THE MENUHIN CENTURY

Het meer dan prestigieus Label Warner Classics laat ons in vijf cd boxen kennis maken met het muzikaal universum van violist Yehudi Menuhin. De cd’s bevatten opnamen van de allermooiste muziek, uitgevoerd door de allergrootste musici met wie Menuhin in de loop van zijn rijk leven gespeeld heeft. Een ronduit fantastische en magistrale uitgave!
De humanist
Yehudi Menuhin (1916-1999) had een onvermoeibare inzet ten gunste van een betere verstandhouding tussen de volkeren. De joodse Menuhin zette zich in voor vrede, was Amerikaan van geboorte maar een overtuigd wereldburger en hij bouwde met behulp van de muziek tal van bruggen tussen Arabieren en joden, Oost en West, tussen jazz en klassieke muziek (met Stéphane Grappelli) en tussen Indiase en Europese muziek (met Ravi Shankar). Hij bleef altijd geloven in een solidaire en rechtvaardige mensheid.

 Contract bij Warner Classics
Omdat Menuhin van 1928 tot 1998 onder contract was bij voorgangers van Warner Classics (eerst HMV en later EMI), biedt de collectie “The Menuhin Century” een volledig beeld van zijn persoonlijk en muzikaal leven. Ongeveer één derde van de opnamen worden bij deze voor het eerst beschikbaar. Het geheel van de tapes werd zorgvuldig geremastered. Bruno Monsaingeon heeft een jarenlange vriendschap gehad met Sir Yehudi en meerdere documentaires over hem gerealiseerd, welke eveneens in deze editie werden gebundeld, samen met zijn prachtig begeleidend boek met magnifieke foto’s.
Voor de kinderen
Het platenlabel Warner Classics vierde de verjaardag ook met nog twee andere, nooit eerder verschenen cd-uitgaven. Er is “The Menuhin Century”, een box met 80 volledig geremasterde cd’s, 11 dvd’s en een biografisch boekje. De 80 cd’s zijn ook beschikbaar in 5 afzonderlijke boxen. Daarnaast is er de (Franstalige) dubbel-cd “Yehudi Menuhin pour les enfants”. Op de eerste cd vertelt Marie-Pierre Meinzel over Menuhin voor een kinderpubliek en op de tweede cd presenteert Menuhin zelf ‘Les instruments de l’orchestre’.
De  Stichting
De International Yehudi Menuhin Foundation (IYMF) werd bijna 25 jaar geleden in Brussel opgericht. De stichting helpt opkomende artiesten aan een podium, zet zich in om de fundamentele rol van de kunst te onderstrepen en tracht bruggen te slaan tussen verschillende culturen. Zo coördineert ze sinds 1993 het informele muzikale vormingsnetwerk MUSE: ieder jaar laten 1.000 artiesten met uiteenlopende muzikale en culturele achtergronden ruim 50.000 kinderen in meer dan 450 Europese basisscholen kennismaken met de rijkdom van kunst en van culturele diversiteit.
De historische opnamen 
Deze box illustreert de historische rol van Menuhin door opnamen zoals het legendarisch Vioolconcerto van Elgar onder leiding van de componist, historische concerten zoals de heropening van de Opera van Parijs twee maanden na de bevrijding, Beethoven, Brahms, Mendelssohn en Bartók o.l.v. Furtwängler, het Bach Dubbelconcerto met David Oistrakh en werken gecomponeerd voor Menuhin door Bloch, Bartók en vele anderen.
De dirigenten zijn John Barbirolli,Sir Adrian Boult, Michael Dobson, Sir Edward Elgar, George Enescu, Pierre Monteux, Wilhelm Furtwängler, Charles Munch, Alexander Orlov, Sir Andrzej Panufnik, Sir Malcolm Sargent, Edmond de Stoutz en Sir William Walton. Daarnaast zijn er de pianisten Hendrik Endt, Louis Kentner, Abraham Makarov, Jeremy Menuhin en Gerald Moore piano en de violisten George Enescu, David Oistrakh violin en Stéphane Grappelli, en Ravi Shankar, sitar.
