Onroerend grappige Florence Foster Jenkins

Zingende socialite zonder stem

Decca Records bracht de soundtrack uit van Stephen Frears’ film/comedy drama “Florence Foster Jenkins”. De cd bevat de sublieme, originele muziek, gecomponeerd door Alexandre Desplat (componist van o.a. The King’s Speech, The Grand Budapest Hotel, Chanel, Godzilla, Harry Potter and the Deathly Hallows). Ook inbegrepen zijn de operavoorstellingen uit de film door Meryl Streep en Aida Garifullina. Florence Foster Jenkins alias Meryl Streep, Hugh Grant, Simon Helberg, Rebecca Ferguson en Nina Arianda vertellen en acteren het waargebeurd! verhaal over de legendarische New Yorkse erfgename en socialite die obsessief haar droom om een groot operazangeres te worden, hardnekkig voortzette ondanks het feit dat ze een vreselijke stem had en…absoluut, maar dan ook absoluut niet kon zingen!

Steenrijk

Florence Foster werd geboren in 1868. Een onmetelijk fortuin stelde haar in staat om een “zangcarrière” uit te bouwen. Ze kwam terecht in het muzikaal wereldje van Philadelphia waar zij de Verdi Club stichtte en financierde. Ze nam zanglessen en begon met het geven van optredens waarvan de eerste plaatsvond in 1912. Haar moeders dood in 1928, Florence was toen al 60, gaf haar nog meer vrijheid en financiële middelen om “haar droom” te verwezenlijken.

Geen gevoel voor ritme, geen tempo

Ze had geen gevoel voor ritme en toonhoogte en was nauwelijks in staat om een noot vast te houden. Haar begeleider, notabene een fantastisch personage in de film, moest zich aanpassen aan haar ritmische fouten en haar onophoudelijke veranderingen van tempo. Niettemin werd zij immens populair. Haar publiek waardeerde haar kennelijk meer om het amusement dat zij hen schonk dan om haar muzikaal talent.

Ik heb wel gezongen…

Jenkins was echter zelf heilig overtuigd van haar talent. Zij vergeleek zichzelf met vermaarde sopranen van toen als Frieda Hempel en Luisa Tetrazzini en verwierp het hoongelach van het publiek. Zij was zich bewust van de kritieken maar zei: ‘Mensen mogen zeggen dat ik niet kan zingen, maar niemand kan zeggen dat ik niet heb gezongen’. Ook juist.

Gaf zichzelf bloemen

Jenkins “zong” uit het operarepertoire van Mozart en Verdi, ze zong Johann Strauss, “zong” liederen van Brahms en Valverde’s ‘Clavelitos’, en zong ook liederen die zij zelf had gecomponeerd en deze van haar legendarische begeleider Cosmé McMoon, de pianist met het meeste geduld uit de geschiedenis van de muziek. Jenkins droeg kostuums die zij zelf had ontworpen, met vleugeltjes en allerlei bonte franjes, gooide zelf bloemen in het publiek, onderwijl fladderend voor een ventilator waardoor de bloemen om haar heen fladderden…Geef toe…

Sigaren voor de taxichauffeur

Na een ongeluk met een taxi in 1943 ontdekte zij dat ze een hogere F kon zingen dan voorheen. Uit dankbaarheid zond zij de taxichauffeur een doos peperdure sigaren. Ondanks de publieke wens voor meer optredens, beperkte Jenkins het aantal optredens tot een paar van haar favoriete plekken en haar jaarlijks optreden in de balzaal van Ritz hotel in New York. Het aantal aanwezigen bij haar optredens was altijd gelimiteerd tot de loyale clubvrouwen en een select aantal anderen. Zij behandelde zelf de distributie van de felbegeerde toegangskaarten. Op 76-jarige leeftijd gaf ze in 1944 eindelijk toe aan de publieke wens om een optreden te geven in Carnegie Hall. De kaartjes waren al weken van tevoren uitverkocht. Jenkins overleed een maand na dit optreden. Er moesten meer zo’n mensen zijn.

Mooie Soundtrack

Op de Soundtrack cd staan “When I Have Sung My Songs to You” door Meryl Streep en Terry Davies, Adele’s Laughing Song (uit Die Fledermaus) door Meryl Streep en Simon Helberg, Take It Easy van Fats Waller, The Bell Song (L’Air des clochettes) uit Lakmé door Aida Garifullina en Terry Davies en The Bell Song door Meryl Streep en Simon Helberg, de Prélude In E Minor, op.28, nr.4 door Simon Helberg, Charlie’s Prelude door John Kirby & His Orchestra, de aria van de Königin der Nacht uit Mozarts Zauberflöte door Meryl Streep en Simon Helberg, het Wiegenlied, op.49, nr.4 van Brahms door Anne Sofie von Otter en Bengt Forsberg en de Valse Caressante door Meryl Streep en Simon Helberg. Een meesterlijke film, voorzien van grandioze muziek en “muziek” die u absoluut niet mag missen! Een aanrader.

FLORENCE FOSTER JENKINS Original Soundtrack Alexandre Desplat Meryl Streep Aida Garifullina cd Decca