Fijne Liederen/Mélodies van Charles Gounod door Tassis Christoyannis en Jeff Cohen op het label APARTE .

De Griekse bariton Tassis Christoyannis, specialist van het Franse Lied, heeft een selectie gemaakt van 24 liederen/mélodies uit  het omvangrijk liedrepertoire van de Franse componist Charles Gounod (1818-1893). Hij wordt begeleid door de Amerikaanse pianist Jeff Cohen.

Charles Gounod, de componist van wel 170! liederen (Mélodies), is vooral bekend om zijn toonzettingen van Franse dichters. Toch heeft hij bijna een derde van zijn liederen op Engelse gedichten gecomponeerd. Deze ontstonden tijdens de vier jaar dat de componist in Londen doorbracht, van het najaar 1870 tot het voorjaar 1874, maar ook na zijn terugkeer naar Frankrijk. Daarnaast componeerde hij er vijftien in het Italiaans, sommige in het Spaans en in het Duits. De mélodie was hét terrein van de intieme expressie van Gounods talent. Hij koos nauwgezet zijn dichters maar ook oudere auteurs over wie de tijd de charme van hun glans had bewaard. Hij koos Hugo, de Musset, Gautier en Lamartine, maar ook Racine, La Fontaine, Baïf en Ronsard. Gounod was bijzonder gevoelig voor de kracht van woorden. De muziek diende de poëtische teksten.

Gevoelig als hij was voor de betekenis en de klank van woorden, vond hij telkens de juiste melodische beweging, verbonden aan de verbuigingen van de uitspraak, een expressief ritme, spreeksnelheid en welsprekendheid. Gezongen welsprekendheid zou bijna voldoende kunnen zijn om te verwoorden wat kenmerkend was voor zijn vocale muziek. Zo voelde Gounod de kracht van het woord als het fundament van het christendom. Bij zijn terugkeer naar Parijs in 1843 werd hij nl. koorleider in de kerk van de buitenlandse missies, waar hij met priesters samenwerkte, van wie sommigen met hun leven betaalden voor het evangeliseren van roepingen. Zijn flexibiliteit respecteerde de articulatie en de natuurlijke verbuiging van de verzen. Daarom hebben deze werken een lichte dictie nodig. De bariton Tassis Christoyannis en de pianist Jeff Cohen bezitten dit meesterschap. Hun eerdere opnames voor APARTE zijn trouwens referenties in de discografie van de Franse Mélodie. Niet te missen!

CHARLES GOUNOD MÉLODIES Tassis Christoyannis Jeff Cohen cd APARTE AP181

https://www.stretto.be/2017/05/21/melodies-van-camille-saint-saens/