“Bach & Sons 2”


De nieuwe cd van pianist Sebastian Knauer (°1971) is zijn tweede ode aan de grote Bach familie. “Bach & Sons 2” projecteert en traceert de stamboom via werken van vader Johann Sebastian en twee van zijn zonen Carl Philipp Emanuel en Johann Christian. De pianist is voortdurend op zoek naar ongewoon repertoire. Naast de twee concerti BWV 1055 en 1056 zijn er echte rariteiten op deze cd zoals het Concerto van C.P.E. Bach. Van dit werk was er nl. geen gepubliceerde editie Uitgeverij Dohr zorgde voor een gedrukte versie, speciaal voor zijn cd opname. Nog spannender is het verhaal van het musicologisch onderzoek achter het Concerto van J.C. Bach. Knauer ontdekte een compositie van Wilhelm Friedemann Bach. Bij nader inzicht bleek echter dat het concerto onder een valse naam was gepubliceerd en eigenlijk van Johann Christian Bach was.

Sebastian Knauer speelt hier op een moderne vleugel maar past het geluidsspectrum en speeltechniek aan, aan die van het klavecimbel. Dat betekent bv. zonder behulp van het pedaal en het niet toepassen van het soort aanslag dat hij voor romantische muziek zou toepassen. Zijn visie vloeit trouwens voort uit deze van Sir Roger Norrington met wie hij samenwerkte voor zijn eerste Bach & Sons cd. Het artistiek credo van de dirigent was dat voor de historische uitvoeringspraktijk, niet het soort instrument waarop je speelt van tel is, maar de manier waarop en de stijl waarin je speelt. Dat is niet anders voor Bach & Sons 2 waarop de pianist opnieuw de muzikale erfenis van de Bach-dynastie heeft onderzocht.

Even belangrijk voor het succes van dit project is zijn lange en vruchtbare samenwerking met het Kamerorkest van Zürich en concertmeester Willi Zimmermann. Sebastian Knauer heeft daarenboven een muzikale zielsgenoot gevonden in de persoon van de fenomenale violist Daniel Hope. Ze musiceren al 25 jaar samen waardoor ze dezelfde muzikale taal spreken. Ze ademen samen, denken samen en reageren snel op elkaar. Dit is overduidelijk in hun superbe uitvoering van het Triple Concerto BWV 1044 van vader Sebastian (met Philipp Jundt op fluit), waarmee deze sublieme opname wordt gesloten. Een mooiere uitvoering bestaat niet. Warm aanbevolen.

Sebastian Knauer Zürcher Kammerorchester Bach & sons 2 cd Berlin classics 0300764BC