BRAHMS DOOR VIOLIST GLUZMAN

Brahms componeerde één van zijn zonnigste werken, zijn Vioolconcerto in D, tijdens de zomer van 1878 aan de idyllische Wörthersee in Karinthië in Oostenrijk. Tegen het eind van die zomer kon hij de vioolpartij van het eerste deel en het begin van de Finale aan zijn vriend, de violist Joseph Joachim, opsturen. Brahms vroeg Joachim advies met betrekking tot het componeren voor viool en vertelde hem ook dat hij van plan was een werk in vier delen te componeren. Tegen de tijd dat Joachim de eerste uitvoering van het werk, op nieuwjaarsdag 1879, speelde, hadden de twee het werk uitvoerig besproken en had Brahms de twee geprojecteerde innerlijke bewegingen vervangen door het gloeiend mooi Adagio.

F.A.E.

Vadim Gluzman (°1973),leerling van Zakhar Bron en Dorothy DeLay en protégé van Isaac Stern, die voor BIS eerder romantische concerti uitbracht van Tsjaikofski en Bruch (Diapason d’Or), vindt nu met zijn sublieme Brahms uitvoering steun van het Luzerner Sinfonieorchester o.l.v. James Gaffigan (°1979). Hij bespeelt de Stradivarius “Ex-Leopold Auer” uit 1690 en combineert het Concerto met Brahms’Vioolsonate nr. 1, min of meer ten tijde van het concerto geschreven. Als derde compositie Brahms’ aanstekelijk Scherzo uit de F-A-E Sonate, (“Frei aber Einsam”), uitgevoerd met zijn vrouw en muzikale partner, de pianiste Angela Yoffe. Memorabele opnamen, een bijzonder mooie cd!

Brahms Violin Concerto & Sonata No. 1 cd Bis BISSA 2172