TROOST IN MUZIEK

Kan muziek troost bieden? Is er voor muziek een rol weggelegd in het omkaderen van onze emoties in deze tijd van drama en leed? En indien muziek inderdaad kan troosten, hoe doet ze dat? In dit bijzonder boek wordt in 15 essays, vanuit een open pluralistische blik op de Mattheuspassie van J.S. Bach, gezocht naar antwoorden op vragen rond geborgenheid en spiritualiteit.

De vijftien Bachliefhebbers- en specialisten zoals o.a. Philippe Herreweghe, Ton Koopman (voorwoord), Sigiswald Kuijken, Werner Trio, Kees van Houten, Jos van Veldhoven en Etienne Vermeersch, zoeken uit wat we kunnen ervaren bij het luisteren naar Bachs passie en Peter Schmidt vraagt zich af of de tekst bij die passie maar gewoon “de meest onderdanige dienaar van de muziek” is, zoals Mozart zei over tekst bij muziek. Zo tonen ze hoe je in onze grotendeels geseculariseerde tijd bewogen kan worden door wat sommigen het laatste levendig christelijk kunstwerk noemen. Bijzonder interessant.

Hendrik Opdebeeck is professor aan de Universiteit Antwerpen, verbonden aan het Centrum voor Ethiek van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte. Als voorzitter van het actief-pluralistisch SPES-forum voor zingeving in de samenleving is hij er de bezieler van de workshopreeks ‘Bach voor elke dag’. Troost in muziek is een boek voor kenners en liefhebbers. Warm aanbevolen.

Hendrik Opdebeeck Troost in muziek Een polyfone blik op de Mattheuspassie Paperback 208 bladz. uitg. Pelckmans ISBN 978-94-6337-056-1