Indrukwekkend Kerstspel door Nieuw Vocaal Amsterdam en het Amsterdam Baroque Orchestra o.l.v. Ton Koopman

Nederland en andere Noordwest-Europese landen kennen een heel eigen repertoire van kerst- en adventsliederen die deels al uit de middeleeuwen stammen. Hoewel verboden tijdens de Reformatie, hebben ze dankzij hun artistieke kracht en sterke melodieën de historische storm overleefd.

Nieuw Vocaal Amsterdam is een klassiek stemtrainingsprogramma gespecialiseerd in opera, toegankelijk voor kinderen en jongeren vanaf 4 jaar. Het werd opgericht in 2005 en onmiddellijk ontstond het idee om jaarlijks een Kerstspel uit te voeren. In deze uitvoeringen zouden dan alle studenten samen optreden. Ton Koopmans arrangement van kerstliederen voor het Amsterdams Barokorkest was het muzikaal uitgangspunt. De eerste uitvoering van het kerstspel was enkel met piano, engelen, schapen en herders die samen met Maria en Jozef, optraden en zongen. Het bleek meteen een succes en zo evolueerde het tot een avondvullend programma.

Ton Koopman heeft zich als geen ander sterk gemaakt voor deze waardevolle muziek, door ze te arrangeren voor barokorkest, kinder- en jeugdkoor. Nu zijn ze te horen als een betoverend muziektheater, naar een concept van Caro Kindt.

De uitvoering van dit jaar bestaat uit traditionele, oud-Nederlandse en West-Europese kerstliederen, gearrangeerd in sfeervolle Renaissance- en Barokstijl, en geregisseerd door Ton Koopman, voor Nieuw Vocaal Amsterdam en het Amsterdams Barokorkest. Ongeveer 350 studenten van Nieuw Vocaal Amsterdam, van 4 tot 21 jaar, voeren de liederen uit op het hoogste niveau, begeleid door het Amsterdam Baroque Orchestra. Ronduit schitterend. Niet te missen!

De koren zijn Nieuw Vocaal Amsterdam, het Nieuw Amsterdams Kinderkoor, het Nieuw Amsterdams Jeugdkoor, het Nieuw Amsterdams Jongenskoor en opleidingskoren. Andere medewerkers zijn Dieuwertje Blok, verteller (foto), Caro Kindt, Oda Hochscheid regie, Hetty Kleinloog vertellerstekst, Neela Paulussen kostuumontwerp en Tjallien Walma van der Molen, podiumbeeld. Een bijzondere rol is weggelegd voor Dieuwertje Blok die in de rol van Maria op latere leeftijd, terugblikt op deze bijzondere periode in haar leven. Een hartverwarmende cd.

Tracklist :

1 Wij komen tezamen

2 Veni, veni Emmanuel

3 Kind’ren zwijgt zo moogdi horen

4 Valasus

5 O doe die Rose van Jericho

6 Op enen kerstnacht

7 Sinfonia (uit Weihnachtsoratorium van J.S. Bach)

8 Maria die zoude naar Bethlehem gaan

9 Sint Jozef ging al treuren

10 Nu zijt wellekome

11 Laet ons met verheughen springhen

12 In ‘t stalleke van Bethlehem

13 Gloria in excelsis Deo

14 Hoe leit dit kindeke

15 Ik kniel aan uwe kribbe neer

16 Er is een roos ontsprongen

17 O herders, laat uw bokken en schapen

18 Er is een kindeke geboren op aard

19 In dulci jubilo

20 ‘t Is geboren het Godd’lijk kind

21 Klein, klein Jezuke

22 Kling klokje klingelingeling

23 Stille nacht

24 Midden in de winternacht

25 A la berline postiljon!

26 Kerstverhaal verteld door Dieuwertje Blok

Kerstspel Nieuw Vocaal Amsterdam / Amsterdam Baroque Orchestra / Ton Koopman cd Challenge Classics CC 72267