Mélodies van Camille Saint-Saëns

Hoewel de eeuwwisseling van de 20ste eeuw het gouden tijdperk was van het Franse lied, werd het genre meestal op piano begeleid en slechts zelden georkestreerd. Maar Camille Saint-Saëns, een groot liefhebber van poëzie, was wel een voorvechter van de georkestreerde mélodie in de Franse stijl. Hij wilde daarmee de overweldigende populariteit van opera aria’s op concertprogramma’s compenseren. Als groot bewonderaar van Victor Hugo, heeft Saint-Saëns veel van zijn gedichten getoonzet, waaronder “L’Enlèvement”, “Rêverie” en “Le Pas d’Armes du Roi Jean”, beschouwd als één van zijn meesterwerken. Exotisme en een zekere betekenis van het bovennatuurlijke zijn aanwezig in de Mélodies. Van de vijfentwintig melodieën met orkest in het oeuvre van Saint-Saëns werden er hier negentien opgenomen, alle voor de eerste keer.

Door talenten als de Franse tenor Yann Beuron en de Griekse bariton Tassis Christoyannis worden de woorden hier perfect geserveerd. Het orkest o.l.v. de Duitse dirigent Markus Poschner en de solisten laten hun kleurrijke talenten horen vanaf de eerste maten. De uitgave van deze heel mooie cd is een belangrijke gebeurtenis. Ze laat ons nl. een heel belangrijk segment van de geschiedenis van de vocale muziek herontdekken, een herontdekking mogelijk gemaakt door de Fondation Bru Zane. Hier ontdekt u in de eerste plaats Saint-Saëns’ zes heel mooie “Mélodies persanes”, op. 26 op tekst uit “Nuits persanes” (1870) van Armand Renaud (1836-1895) en de gezongen versie! van zijn “Danse macabre” op het gedicht “Égalité-Fraternité” uit “Heures sombres”, (vierde deel van de bundel “L’Illusion”) uit 1875, van de dichtende arts Henri Cazalis (1840-1909). “Zig et zig et zig, la mort en cadence, Frappant une tombe avec son talon, La mort à minuit joue un air de danse, Zig et zig et zag, sur son violon”. Een hele verrijking. Warm aanbevolen.

Camille Saint-Saëns Mélodies avec orchestre Tassis Christoyannis Yann Beuron Orchestra Della Svizzera Italiana Markus Poschner cd ALPHA 273

https://www.stretto.be/2018/09/03/fijne-liederen-melodies-van-charles-gounod-door-tassis-christoyannis-en-jeff-cohen-op-het-label-aparte/#more-11733