ALWEER SUBLIEME CHRISTIANE KARG

De Duitse sopraan Christiane Karg (°1980) studeerde zang aan het Mozarteum in Salzburg en aan de Internationale Operastudio in Hamburg. Vervolgens trad ze toe tot het ensemble van de opera van Frankfurt. Als uitstekende soliste en concertkunstenares werd ze twee keer bekroond met de prestigieuze Echo Klassik prijs, in 2010 voor haar debuut Lied cd en in 2016 voor haar cd Amoretti, een opname van concertaria’s van Mozart, Gluck en Grétry met het Arcangelo ensemble o.l.v. Jonathan Cohen. Dit jaar zingt ze voor de eerste keer Strauss’ Vier letzte Lieder met orkest. Glorieus op het podium, heeft ze onderscheidingen ontvangen voor haar interpretaties van o.a. Mélisande, Pamina en Zdenka (“Arabella”).

Wereldberoemd

Christiane Karg is dan ook één van de meest gevraagde, lyrische sopranen van deze tijd, geprezen voor haar uitvoeringen van operarollen, liederen en oratoria. Ze zingt over de hele wereld. Karg is te horen op liedrecitals in de New Yorkse Carnegie Hall, in het Weense Konzerthaus, in La Scala in Milaan met haar debuut bv. vorig jaar in “Der Rosenkavalier”, met regelmatige gastoptredens in de Münchense Staatsopera en het Chicago Lyric Opera House, op de Salzburger Festspiele en in het Royal Opera House in Londen. Aan het eind van 2017 zal ze haar debuut maken in de beroemde MET Opera in New York (Le Nozze di Figaro) en de Weense Staatsopera.

Poëtische geur

Deze cd is pure poëzie. Christiane Karg bedwelmt met de verzen van Charles Baudelaire, Leconte de Lisle, Paul Verlaine, Tristan Klingsor en Victor Hugo. Dit is poëzie die een prachtige affiniteit heeft met impressionistische muziek van het begin van de 19de- tot de 20ste eeuw heeft. Christiane Karg koos voor werk van Duparc, Koechlin, Debussy en Ravel. Haar selectie bevat ook een vroege compositie van Benjamin Britten, die werd geïnspireerd door Debussy en Ravel. Christiane Kargs stem zweeft in poëtische geur, in kleuren van klank. Poëzie en muziek, woorden en stem gaan etherisch op in “Parfum”. Zwoel en sensueel, uitermate gestileerd. Wondermooi. Niet te missen!

Op de cd zijn opgenomen Quatre Chansons Françaises van Britten, Le Balcon, Harmonie du soir, Le Jet d’eau (uit Cinq poèmes de Baudelaire) en Recueillement van Debussy, L’Invitation au voyage, La Vie antérieure en Phidylé van Duparc, Épiphanie, op. 17 nr. 3 van Koechlin en Shéhérazade van Ravel.

Parfum Christiane Karg Bamberg Symphoniker David Afkham cd Berlin Classics 0300832BC