Kerstsfeer met German Brass

Bach, Händel, Telemann, alleen al de namen van deze drie componisten roepen een heel universum aan mogelijkheden voor blazers op. Als het dan ook nog eens om het Duits blazersensemble “German Brass” gaat, dat reeds sinds het midden van de jaren ‘70 voor muzikale sensatie zorgt, weet men dat men zich hier aan het allerbeste mag verwachten.

In navolging van hun succesvolle cd “Bach on Brass” presenteren ze naar de Kerstperiode toe, een feestelijke compilatie van werken van Telemann, Händel, Johann Sebastian Bach en tijdgenoten.

“Brass Heralds”, de naam van hun nieuwe dubbel cd, is niet echt een kerstalbum maar past wel bij de typische kerstsfeer. „Laß, dem Höchsten zu gefallen, Ihm ein frohes Danklied schallen!“ (Aria, BWV 69). Met trompetgeluid en hoorngeschal verkondigen de herauten hoop en verwachting tijdens de Advent. Wanneer de tien virtuoze leden van German Brass hun goud glimmende hoorns, trombones, trompetten en tuba’s uitpakken en zich over een cantate van Johann Sebastian Bach buigen, is het feest.

Vanuit Bachs Ratwechsel cantate over de Aria “Bist du bei mir”, van het Notenboekje voor Anna Magdalena Bach naar de bekende Toccata en Fuga, wil German Brass hoop, troost en moed verkondigen. De arrangementen zorgen voor een perfecte demonstratie van de indringende klank van een koperensemble.

Al 40 jaar schrijft het Duits ensemble geschiedenis. Met hun virtuositeit, hun briljante muzikaliteit en hun eigen charme hebben ze met hun volumineuze klank als van een orgel, de muzikale kopercultuur doorslaggevend beïnvloed. De klank van het ensemble lijkt zo dicht bij de luisteraar dat het effectief de indruk geeft van het geluid van een feestelijk orgel tijdens de kerstvespers.

Het feit dat German Brass een succesverhaal is, is niet alleen zichtbaar door zijn vele uitverkochte tournees in heel Europa, maar ook door de ECHO Classic Award 2016 voor “Bach on Brass”. “Brass Heralds” is een compilatie voor alle koperliefhebbers en de perfecte cd voor het gezegend kerstseizoen! Warm aanbevolen.

Op de 2 cd’s staan o.a. Bach: Sinfonia aus BWV 29; Brandenburgisches Konzert Nr. 1 (Adagio); Brandenburgisches Konzert Nr. 2 (Allegro assai); Toccata BWV 538 “Dorische”; Choral BWV 639 “Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ”; Concerto BWV 593 (Allegro); Präludium & Fuge c-moll BWV 847; Concerto d-moll BWV 1059 (Adagio); Fuge BWV 564; Flötensonate BWV 1031 (Siciliano); Concerto BWV 596; Choral BWV 649 “Wachet auf, ruft uns die Stimme”; Arie aus BWV 146; Partita BWV 826 (Sinfonia); Choral “Es ist genug” aus BWV 60 , Händel: Ouvertüre aus Feuerwerksmusik; Suite d-moll, John Baston: Concerto Nr. 2, Telemann: Quartett d-moll TWV 31: d1 (Allegro) aus Tafelmusik en Rameau: Ouvertüre aus Les Fetes de l’Hymen et de l’Amour.

Brass Heralds Bach Händel Telemann German Brass 2 cd Berlin Classics 0301005BC