Mélodies van Joseph Jongen

Joseph Jongen

Dit is de eerste opname van “Mélodies” voor sopraan met begeleiding van pianokwintet van de Luikse componist Joseph Jongen (1873-1953). Hoewel hij meestal instrumentale muziek componeerde, beschouwde hij solo vocale muziek evenwaardig en componeerde hij ongeveer een dertigtal Liederen/Mélodies, waarvan de meeste in zijn leven werden gepubliceerd, maar dan in de versie met pianobegeleiding. In sommige gevallen maakte hij drie versies, een versie met begeleiding van piano, een versie met strijkkwartet of pianokwintet of een orkestversie. Bepaalde zijn tot op vandaag nog niet gepubliceerd. Deze opname bevat twaalf Mélodies, gecomponeerd tussen 1902 en 1917, alle begeleid door pianokwintet. Heel origineel.

Joseph Jongen bleef trouw aan de esthetiek van zijn voorgangers/symbolisten. In 1948, op zijn 75ste , componeerde hij nog in een stijl in de lijn van Duparc. Voor de bekendheid van de muziek van Joseph Jongen is deze cd een heel belangrijke uitgave. Op de cd staan 12 liederen/Mélodies voor sopraan met begeleiding van een pianokwintet, een zelden voorkomende bezetting. Het “Chanson perpetuelle” uit 1898 van Ernest Chausson zou Jongen geïnspireerd hebben.

Het ensemble Oxalys met pianist Jean-Claude Vanden Eynden, laat zich ook hier weer van hun beste zijde horen. Of de ontroerende, romantische klanken voldoende expressie krijgen door de stem van de Franse sopraan Claire Lefilliâtre laten we hier even in het midden. Haar dictie schiet enigszins te kort maar dit wordt gecompenseerd door haar juiste intonatie. Deze cd beluistert u om deze onbekende maar bijzondere muziek te ontdekken. Een mooie uitgave van “Musique en Wallonie” met foto’s en uitgebreide tekst, o.a. in het Nederlands.

Op de cd staan “Chanson roumaine” (Hélène Vacaresco), op. 25 No. 3, “Parfum exotique”, op. 29, “Quand ton sourire me surprit”, op. 29, “Tableau gothique”, op. 29,” Que dans les cieux” (Jules Delacre), op. 45 No. 2, “Les cadrans” (Frans Hellens), op. 45 No. 1, “Calmes, aux quais déserts”, op. 54, “Les pauvres”, op. 64, “Epiphanie des Exilés” (Frans Hellens), op. 57 No. 1, “Sur la grève” (Henri de Régnier), Op. 57 No. 4, “Release” (Georges Jean-Aubry), Op. 57 No. 5 en “La musique”, op. 135

Joseph Jongen La Musique Claire Lefilliâtre Oxalys cd La Musique Musique en Wallonie MEW1684

https://www.stretto.be/2019/10/16/joseph-jongen-entrevisions-integrale-des-melodies-vol-i-door-sarah-defrise-sopraan-en-craig-white-piano-een-uitgave-van-musique-en-wallonie/

https://www.stretto.be/2017/04/09/joseph-jongen/