona.

Ze reisde meerdere malen naar de Verenigde Staten waar ze zanglessen volgde bij Theo Bleckmann en compositieles bij Bill Markovitz (Manhattan School of Music, New York). Daarna bracht haar nieuwsgierigheid haar naar Bangalore in India, waar ze Zuid-Indiase zang studeerde. Dit bracht haar vervolgens op het pad van de flamenco-zang, vanwege de wortels die deze Spaanse muziekstijl onder andere heeft in de eeuwenoude traditie van Indiase muziek. Luna reisde naar het Spaanse Sevilla om zich onder te dompelen in de flamenco en werd daar geraakt door de rauwe expressie van de flamenco-zang, waarin ze zowel diep verdriet als intense levensvreugde hoorde doorklinken. Een paar jaar later verhuisde ze naar Barcelona waar ze, als eerste buitenlander ooit, aangenomen werd voor de opleiding flamenco-zang aan de “Escuela Superior de Música de Cataluña” bij flamenco-zanger José Miguel Vizcaya “Chiqui de la Linea”.

Tot 2012 trad Luna veelvuldig op met haar band “Radio Luna” waarmee ze een stilistische brug bouwde tussen jazz en flamenco. Ze waren o.a. te horen op de Amsterdamse Uitmarkt, het Concertgebouw, Paradiso, het Vondelparktheater, en in theaters door heel Nederland.

In 2015 studeerde ze als eerste niet-Spaanse af in de opleiding flamenco-zang aan het prestigieus conservatorium “ESMUC” in Barcelona met de volledig door haarzelf geschreven (teksten & muziek) eindexamenvoorstelling “Entre Dos Mundos” (Tussen Twee Werelden). Deze stukken kwamen in januari 2017 uit op cd met dezelfde titel, die Luna officieel presenteerde op het internationaal gerenommeerd festival “Flamenco Biënnale Nederland”.

‘Entre Dos Mundos‘ was Luna’s eerste album waarop ze haar leven tussen twee werelden bezong, Nederland en Spanje. Op deze cd verklankte ze thema’s als identiteit en verlangen, levenslust en verdriet, liefde en verlies. Luna nam de Spaanse flamenco als vertrekpunt en combineerde dit met haar ervaring als jazz-zangeres en componiste.

In Spanje treedt Luna meerdere malen op in de concertreeks “Poco ruido y mucho duende” met flamenco-zangeres Mayte Martín en in de concertreeks georganiseerd door Mayte Martin onder de naam “Savia Nueva”. Ook zingt ze in de flamenco-concertreeks “Grandes Conjuntos” in concertzaal L’Auditori in Barcelona met flamenco-gitarist Juan Gómez “Chicuelo” en met gitarist Juan Carlos Gómez Pastor. Daarnaast is Luna de zangeres van het flamenco-trio (zang, gitaar, dans) “Luna Flamenca” en componeert ze ook muziek en teksten voor haar eigen jazzgroep.

In deze autobiografie vertrekt ze vanaf haar onbezorgde jeugd in het Brabantse Overloon, gaat langs verdrietige jaren waarin ze haar ouders en zus verloor aan ziekte, en komt uiteindelijk in een periode van hernieuwde levenslust die haar in staat stelde om als eerste buitenlandse de officiële conservatoriumtitel in flamenco-zang te behalen. Haar vader overleed aan een zeldzame erfelijke hersenafwijking. Niet veel later bleek haar zus Marieke aan dezelfde ziekte te lijden. Ook zij overleed. Ruim twee jaar daarna stierf haar moeder onverwacht aan kanker. ‘Solo’ is een combinatie van een aangrijpende familiekroniek, een boeiend reisverhaal en een diepgaand verslag van een persoonlijke transformatie. Luna woont en werkt momenteel in Nederland en in Spanje. Meer dan het lezen waard. Warm aanbevolen.

Luna Zegers SOLO mijn verhaal over verdriet en rouw, en de troost van muziek Uitg. Ambo/anthos ISBN 9789026339196