Opvallende fluitmuziek van Franz & Carl Doppler

De broers Doppler uit Lemberg (nu Lviv-Oekraïne) speelden een belangrijke rol in het muziekleven van de K&K-monarchie als componisten, dirigenten, musici en als orkest solisten. Ze waren op goede voet met bekende musici uit die tijd, zoals Liszt, Ferenc Erkel of Jozsef Bajza. Franz Doppler orkestreerde trouwens zes van Franz Liszts Hongaarse Rhapsodieën.

Franz Doppler maakte zijn debuut als fluitist in 1834 toen hij nog maar 13 jaar oud was. Hij vormde een fluit duo met zijn 4 jaar jongere broer Carl, die behalve fluitist ook componist was, en met wie hij op tournee ging door Europa. Franz Doppler was eerste fluitist en dirigent van de Wiener Hofoper en doceerde fluit aan het conservatorium van de “Gesellschaft der Musikfreunde” in Wenen. Carl Doppler was de muziekdirecteur van het Nationaal Theater in Boedapest en was daarna Hofkapellmeister in Stuttgart. Beide broers bespeelden een Tulou-fluit met slechts vier kleppen. De Parijse fluiten van Jean-Louis Tulou (foto) rivaliseerden in de 19de eeuw met deze voorzien van het uitgebreider, nieuw kleppensysteem van Theobald Böhm uit München.

Dit is de vijfde release in een set van 10, met de complete muziek van de Dopplers voor fluit, inclusief arrangementen. De Spaans-Catalaanse fluitist Claudi Arimany (°1955) deed jaren onderzoek voor dit project en inspireerde veel andere beroemde musici om mee te werken aan de realisatie. Zo zijn de fluitisten Walter Auer, Shigenori Kudo en Massimo Mercelli,  samen met Claudi Arimany te horen op deze cd. De internationaal gerenommeerde fluitist Claudi Arimany wordt beschouwd als de directe erfgenaam, zowel in stijl als concept, van Jean-Pierre Rampal, zijn mentor en collega. Arimany speelde als solist met toonaangevende internationale orkesten. Pianisten van dienst zijn hier Michel Wagemans, John Steele Ritter en Alan Branch. Net als de andere cd’s in de Doppler reeks, een verruimende ontdekking.

Tracklist :

Doppler, F & C: Souvenir de Prague for 2 flutes and piano Op. 24

Doppler, F: Fantaisie sur ‘Mutterseelenallein’ lied de Alb. Braun, Op. 41

Doppler, F: Mazurka de salon, Op. 16

Doppler, F: Morceaux favoris sur ‘Die Zauberflöte’ de W.A. Mozart

Doppler, F: Harfentrio (Nocturno)

Doppler, C: Pot-pourri sur ‘Hunyady Laszlo’ for piano and flute

Doppler, F: Duo sur ‘Norma’ de Bellini for two solo flutes

Doppler, F: Andante for flute and piano

Doppler, F: Casilda fantaisie pour flûte et harpe

Franz & Carl Doppler Complete Flute Music vol. 5/10 Claudi Arimany M.Wagemans A.Branch Orquetra Sinfonica de l’Opera de Barcelona Guerassim Voronkov cd Capriccio C5299