AMARCORD

Het is wel geleden van 1954 maar alleen al omdat Visconti Bruckners 7de gebruikte in de film, zal u zich ‘Senso’ toch wel herinneren? Maar herinnert u zich ook de magistrale villa waar de mooie Venetiaanse gravin Livia Serpieri woonde ? Wel, in deze villa werd in oktober 2013  een dvd opgenomen. 

Een dvd van amarcord, hét ensemble bij uitstek voor de uitvoering van oude, wereldlijke a capella muziek. Beeld en muziek zijn prachtig ! Een magnifieke dvd !

Amarcord, voorheen ensemble amarcord is een Duits vocaal ensemble dat gevestigd is in Leipzig. Het werd in 1992 opgericht door vijf voormalige leden van het befaamd St. Thomas Jongenskoor. De vijf zangers, enkel mannen dus, brengen Middeleeuwse en Renaissance muziek en werken samen met hedendaagse componisten als Ivan Moody, Dimitri Terzakis, Marcus Ludwig (bvb. ‘Drei Gedichte von Paul Celan’) en Siegfried Thiele. Amarcord, dat zijn de tenoren Wolfram Lattke en Robert Pohlers, de bariton Frank Ozimek en de bassen Daniel Knauft en Holger Krause.

Mooie locatie

Het begon in 2001 met de cd’s ‘insalata a cappella’, ‘in adventu Domini’  en ‘Hear the voice’. In 2004 verscheen een eerste dvd ‘Sounds like Christmas’. Na cd opnamen van madrigalen verscheen nu een dvd rond het madrigaal in de Renaissance tijd. Locatie van opname was de unieke Villa Godi uit 1542 in Lugo di Vicenza in Veneto, één van de eerste villa’s gebouwd door Andrea Palladio. Fresco’s van Gualtiero Padovano, Giovanni Battista Zelotti en Battista del Moro decoreren de prachtige zalen en brengen u in de sfeer van een arcadisch landschap van goden en muzen. U kan zich misschien voorstellen hoe mooi dit decor van de sale, loggia, arcaden, kariatiden en de barchessa’s past bij de madrigalen. De dvd toont, gezien de locatie, de meer dan stemmige uitvoering van madrigalen van Dowland, Lassus, Vecchi, Gesualdo, Desprez, Rore, Gabrieli, Schütz, Alba, Willaert en Gombert.

Unieke opname

Met deze opname wou het ensemble een programma samenstellen rond vragen die actueel en relevant zijn, vurige liefdesverklaringen, diepe pijn bij afscheid, erotische toespelingen en schunnige humor. De vijf ongelooflijk mooie stemmen van Amarcord worden hier voor de gelegenheid swingend begeleid door Hille Perl (viola da gamba), Lee Santana (theorbe) en percussionist Michael Metzler. Ontzettend mooi. Mooier kan een uitvoering en een opname trouwens niet zijn. Hun stemkwaliteit, hun timbres en declamatie en hun expressieve gezichten in combinatie met de beelden van de adembenemende vertrekken en tuin (parco) van de villa is uniek!

Ga vlug kijken want dat mag u voor geen geld van de wereld missen. Doe dat in mooi gezelschap en vergeet er geen glas Brunello di Montalcino, Cerretalto 2006 – Casanova di Neri of een glas Poggio all’ Oro – Brunello di Montalcino – Riserva 2004 bij te drinken. Die wijnen zijn weliswaar onvoorstelbaar duur maar hebben dezelfde waarde als deze ongelooflijke dvd. Haast onbetaalbaar! De dvd wel. Toch eens proberen.