Franse pianoconcerti

In 2012 verscheen bij SWR music een cd met Franse pianoconcerti opgenomen door de Duitse pianist Florian Uhlig en het Duits Radio Filharmonisch Orkest Saarbrücken/Kaiserslautern o.l.v. de Spaanse dirigent Pablo González. Nu hebben deze zelfde musici een tweede cd voor hetzelfde label opgenomen. Ze kozen dit keer Ravels Pianoconcert voor de linkerhand, de “Ballade” van Germaine Tailleferre, de “Fantaisie variée” van Nadja Boulanger en het Pianoconcert van Jean Françaix.

De werken van Germaine Tailleferre en Nadia Boulanger zijn voor de meeste muziekliefhebbers waarschijnlijk ontdekkingen. Bij Boulanger valt de 19de eeuwse, pianistische virtuositeit op, bij Tailleferre is het de weelderige pracht van de klank, uiterst transparant en zeer sensueel. Tot de in 1919-1920 op instigatie van de dichter Jean Cocteau opgerichte Franse “Groupe des Six” was de enige vrouw Germaine Tailleferre (1892-1983). Haar Ballade voor piano en orkest ontstond in 1920-1922 in verschillende fasen, eerst als een puur orkestwerk, dan als een solo stuk voor piano en ten slotte als Concerto. Nadia Boulanger (1887-1979) kwam uit een muzikale familie. Haar vader was componist. Ze werd wereldberoemd door haar educatief, pedagogisch talent. Tientallen componisten uit Frankrijk, de Verenigde Staten en Polen, volgden haar cursussen, van Bernstein en Copland tot Burt Bacharach en Philip Glass. Haar “Fantaisie variée” voor piano en orkest uit 1912 werd geïnspireerd door voorbeelden van César Franck en Rachmaninov, verrijkt met hele toontoonladers en impressionistische harmonieën.

Florian Uhlig (°1974) uit Düsseldorf gaf zijn eerste pianorecital in 1986. Hij studeerde eerst bij Roland Pröll in Dortmund en vervolgde dan zijn studie bij Peter Feuchtwanger en anderen aan de Royal College of Music en de Royal Academy of Music in Londen, waar hij nu woont. Zijn orkestdebuut was in het Barbican Centre in 1997. Als gevolg daarvan concerteerde hij met het BBC Symphony Orchestra, de Dresden Philharmoniker, het Münchens Symfonie Orkest, het Radio Symfonie Orkest Saarbrücken, het Kamerorkest van het Beiers Radio Symfonie Orkest en met het Weens Kamerorkest.

Naast zijn solocarrière was en is Florian Uhlig actief als kamermusicus en begeleider, hij was bv. de laatste begeleider van Hermann Prey, en ontwikkelde programma’s met acteurs (Christoph Bantzer, Cornelia Froboess en Gudrun Landgrebe). Uhlig heeft de complete werken voor piano en orkest van Dmitri Sjostakovitsj opgenomen en gaf masterclasses en lezingen aan de Royal College of Music, aan het Conservatoire de Neuchâtel en aan de universiteiten van Johannesburg en Kaapstad. Sinds 2008 is hij artistiek directeur van het Johannesburg International Mozart Festival. In 2014 werd hij benoemd tot hoogleraar aan de Hochschule für Musik Carl Maria von Weber in Dresden.

Het orkest heeft affiniteit met de subtiele, Franse muzikale taal en Uhligs helder, sensueel en transparant spel dompelt de werken in helder licht. Alles heeft esprit, transparantie en humor, gecombineerd met elegantie en subtiliteit. Magnifiek!

Florian Uhlig Debussy Fantasie für Klavier & Orchester Francaix Concertino für Klavier & Orchester Poulenc Klavierkonzert Ravel Klavierkonzert G-Dur Deutsche Radio Philharmonie Pablo Gonzalez cd SWR Hännsler classic 93.302

Florian Uhlig Klavierkonzerte Vol. 2 Ravel Tailleferre Boulanger Françaix Deutsche Radio Philharmonie Pablo González cd SWR19027