Live opnamen en festival opnamen
In deze box o.a. het Vioolconerto nr. 1 van Paganini met bisnummers in Carnegie Hall in 1940, Bachs Sonaten en Partita’s, alle opnamen met Enescu en Furtwängler , La Marseillaise en een Speech in Parijs, Bartók Sonaten, de Walton Sonate en zijn Concerti voor viool en voor altviool, “West meets East” met Ravi Shankar en “Jealousy” met Stéphane Grappelli. Hier zijn de dirigenten Gary Bertini, István Kertész, Georg Schnéevoigt en Edmond de Stoutz. De pianisten zijn onze eigenste Marcel Gazelle!, Mieczyslaw Horszowski en Eugene Istomin piano en de cellisten Pablo Casals en Maurice Gendron, naast het Bath Festival Orchestra.
De virtuoos en zijn Landmark recordings
Deze box bevat een schat aan korte, virtuoze stukken samen met sonaten, concerti en andere werken van Bartók, Beethoven, Berg, Berlioz, Boulanger, Brahms, Bruch, Grieg, Poulenc, Prokofiev en Tsjaikovski. De pianisten in deze box zijn Artur Balsam, Clifford Curzon, François-René Duchâble, Hendrik Endt, Jacques Février, Marcel Gazelle, Hubert Giesen, Louis Kentner, Jeremy Menuhin, Gerald Moore en Ferguson Webster. De dirigenten zijn Pierre Boulez, Sir Colin Davis, Antal Dorati, Efrem Kurtz,  Pierre Monteux en Sir John Pritchard. Naast hen spelen Robert Masters viool, Cecil Aronowitz en Ernst Wallfisch altviool, Maurice Gendron en Derek Simpson cello, Michel Debost fluit, Lili Laskine harp, de baritons Dietrich Fischer-Dieskau en Robert Merrill bariton, Victoria de los Angeles sopraan en Dame Janet Baker, mezzo-sopraan.
 Complete opnamen met zus Hephzibah 
De pianiste Hephzibah Menuhin (1920-1981), Yehudi’s jongere zus, was een briljante muzikante met een fascinerend levensverhaal. Voor de eerste keer schenkt een box aandacht aan Hephzibahs levenslange rol in Menuhins muzikaal leven. Ze speelden vaak samen als duo en in kamermuziekverband met andere muzikanten. De box bestaat uit ongepubliceerd materiaal, niet eerder uitgebrachte opnamen op cd en een cd met live optredens.
Concert en radio-uitzending
En nog even vermelden dat naar aanleiding van het 100ste geboortejaar van de beroemde violist en humanist op 22 april 2016, de naar hem vernoemde internationale stichting, op 20 oktober 2016, in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, een herdenkingsconcert organiseert. In de geest van Yehudi Menuhins humanisme en van zijn multiculturele traject, wordt het concert een reis door de klassieke, Indiase, jazz- en zigeuner­muziek in het gezelschap van vrienden en oud-leerlingen van Menuhin. Op de affiche staan de violisten Dr. L. Subramaniam (India), Valeriy Sokolov (Oekraïne), Vadim Repin (Rusland/ België), Gilles Apap (Frankrijk), Iva Bittova (Tsjechië), Kerson Leong (laureaat in 2010 van het Menuhin concours in Oslo) en zijn favoriete leerling Volker Biesenbender (Duitsland), evenals de Turkse slagwerker Burhan Oçal en de Hongaarse virtuoos op zigeunerviool Roby Lakatos. Het orkest van de Menuhin school en de Muziekkapel Koningin Elisabeth nemen eveneens deel aan het programma. En Klara zendt op zondag 3 en 10 april van 18u tot 20u, een documentaire uit over Yehudi Menuhin en zet van 11 tot 22 april de opnamen van deze legendarische violist in de kijker in “Maestro”.

The Menuhin Century: 80CD, 11DVD and deluxe book